De la Craiova, o echipă redacțională inimoasă, condusă de jurnalistul și scriitorul Mircea Liviu Goga, a avut grijă ca iubitorii literaturii S.F. să poată citi o nouă revistă. Este vorba despre „Fantastica Magazin”, o publicație care a venit în lumea presei pentru a publicat autori, sigur, autorii literaturii science-fiction.
Jurnalist, scriitor de literatură științifico-fantastică, Mircea Liviu Goga a fost unul din cei trei inițiatori ai primului ziar studențesc apărut în Craiova după eliberarea României de regimul totalitar comunist, în Decembrie 1989, „Grai Studențesc”. Din 1990, este redactor la Radio Oltenia Craiova, în cadrul departamentului de știri, iar între 1994-2000 a patronat „Jurnalul de Craiova”, care a devenit ulterior „Jurnalul de Dolj”, apoi „Jurnalul de Jiu”.
În 1990, la Editura „Labirint”, i-a apărut volumul „Crucea Sudului”, iar în 2013 și 2019, a făcut parte din juriul Premiilor RomCon.
Revista „Fantastica Magazin” a apărut on-line, dar și tipărit, în luna noiembrie 2023 (prima ediție) și va avea un ritm de apariție, odată la două luni (ediția a doua va fi în 15 inauarie 2024), fiind necesară acum, pentru că, ne-a mărturisit redactorul-șef, „pur și simplu, nicio revistă din această țară, fie on-line, fie tipărit, nu se ocupă de promovarea autorilor. Acesta a fost ideea, promovarea autorilor și, bineînțeles, promovarea editurii «Cristian PlusArt». Avem nevoie de o revistă de promovare, doar promovare, cu prietenii noștri din străinătate, cu tot. Difuzăm pe larg, on-line și cine dorește și-n format tipărit. Am scos deja la o precomandă 50 de bucăți și urmează să asigurăm alte comenzi”.
Revista cuprinde aproape 90 de pagini și are 10 rubrici, „Proză scurtă”, „Cronică teatru/film”, „Eseu/Critică literară”, „Mistere”, „Portretul unui artist”, „Bandă desenată”, „Carte recomandată”, „Povestirea nescrisă”, „Poșta redacției”, „Proză extrem de scurtă”, echipa redacțională, coordonată de Mircea Liviu Goga compunându-se din următorii redactori: Mihai Cranta, Ovidiu Cristian Dinică, Mihai Cristian Dumbravă, Victor Martin, Sorin Nină. Editor este Editura „Cristian PlusArt”. Ilustrația copertei, precum și imaginile din prima ediție a revistei reprezintă fotografii după tablourile Ramonei Andronache, artist vizual, remarcată în Italia, prin expozițiile sale de pictură, laureată cu premii pentru activitatea sa artistică.
Din articolele apărute în prima ediție a revistei, remarcăm, introducerea în această nouă publicație, care aparține redactorului-șef, Mircea Goga, „Realitate sau ficțiune?”, la rubrica „Proză scurtă”, remarcăm aici, „La pescuit”, de Mihai Cristian Dumbravă, „Părul auriu”, de György Györfi-Deák, „Ultima crusă”, de Ana Cristina Neagu etc.. Mai avem, cronica de teatru, semnată de Ovidiu Cristian Dinică, la piesa „Jocul de-a măcelul”, de Eugène Ionesco, apoi, două eseuri, „Crai noi la umbra internetului” și „Spre veșnică pomenire”, semnate de Mircea Opriță și György Györfi-Deák, două mistere, „Artefact misterios descoperit în Kosovo” și „Turdaș, orașul zeilor”, de Mircea Liviu Goga și Sorin Nină, Ramona Andronache, în dialog cu Daniel Cristian Dumitru, pentru „Portretul unui artist”.
Cuprinsul revistei continuă cu „Prima bandă desenată din lume”, de Mircea Liviu Goga și Benzi desenate de Valentin Iordache și Marian Mirescu, apoi, cu prezentarea cărții „O noapte în Paradis”, pe care autoarea prezentării Maria Anastasiu o recomandă „visătorilor și nu numai”, aceeași carte scrisă de Daniel Cristian Dumitru fiind prezentată și de Victor Martin, care, referindu-se la autorul romanului, consideră că „practică un fantastic curat, pe linia trasată de Mircea Eliade, cu accente science-fiction, în stilul lui Philip K. Dick, pe o țesătură epică absurdă, în stilul lui Frantz Kafka, cu umor de sorginte autohtonă”, după care, pe următoarele pagini, se prezintă capitolul I din roman.
Revista este deschisă tuturor iubitorilor genului S.F., la rubrica „Povestea nescrisă”, cititorii fiind îndemnați să trimită creațiile lor pe adresa redacției pentru a fi publicate, pentru ca, la „Poșta redacției” să fie publicate impresiile și sugestiile cititorilor, echipa redacțională încurajând cititori să scrie pe adresa redacției pentru a deveni colaboratori.
O revistă serioasă, bine scrisă, cu multă pasiune, întâmpină lumea iubitorilor de S.F., sporind patrimoniul bogat al acestui gen, dar aducând și un plus de culoare în peisajul publicațiilor S.F., pentru că, da, în paginile ei, autorii și activitatea lor este bine promovată.
Dorim succes noii reviste și La mulți ani, cu inspirație și pasiune!