În 20 mai 2024, un aisberg cu o suprafață de 380 de kilometri pătrați s-a desprins de pe platforma de gheață Brunt din Antarctica. Acest eveniment (A-83) este a treia desprindere semnificativă a unui aisberg din această regiune în ultimii patru ani. Separarea acestui aisberg a fost surprinsă de doi sateliți de observare a Pământului – Copernicus Sentinel-1 de la ESA și NASA și Landsat 8 – care au furnizat imagini radar și, respectiv, date termice.
Misiunea Copernicus Sentinel-1 se bazează pe imagini radar pentru a le returna pe tot parcursul anului, indiferent dacă este zi sau noapte. Acest lucru este deosebit de important în timpul iernii, când practic nu există lumină solară timp de șase luni (cunoscută sub numele de Noaptea Antarctică). Misiuni precum Landsat 8 se bazează pe imagini termice pentru a ajuta oamenii de știință să caracterizeze grosimea stratului de gheață.
Aisbergul a fost desemnat oficial A-83 de către Centrul Național de Gheață al SUA, care atribuie nume pe baza cadranului antarctic unde aisbergul a fost văzut pentru prima dată. Deoarece Brunt este situat în estul Mării Weddell, bergurile sale primesc o desemnare „A”, în timp ce numerele sunt atribuite secvenţial. Monitorizarea de rutină a straturilor de gheață de către sateliți le permite oamenilor de știință să urmărească efectele schimbărilor climatice în regiuni îndepărtate precum Antarctica. În special, oamenii de știință pot monitoriza modul în care rafturile de gheață își păstrează integritatea structurală ca răspuns la schimbarea dinamicii gheții și la creșterea temperaturii atmosferice și oceanice.
Acest eveniment a fost cauzat de slăbirea gheții de la McDonald Ice Rumples și de extinderea „Halloween Crack” în raftul de gheață.
Diferențele de temperatură dintre ocean și straturile de gheață ajută, de asemenea, oamenii de știință să identifice unde se află linia desprinderii. Din fericire, aisbergul nu amenință Stația de cercetare Halley VI de la British Antarctic Survey, o platformă internațională de cercetare care observă vremea Pământului, atmosferică și spațială. Deși este încă situată pe platforma de gheață Brunt, stația a fost mutată în 2017 pe coasta Caird, după ce platforma de gheață exterioară a fost considerată instabilă.
Pierderea continuă a gheții din Antarctica este unul dintre cele mai clare indicii ale creșterii temperaturilor globale și un avertisment îngrozitor. Pe lângă faptul că, contribuie la creșterea nivelului mării, la inundațiile de coastă și la vremea extremă, pierderea gheții polare duce la absorbția suplimentară a radiației solare de către oceanele Pământului, determinând creșterea în continuare a temperaturilor. Monitorizarea calotelor polare este vitală pentru strategiile de adaptare și atenuare, așa cum se precizează în cel de-al șaselea raport de evaluare al IPCC (AR6).

Foto: universetoday.com