Artemis 1 este un zbor de test fără echipaj pentru Programul Artemis al N.A.S.A., primul zbor al vehiculului de lansare supergreu al Space Launch System (S.L.S.) al agenției și primul zbor al Orion M.P.C.V. (Orion Multi-Purpose Crew Vehicle). Obiectivul principal al lui Artemis 1 este de a testa capsula Orion în mai multe etape: intrare în atmosferă, coborâre, aterizare în ocean și recuperare.

N.A.S.A. a încercat pentru prima dată să lanseze racheta Lună pe 29 august 2022, dar o citire greșită a unui senzor de temperatură defect a șters lansarea. O a doua încercare a venit pe 3 septembrie a.c., dar aceasta a eșuat din cauza unei scurgeri persistente de hidrogen. După reparații, a apărut un test de alimentare pentru a confirma că scurgerea a fost remediată. Următoarea încercare de lansare, programată pentru 27 septembrie, a trebuit să fie anulată datorită uraganului Ian.

Acum, N.A.S.A. țintește să lanseze misiunea Artemis 1, în 14 noiembrie 2022, imediat după miezul nopții, ora de Est, pentru decolarea rachetei Space Launch System (S.L.S.) care transportă nava spațială Orion.

Dacă misiunea va fi lansată pe 14 noiembrie, mecanica orbitală a acelui moment specific ar permite o misiune de 25,5 zile pentru nava spațială Orion, înainte ca aceasta să aterizeze în Oceanul Pacific pe 9 decembrie 2022.

N.A.S.A. a spus că a solicitat, de asemenea, oportunități de lansare de rezervă în timpul nopții pentru miercuri, 16 noiembrie, la 1:04 a.m. și sâmbătă, 19 noiembrie, la 1:45 a.m., care sunt ambele ferestre de lansare de două ore.

Zborul va testa nu numai racheta și nava spațială, ci și sistemele și echipele terestre de sprijin. Dacă totul va merge bine, N.A.S.A. va anunța echipajul și programul unui zbor cu echipaj Artemis 2 în jurul Lunii, probabil în 2024, iar misiunea de aterizare pe Lună cu echipaj Artemis 3 va urma, poate în 2025.

 

Foto: universetoday.com