Locul pe care-l ocupă Terra în Univers a reprezentat o preocupare neostoită pentru rațiunea umană și, odată cu evoluția științei, totul a primit o imagine tot mai clară.
Referitor la scara Universului, planeta pe care trăim este considerată un firicel de tină și, deocamdată, cea de-a cincea planetă ca mărime din Sistemul Solar. Este singura care permite condiții de viață. Diametrul planetei pe care locuim la Ecuator este de 6.378 kilometri, iar cercetătorii explică faptul că lumina ne poate înconjura planeta de șapte ori și jumătate într-o singură secundă.
Pământul reprezintă 0.0003% din masa totală și 0,2% din masa tuturor planetelor din Sistemul Solar. Lumina Soarelui ajunge pe Terra în opt minute, ceea ce înseamnă că dacă acesta și-ar înceta brusc activitatea nu am ști asta pentru primele opt minute. Privind într-un alt plan dimensiunile „vecinătății” noastre cosmice, spunem că Sistemul Solar se întinde pe aproximativ doi ani-lumină și, cum am scris mai sus, doar opt minute sunt reprezentate de distanța Soare-Terra.
Sistemul solar format în jurul stelei Proxima Centauri, este considerat cel mai apropiat de Terra, la doar patru ani-lumină. Cercetările efectuate de-a lungul timpului în spațiul cosmic au determinat exporatorii să ajungă la opinia potrivit căreia ar exista 53 de sisteme solare în Norul Local Interstelar, în acestea, incluzând planetele din Sistemul Solar, fiind identificate șase planete, dar și bănuiala că ar mai fi alte două.
Toate datele trimit spre faptul că această „vecinătate” galactică se întinde pe aproximativ 30 de ani-lumină. Sistemul solar se află, în medie, la 28.000 de ani-lumină față se centrul galaxiei din care face parte Terra și în jurul căruia se învârte (un an galactic are 250 de milioane de ani). Potrivit celor scrise în paranteza alăturată, înseamnă că, din momentul apariției vieții pe Pământ, au trecut 15 astfel de ani galactici.
Telescopul spaţial Kepler a reușit să adune informații potrivit cărora, în cei 100.000 ani-lumină pe care se întinde Calea Lactee, se află aproximativ 40 de miliarde de planete asemănătoare cu Terra, care se află în zona vieții din jurul unor stele roșii sau asemănătoare Soarelui. Asta, din punct de vedere teoretic, ar însemna că există șanse ca viața să mai fi apărut și în alte locuri din galaxia în care ne aflăm.
Referitor la masa galaxiei în care se află Terra, estimările trimit spre faptul că 90% din haloul galactic este format din materie întunecată. În Calea Lactee se consideră că ar exista aproximativ 300 miliarde de stele, iar cea mai mare galaxie identificată până acum are 100 de triliarde de stele.
În Univers, adesea, Terra este comparată de oamenii de știință cu o navă pe ocean, planeta pe care locuim aflându-se în mijlocul unei sfere cu un diametru de 28 de miliarde de ani-lumină. În acest fel, oamenii de știință pot oferi explicație asupra faptului că sunt capabil să observe o lumină aflată la 13,8 miliarde de ani-lumină, care a apărut la scurt timp după celebrul Big Bang.
Faptul că Universul se extinde în mod continuu este o proprietate generală, dar nu constantă, uniformă, iar asta înseamnă că punctul pe care oamenii de știință l-au observat și l-au datat ca având 13,8 miliarde de ani s-ar putea afla, ajustat cu rata inflației universale, la 46 de miliarde de ani-lumină de Terra, iar, în aceste condiții, universul observabil, are 92 de miliarde ani-lumină în diametru.
De presupus, putem presupune că „Planeta Albastră” se află în centrul Universului observabil, dar, din păcate, nu știm exact unde ne aflăm în acest ocean. Știm doar că putem face observații și ipoteze despre cei 92 de miliarde de ani-lumină aflați în jurul nostru.