Potrivit unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California Riverside, un gaz emis de broccoli (și alte plante) este unul dintre cele mai indicative semne ale existenței vieții pe o planetă.

Gazul respectiv se numește bromură de metil și a fost mult timp asociat cu viața de pe Terra. Apare în mod natural din procesul de apărare a plantelor. Metilarea, așa cum este cunoscut procesul de apărare, permite plantelor să elimine contaminanții străini, cum ar fi bromura, prin atașarea unei serii de atomi de carbon și hidrogen, gazificându-l și permițându-i să scape în aer.

Bromura de metil, în special, este interesantă din perspectivă astrobiologică și a fost folosit ca pesticid până la începutul anilor 2000, având câteva avantaje importante față de alte potențiale biosemnături dacă apare în atmosfera unei exoplanete: are o durată de viață relativ scurtă în atmosfera unei planete, există foarte puține procese non-biologice care produc gazul și chiar și acele procese nu sunt de obicei naturale, lungimea de undă spectroscopică pe care o împărtășește cu un gaz „văr” care este, de asemenea, o semnătură biologică – clorura de metil, care rezultă și din procesul de metilare.

O ciudățenie interesantă cu privire la capacitatea de a detecta bromura de metil, este că ar fi relativ dificil de detectat în atmosfera Terrei de la distanță. Nivelurile sale de concentrație sunt suficient de mari, dar lumina UV de la Soare face ca moleculele de apă din atmosferă să se dividă în compuși care elimină bromura de metil, așa că nu există pentru foarte mult timp în atmosfera Terrei.

Cu toate acestea, lumina UV este o problemă doar pentru stelele asemănătoare Soarelui. În jurul stelelor precum piticii M, care sunt de zece ori mai frecvente în galaxie decât stelele asemănătoare soarelui, ar exista mai puține radiații UV care ar putea distruge molecula de bromură de metil.

Oricum, orice astfel de descoperire ar trebui să aștepte puțin, pentru că, momentan, nici măcar James Webb Space Telescope nu este configurat pentru a detecta oligoelemente în atmosfera unei exoplanete, însă, în următorii câțiva ani, unele telescoape de la sol vor fi la înălțime.

 

Foto: universetoday.com