La sfârșit de lună noiembrie, început de lună decembrie s-a ținut în Timișoara unul dintre cele mai interesante și importante festivaluri de gen din Europa de Est și România.

Începând cu data de 29 noiembrie până în 3 decembrie a avut loc festivalul „Dracula TiMes”, un festival bazat în jurul romanului „Dracula” scris de Bram Stoker și publicat pentru prima dată acum mai bine de 100 de ani. Festivalul a prezentat atât evenimente publice prin conferințe și expoziții de pictură neo horror goth cât și prin vizionări de filme în premieră în România sau chiar Europa, la Cinema „Timiș”.

Invitații evenimentelor au fost pe măsura așteptărilor, avându-i în aplauzele publicului  pe criticul de film Irina Margareta Nistor, manager-ul general al Casteului Bran, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, actori și directori de film horror, din filmele prezente la festival, și nu în ultimul rând, stră-stră nepotul faimosului autor Bram Stoker – Dacre Stoker.

Conferința cu Dacre Stoker a fost una extraordinară, nu de multe ori poți avea șansa de a sta în prezența unui om al cărui strămoș a fost unul din pilonii goticului, romantismului gotic în lume. Dacre a prezentat fapte fascinate despre viața stră unchiului său, ne-a arătat poze vechi cu manuscrise și schițe pe care romanul „Dracula” s-a bazat – informații la care în mod obișnuit omul de rând nu are acces.

Ne-a demonstrat că uneori, factorii externi, drumul vieții unui om poate bate filmul și poate sta ca primă treaptă la crearea unui roman de excepție. S-a vorbit de o lume în care ciuma, corupția, ororile vremurilor dar și arta în plină dezvoltare din acea perioadă a creat mediul perfect pentru imaginația explozivă a lui Stoker.

La sfârșitul conferinței s-a servit vin ca substituent al sângelui iar Dacre s-a conformat dorinței publicului și a pozat cu fanii și iubitorii băutorilor de sânge.

Printre filmele rulate la Cinema „Timiș” au fost „The last voyage of the Demeter”, un film care prezintă călătoria lui Dracula de pe contintent până în Anglia, în portul unde Bram Stoker însuși a locuit pentru o perioadă. Filmul este bazat pe capitolul 7 al cărții „Dracula”, așa cum ne spune Dacre însuși, care confirmă că realizarea lui este excepțională din punct de vedere al fidelității în raport carte-film. Cu un casting închegat și efecte CGI temperate, filmul este poate unul din cele mai bune variante a ceea ce a apărut pe piață în ultima perioadă despre ceea ce putem astăzi numi fenomenul Dracula.

O altă peliculă excelentă este „Farul”. Un film jucat la doar două capete în rol principal, o ecranizare cu actori precum Ropert Panttinson, cel care l-a interpretat pe Edward Cullen în seria „Saga – Amurg”, și Willem Dafoe – Norman Osborn / Green Goblin în filmele „Spider-man”. Filmul vorbește despre alienarea personajelor prin segregarea de civilizație, despre singurătate și lupta asiduă cu fenomenele naturii, de la sirene nemaivăzute la însăși lumina farului care are efectul asupra celor două personaje precum lumina becului asupra fluturilor de noapte, atunci când farul în sine este singura lume pe care o cunoști.

Atmosfera intensă și misterioasă a filmului, împreună cu explorarea temelor psihologice și mitologice, au captivat mulți spectatori și au atras apreciere din partea criticilor de film.

Este un film care nu se adresează unui public larg, ci mai degrabă celor interesați de filmele artistice, psihologice, cu o atmosferă întunecată și tensionată.

 

Pe lângă lung-metraje, au existat și o serie de scurt-metraje relizate chiar în România, cu actori tineri, unii în devenire care au încercat să pună în valoare spiritul artistic prin filmele cu tentă horror rulate în cadrul festivalului „Dracula TiMes” – un festival care se bucură de un public tot mai larg și care speră să facă istorie în frumosul oraș de pe Bega.