Luna mai a adus la Clubul de Arte SF și F din Timișoara, „Helion”, două reuniri în care am marcat un debut la Club, Vlad Oprea și prezența unuia dintre personalitățile marcante ale literaturii SF din România, Dănuț Ungureanu.

Mai întâi, consemnăm reunirea din 10 mai, atunci când, în Sala „Orizont” a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, elevul Vlad Oprea a fost prezent pentru a debuta în clubul timișorean. Având alături câțiva colegi și susținerea doamnei profesoare Corina Costea, precum și susținerea membrilor „Helion”, Vlad Oprea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara, a citit povestirea „Croitorul și Bestia” al cărui autor este.

Invitatul la reunirea „Helion”-ului nu este la prima lui povestire fantastică, mai publicând prin revistele de specialitate povestiri ale acestui gen literar, Vlad Oprea fiind și un participant la numeroase concursuri școlare care i-au adus premii pentru scrierile sale.

Sigur, ca de fiecare dată după ce autorul povestirii a încheiat de citit, cei prezenți la reunirea clubului timișorean au aruncat un ochi critic peste povestirea sa, îndrumându-l să corecteze ceea ce s-ar impune să fie de corectat, astfel încât povestirea citită să fie publicată.

Povestirea se poate înscrie foarte bine în genul fantastic. Autorul creează o atmosferă de basm în cuprinsul ei și știe foarte bine să țină trează atenția cititorului pe toată durata lecturii. Împărțită în patru capitole, „Comanda dumneavoastră”,  „Șaptele de inimă”, „Cei rămași” și „Zile înnorate”, povestirea cuprinde două personaje principale, unul din lumea terestră, numit de autor, Gilbert, iar celălalt personaj, fantastic, plin de mister, cu care Gilbert interacționează pe toată durata povestirii.

Referindu-se la povestirea citită, președintele onorific al „Helion” SF Club, profesorul Cornel Secu, a spus că, „este o proză foarte grăitoare pentru forța expresivă a autorului. Autorul are capacitatea de a pune în funcțiune ecuații diverse, are capacitatea de a crea personaje, are capacitatea de a stârni curiozitatea cititorului și are și capacitatea de a ne delecta datorită acestui lexic uneori necontrolat… . Ceea ce este interesant, și asta este meritul lui Vlad, este cum știe să construiască relația dintre cele două personaje. Ceea ce nu intră în normal, este partea stilistică, unde există foarte multe repetiții, foarte multe epitete ornante. Ele, de fapt, trag ușor proza, nu o ridică, și avem exemple cu duiumul, peste tot. Sunt multe cuvinte care sunt sau dezarticulate sau parcă n-ar fi terminate uneori și chiar și propoziții.

El își dă drumul la această construcție barocă a frazei, cu foarte multe elemente descriptive, iar asta nu-i este tocmai favorabil, încearcă să creeze un fel de portret al ființelor care sunt subiecți sau își mobilizează toate forțele pentru a creiona această fabuloasă transformare a bestiei. (…).

Sunt pasaje bune, chiar foarte bune unele, în această proză. Ideea prozei e captivantă și are, chiar dacă pune în scenă un motiv care este cunoscut, frumoasă și bestia și relația asta uneori discrepantă între normal și fantastic, între anormal și normal.

Interesantă e partea a doua. Simbolistica este importantă pentru că acest joc al întâmplării, jocul de cărți, care nu se știe niciodată ce-ți iese în cale, nu ști niciodată care este urmarea hazardului, e relevantă pentru mine și dovedește o putere de inspirație bună”.

Profesorul Secu și-a încheiat cuvântul felicitându-l pe debutant pentru ideea acestei proze și a exprimat dorința ca Vlad Oprea să se perfecționeze în ceea ce scrie și să meargă mai departe pe acest drum al literaturii fantastice.

Președintele clubului SF „Helion”, scriitorul Adrian Chifu, a exprimat un punct de vedere foarte critic la adresa modului în care Vlad Oprea a așternut pe hârtie povestirea sa. Chifu i-a recomandat autorului să consulte cu mai multă atenție dicționarele și să citească acolo semnificația cuvintelor, considerând că în povestirea citită, Vlad Oprea a schimbat sau nu a cunoscut sensul anumitor cuvinte. „Ai creat o atmosferă bună, dar, pentru un cititor care ia de la început proza și o citește, la sfârșit, în cazul în care ajunge până la sfârșit, nu va înțelege absolut nimic. Sunt foarte multe ziduri de care se lovește cititorul pentru că nu înțelege ce vrei, de fapt, să spui”, i-a transmis Adrian Chifu tânărului debutant, referindu-se la povestirea citită în cadrul clubului.

În cuvântul rostit la această reunire a „Helion”-ului a cărui președinte este, Adrian Chifu a recunoscut talentul aparte pe care-l are în lumea literaturii fantastice Vlad Oprea și i-a spus că acest talent trebuie șlefuit, iar aceasta o poate face specializându-se în etimologia cuvintelor, în construcția frazelor, prin consultarea dicționarelor și printr-o lectură mai intensă a cărților care cuprind literatură de toate genurile.

Costel Baboș, unul dintre helioniștii consacrați, scriitor și muzician deosebit de apreciat în lumea literaturii SF și F, a recomandat ca în viitoarele reuniri „Helion” autorul invitat să-și prezinte creația să trimită din timp povestirea pe care intenționează să o citească și să nu o schimbe în ultimul moment, pentru a deruta publicul participant. Vlad Oprea se înscrisese la reunirea „Helion”-ului cu trei proze și acele trei proze le-a trimis pe mail, însă în timpul ședinței a revenit asupra povestirii de care am scris mai sus. Costel Baboș a citit doar cele trei proze trimise inițial de autor și le-a clasificat ca fiind submediocre, însă a ținut să precizeze faptul că „autorul nu are talent. Talentul poate fi foarte bine mascat și iese mai târziu” și l-a întrebat pe autor ce citește, ce autori preferați are, pentru că, audiind povestirea citită, distinsul helionist a simțit că tânărul invitat nu are destulă lectură la bază, iar pentru a deveni un scriitor în adevăratul sens al cuvântului, este multă nevoie de o bază de lectură.

 

După acest debut, următoarea reunire a „Helion” SF Club a adus la Sala „Orizont” a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, așa cum scriam mai sus, o personalitate consacrată acestui gen de literatură, Dănuț Ungureanu.

Născut la 28 octombrie 1958, la Calafat, Dolj, absolvent al Facultății de Energetică din București, Dănuț Ungureanu este scriitor și jurnalist, cunoscut în lumea SF-ului de la noi pentru contribuțiile aduse patrimoniului acestui gen de literatură.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru fondator și primul președinte al Societății Române de Science Fiction și Fantasy, Dănuț Ungureanu a devenit, în 1981, membru al cenaclului de science-fiction al studenților bucureșteni, „Solaris”, al cărui președinte a fost ales un an mai târziu, în același an obținând primul său premiu național, pentru proză fantastică, la convenția cenaclurilor de anticipație, ROMCON și, tot în același an, avea să debuteze în revista „Știință și Tehnică”, cu povestirea „Viață de familie”, începând cu 1982 și până în zilele noastre, publicând zeci de povestiri și schițe în volume colective, reviste, almanahuri și antologii. Între revistele care i-au publicat scrierile se numără Știință și tehnică, CPSF Anticipația, Almanahul Anticipația, Jurnalul SF, Orion, Helion, Paradox, Vatra, Quasar, Luceafărul, Fantastica, Neuma etc.

De-a lungul anilor, Dănuț Ungureanu a câștigat numeroase alte premii naționale, iar în 1992 i-a fost decernat Premiul de încurajare al Societății Europene de Science Fiction, la EUROCON, în Germania.

Din 1990 a lucrat în presa scrisă, la ziarul „Tineretul liber”, până în 1997, în această perioadă publicând numeroase articole, editoriale, reportaje și anchete.

În 1993 a publicat volumul „Marilyn Monroe pe o curbă închisă” (Ed. Adevărul), o selecție a celor mai bune texte ale sale în acel moment (volumul a fost re-editat în 2012, de editura Tritonic).

La reuniunea de vineri, 24 mai, prezența va fi atât fizic cât și on-line, evenimentul având loc în Sala „Orizont” a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, cu începere de la ora 18. După ce distinsul scriitor invitat va citi povestirea, publicul prezent la reunire va avea prilejul ca, pe baza celor citite de autor, să susțină un dialog cu invitatul.

După acest moment, reunirea clubului va mai cuprinde un dialog legat de participarea României la EUROCON-ul de la Rotterdam, care se va desfășura între 16-19 august 2024, dacă România va fi reprezentată acolo, și dacă da, cum, după care, al treilea punct al reunirii va cuprinde înscrierea de noi membri în celebrul Club timișorean de Arte, SF și F.

Povestirea citită de către distinsul invitat la reunirea „Helion”-ului, Dănuț Ungureanu, povestire a cărui autor este, s-a intitulat „Ultimul nivel” și va face parte dintr-un un volum colectiv care ar trebui sa apară vara acesta, sau la toamnă.

După ce Dănuț Ungureanu a de citit povestirea, moderatorul acestei reuniri, Costel Baboș, a făcut anunțul că va urma un dialog cu autorul prezent în mijlocul helioniștilor, ceea ce s-a și întâmplat, cei prezenți în Sala „Orizont” adresând întrebări invitatului, iar domnia sa oferindu-le răspunsuri.

După acest moment deosebit, a urmat o discuție referitoare la participarea României la EUROCON-ul din vara acestui an de la Rotterdam, din discuțiile purtate întrezărindu-se puține speranțe ca România să fie reprezentată la acest eveniment deosebit pentru lumea SF-ului.

 

Foto: Adrian BANCU