Anul 2018 a debutat în forță parcă luându-ne pe nepregătite, precum prima ninsoare autoritățile. Nu vorbesc aici de bâlbele guvernului sau a partidului din spatele lui, nici măcar de manifestațiile #rezist. Ele fac parte din ceea ce se numește lupta de zi cu zi pentru democrație. Tentația puterii absolute, a schimbării istoriei, a fentării justiției există și în țări cu vechime democratică (era să scriu cu mai mare vechime, apoi mi-am dat seama că noi abia facem primii pași clătinați, ținuți încă de subțiori de părinți). Lupta pentru democrație trebuie purtată continuu. Uneori am impresia că totalitarismul, sau varianta sa mai soft democrația iliberală, sunt vicii de la care cu greu ne putem abține. Să fim sobri, zic.

Altele sunt jaloanele acestui an.

Serbarea centenarului Marii Uniri ne pune față-n față cu nerealizările noastre și ale părinților noștri. Cele trei mari principate sunt în continuare despărțite de munți și râuri, acum, ca și în perioada voievodală. Mentalitățile s-au mai uniformizat, și nu în sens pozitiv! Amestecul populației, promovat de autoritățile comuniste, a dus la răspândirea și în final la adoptarea unei aceeași limbi (dacoromâna). Dialectele (aproape) au dispărut la rândul lor și aparent nimeni nu le plânge, o altă nereușită, din punctul meu de vedere.

Trecând în zona noastră: revista de benzi desenate Harap Alb continuă, pe scurt HAC! și-a încetat apariția. Pentru majoritatea fanilor, insuficienți pentru a o menține vie, a fost o lovitură dură. Marian Coman, scenaristul benzilor desenate și autorul a două romane inspirate de HAC!, a scris pe blogul său: „De la finalul anului trecut, colaborarea mea cu revista HAC! s-a încheiat, iar astăzi, Mihai a anunțat încetarea apariției publicației. 2018 începe fără HAC! și pune capăt celor 5 ani în care mașina de fabricat vise a funcționat cu acuratețe.”

Dispariția acestei reviste vine după ieșirea de pe piață a multor titluri de comics Marvel în limba română The Walking Dead, seria Aliens sau Deadpool. O veste bună ar fi apariția revistei Nemuritorii, care caută finanțare pe IndiegogoÎi urez mult succes!

Anul trecut,  Zin și-a făcut loc pe piața revistelor tipărite de SF & F Zin. Anul acesta se anunță un număr de colecție. Scriitorul Mike Resnick a anunțat pe Facebook că a vândut revistei povestirea Kirinyaga: „Just sold „Kirinyaga” – the story, not the novel – to Zin, a Roumanian science fiction magazine.” O veste excelentă, pentru care redacția revistei merită toată aprecierea și încurajarea noastră.

Și dacă tot încurajez o revistă, hai să le amintesc și pe celelalte reviste de gen: Gazeta SF, Helion, Revista de suspans, Argos, Paradox, Fantastica și Știință & Tehnică. Le țin pumnii și, ca să folosesc un termen studențesc, le urez baftă! Din veștile negative voi nota una care m-a bulversat, mai ales că a trecut neobservată, Revista Fictiuni.ro a șters din paginile sale toate povestirile și articolele autorului Lucian-Dragoș Bogdan. Este trist când se întâmplă așa ceva. Diferendele dintre persoane sau neînțelegerile între autori nu ar trebui rezolvate cu tunul.

În fine, voi continua într-o notă optimistă. S-au anunțat coordonatele desfășurării celei de-a 39-a ediții a Convenției Naționale a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction, RomCon. ARCASF, organizatorul actual al convenției, a stabilit perioada 7-9 septembrie 2018, la Reșița. Vor urma Final Frontier, AntareSFest și Sci+Fi Fest. Cred că sunt în asentimentul tuturor dacă-i rog pe colegii de la Brașov să lase un pic spațiu între AntareSFest și RomCon. E dificil să ajungem la ambele și mai dificil să alegem!

Voi încheia acest mic articol cu vestea cea mai neplăcută a începutului de an. Decesul scriitoarei Ursula Kroeber Le Guin la vârsta de 88 de ani. Le Guin a fost o scriitoare talentată și, așa cum frumos se spune în limba română, cu har. Romanele sale, fie ele din genul science-fiction, sau fantasy sunt încărcate cu simbolurile unei umanități universale. Feminismul ei activ și moderat a fost o continuă sursă de inspirație pentru femeile din întreaga lume. O personalitate citită și apreciată deopotrivă de fanii celor două genuri, cât și de cititorii generaliști, din întreaga lume. A trecut în nemurire, însă cuvintele ei vor rămâne veșnic alături de noi. Odihnește-te în pace, Ursula K. Le Guin!