Timp de zeci de ani, oamenii de știință au teoretizat că un impact masiv a provocat evenimentul de extincție Cretacic-Paleogen. Acest eveniment a avut loc acum aproximativ 66 de milioane de ani și a provocat extincția în masă a aproximativ 75% din toate speciile de plante și animale de pe Terra (inclusiv dinozaurii non-aviari). Odată cu descoperirea masivului crater Chicxulub din Peninsula Yucatan (sudul Mexicului) în anii 1970, oamenii de știință au ajuns la concluzia că au găsit impactul responsabil. Pe baza tuturor datelor disponibile, se crede că evenimentul „Chicxulub Impact” a fost la fel de puternic ca 100.000 de miliarde de tone metrice (110.231 de tone SUA) de TNT.

Această explozie a fost mai puternică decât toate dispozitivele nucleare din lume combinate și a trimis aproximativ 25 de trilioane de tone metrice (~27,5 tone SUA) de praf fierbinte, cenușă și abur în atmosferă, creând o iarnă globală. Dar, potrivit unor noi cercetări conduse de Universitatea din Michigan, o echipă internațională de geologi a stabilit că impactul a creat și un tsunami global. Conform descoperirilor lor, acest tsunami a fost de 30.000 de ori mai puternic decât tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004, unul dintre cele mai mari și mai devastatoare tsunami înregistrate.

Lucrarea care descrie descoperirile rezultate ca urmare a cercetărilor conduse de Universitatea americană, se intitulează „Impactul Chicxulub a produs un puternic tsunami global” și a apărut recent în revista „AGU Advances”.

„Evenimentul de la Chicxulub a avut multe impacturi importante, care au fost documentate anterior – incendii, schimbări sălbatice de temperatură (atât foarte calde, cât și foarte reci), distrugerea și eventuala resetare a formelor predominante de viață pe Pământ și multe altele. Tsunami-ul a fost un alt impact important și intenționăm să continuăm să studiem acest tsunami și impactul său asupra înregistrărilor geologice pe care încă le putem examina. Impacturile de la asteroizi mari și meteoriți s-ar putea întâmpla din nou, motiv pentru care NASA a condus recent misiunea DART pentru a vedea dacă ar putea fi deviați”, a spus, potrivit universetoday.com, Molly M. Range, de la Departamentul de Științe ale Pământului și Mediului de la Universitatea din Michigan.

Această cercetare oferă o perspectivă suplimentară asupra unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria geologică și are implicații semnificative pentru apărarea planetară.

Foto: universetoday.com