O erupție solară masivă a avut loc pe 14 mai 2024, fiind capturată de sonda spațială Solar Dynamics Observatory a NASA. Furtună solară uriașă este de 17 ori mai mare decât cea a Pământului, fenomenul fiind aproape de furtuna solară din 1859, cea mai mare înregistrată vreodată.

Clusterul de pete solare, cunoscut sub numele de regiunea activă 3664 (AR3664), a doborât un record, când a emis cea mai mare erupție de până acum din ciclul actual de activitate al soarelui nostru. Această erupție de clasă X8.7 a atins apogeul la 12:51 PM EDT, potrivit Centrului de Predicție Meteo Spațială al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere, care monitorizează activitatea soarelui și impactul său potențial asupra Pământului.

O pată solară este un nod magnetic pe Soare în care temperaturile mai scăzute fac ca acea parte a suprafeței stelei să pară mai întunecată decât zonele înconjurătoare. Aceste structuri produc adesea erupții solare – în esență fulgere uriașe de lumină de înaltă energie care, dacă sunt îndreptate spre Terra, pot ajunge la planeta noastră în aproximativ opt minute, uneori urmate de particule energetice care se mișcă mai încet, care sunt, de asemenea, ejectate de explozii. Petele solare pot provoca, de asemenea, ejecții de masă coronală (CME), care sunt nori uriași de plasmă încărcată care pot lovi planeta noastră în câteva zile de la erupția din Soare.

Dimensiunea impresionantă a AR 3664 i-a determinat pe oamenii de știință să-l compare cu pata solară observată în timpul evenimentului „Carrington” din 1859, care a ars rețeaua de telegraf. Această furtună solară a provocat apoi aurore boreale vizibile până în Caraibe și a deteriorat grav rețeaua telegrafică globală. Consecințele unei furtuni solare de magnitudinea evenimentului „Carrington” ar fi mult mai mari astăzi, având în vedere dependența noastră sporită de tehnologiile electronice.

Începând cu 7 mai, AR3664 a lansat o serie de o jumătate de duzină de CME care au început să ajungă pe Terra imediat după ora 12:30 PM EDT pe 10 mai și au produs aurore uimitoare în acea noapte. Aurorele au apărut în ambele emisfere și s-au întins la fel de departe de polii planetei noastre, precum Puerto Rico și Mexic. Spectacolul a venit cu dezavantaje minime, deși zborurile cu avionul au fost redirecționate pentru a evita nivelurile mai ridicate de radiații în apropierea polilor, sistemele radio de înaltă frecvență au suferit interferențe, iar fermierii care au folosit GPS-ul de precizie pentru a conduce tractoarele au raportat și erori.

Cauza tuturor acestor tulburări este o regiune cu câmpuri magnetice foarte puternice care stă la baza clusterului de pete solare, spune Erika Palmerio, heliofizician la Predictive Science, o companie de modelare solară din California. „Există acest câmp magnetic mai puternic, mai concentrat, care are, evident, potențialul pentru erupții mai puternice de la soare”, spune ea. „Și asta este ceea ce s-a întâmplat cu această regiune destul de mare în ultimele două zile.”

Rotația soarelui a îndepărtat de Terra grupul de pete solare, astfel încât orice alte CME pe care le trimite se vor îndrepta inofensiv în spațiu. Pata ar putea reapărea, totuși. Grupuri de pete solare de această dimensiune persistă adesea luni de zile, iar o nouă rotație a soarelui ar putea aduce gigantul în viziunea Terrei mai târziu.

Activitatea soarelui în ultimul timp a fost notabilă, dar nu neașteptată, având în vedere că Soarele este aproape de vârful ciclului său de activitate, care durează aproximativ 11 ani și reflectă modul în care câmpul magnetic al stelei se deformează și se încurcă și apoi se deznodează .

Sursa: www-scientificamerican-com