Anul 2018 s-a încheiat cu ultimul mare târg de carte Gaudeamus. Abia după, iată, patru luni, reîncepe sezonul târgurilor de carte și al evenimentelor literare. Dintre ele, pe noi, ca fani science-fiction, fantasy sau horror, ne interesează în primul rând evenimentele construite în jurul genurilor noastre preferate.
Astfel, anul începe în forță cu singurul Târg de Carte SF & Fantasy, Final Frontier ajuns la ediția cu numărul 8. Evenimentul se va desfășura pe 13-14 aprilie, între orele 11:00 și 19:00, în foaierul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București (Splaiul Unirii nr. 176) fiind organizat de Bookblog.ro, reprezentat de neobosita Andreea Chebac. În acest an invitatul special este scriitoarea de literatură science-fiction Ana-Maria Negrilă.
Câteva cuvinte despre Ana-Maria Negrilă. Absolventă a Facultății de Limba şi Literatura Română a Universității București, este doctor în literatură veche, scriitoare și traducătoare. A debutat în 1993 cu povestirea Fragile în Jurnalul SF, iar prozele sale au obținut numeroase premii la concursurile de profil (inclusiv premiul Vladimir Colin pentru roman, 2008). În 2016, i-a apărut primul volum al seriei Stelarium, Regatul sufletelor pierdute (Crux Publishing, 2016), urmat, la câteva luni de volumul al doilea, Ascensiunea stelară, publicat la aceeași editură. În 2018, a apărut ediția a doua a romanului Împăratul ghețurilor (Crux Publishing, 2018), iar în 2019 acesta va fi tradus și publicat în Ungaria. (sursa: Crux Publishing).
La Final Frontier #8 s-au anunțat următoarele lansări de carte: Expurgo, de George Cornilă (Crux publishing, 2019), Seriei Stelarium, Agenții haosului, de Ana-Maria Negrilă (Crux Publishing, 2019), Căderea celor 7 turnuri, de Mircea M. Țara (Crux publishing, 2019), Imperiul de sârmă, de Lucian-Vasile Szabo (Tritonic, 2019), Cartea haosului II: Criptele timpului, de Lucian-Dragoș Bogdan (Tritonic, 2019), 3.6 (trei povestiri de Lucian-Dragoș Bogdan și Teodora Matei, editura Tritonic, 2019), Noir de Timișoara (volum colectiv, Tritonic, 2019), primul număr din revista CSF (Pavcon).
În același week-end, 12 – 13 aprilie 2019, se va desfășura la Timișoara Conferința Internațională Helion, un eveniment organizat în parteneriat de către Universitatea de Vest Timișoara și Clubul de Anticipație Helion. Tema conferinței este Frontiers of the Possible: Borders and Openings in Speculative Fiction. Despre acest eveniment voi reveni ulterior cu informații la zi.
Tot în aprilie merită menționat și Târgul de Carte Bookfest ediția locală din Timișoara (4 – 7 aprilie, Centrul Regional de Afaceri, CRAFT), unde vor fi lansate mai multe volume. Lucian-Vasile Szabo va prezenta colecția de povestiri science-fiction & fantastice Imperiul de Sârmă iar Lucian-Dragoș Bogdan romanul young-adult, fantasy Cartea haosului II: Criptele timpului o continuare la excelentul roman Cartea haosului. Tot în cadrul acestui târg va fi lansat volumul de proză scurtă mystery & Thriller Noir de Timișoara și revista de literatură science-fiction și fantasy Colecția Science-Fiction (CSF), editată de Pavcon.
Următorul eveniment va avea loc abia în luna mai și anume Romcon 2019 (Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România). În organizarea ARCASF, acest eveniment își propune să aducă editurile și autorii români de science-fiction și fantasy în diverse localități, în fiecare an o alta, cu scopul declarat de a intermedia întâlnirea lor cu cititorii și, în general, cu fanii genurilor. Anul acesta convenția se va ține în perioada 10 – 12 mai, cel mai probabil în Timișoara, odată cu Sesiunea Helion.
Temele Romconului sunt: REALITATEA MIXATĂ și ACCEPTAREA SINGULARITĂȚII. Invitați de onoare: Cristian Tudor Popescu / Gheorghe Păun; invitați speciali: Eugen Cadaru / Mircea Liviu Goga / Daniel Timariu și fan invitat special: Mihai Ciobotaru. Cu această ocazie un juriu format din Mircea Opriță – președinte, Daniel Botgros, Mircea Liviu Goga, Doina Roman și Liviu Surugiu vor acorda premiile Romcon pentru anul 2018.
În zilele de 12-13 aprilie 2019 în sala Orizont a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, se va desfășura ediția a 33-a a Sesiunii Helion. Tema acestei ediții este: INSOLIT ȘI PARADOX ÎN SF-UL CONTEMPORAN. În cadrul Sesiunii Helion se vor decerna Premiile Naționale Helion pentru Concursul Național de Proză Scurtă Helion, ediția din anul 2018, precum și premiile la Concursul de Proza Umoristică, ediția a lI-a, 2018.
Odată terminată luna aprilie ne pregătim pentru marele eveniment al primăverii East European Comic Con.
Convenția se va desfășura în perioada 24 – 26 mai 2019, la Romexpo București și, ca de obicei, va reuni o mulțime de evenimente dedicate fanilor. Anul acesta pe aleea artiștilor îi vom putea întâlni pe autorii de science-fiction și fantasy: Teodora Matei, Lucian-Dragoș Bogdan și Daniel Timariu.
Tot în mai, pe data de 18, de data asta la Oradea, se va desfășura evenimentul Orașul și Stelele. Este o ocazie deosebită în care autori din Ungaria și România se pot întâlni și schimba opinii. Din ce știu eu până acum și-au anunțat prezența autorii: Anamaria Borlan, Nic Dobre, Alex Lamba, Darius Hupov, Daniel Timariu precum și Horia Ursu.
Printre altele aș mai adăuga câteva date, pentru a întregi informațiile oferite. Cenaclul Quasar din Iași a sărbătorit pe 25 februarie 2019 40 de ani de activitate neîntreruptă. Sâmbătă 2 martie 2019, de pe la ora 11 și 11 minute, la Librăria Eminescu din centrul Bucureștiului, de lângă Universitate, a avut loc Gala Bestseller Tritonic 2018.
Poate că unele lansări mi-au scăpat, informațiile, în această epocă a informației, sunt de multe ori îngropate sub mii de alte evenimente și noutăți. Așadar, dacă aveți ceva de completat, folosiți formularul de comentarii. Totuși, nu voi încheia înainte de a vă spune că revista Fantastica a ajuns la numărul 19 și de a vă arăta coperta primului număr al revistei Colecția Science-Fiction.