Studiind planetele extrasolare, oamenii de știință au scos la iveală câteva lucruri interesante în ultimele decenii. Astronomii au văzut mai multe sisteme de planete în care orbitele planetelor nu se conformau cu sistemul nostru solar.

Potrivit unui nou studiu condus de Universitatea din Berna, o echipă internațională de cercetători a observat recent un Mini-Neptun (TOI-2257 b) care orbitează o stea pitică roșie situată la aproximativ 188,5 ani lumină de Planeta Albastră.

Această fascinantă exoplanetă, de două ori mai mare decât Terra, este un „mini-Neptun” temperat care orbitează în jurul unei stele reci pe o orbită de 35 de zile extrem de eliptică. Orbita excentrică a acestui mic gigant de gheață este de aproape două ori și jumătate mai excentrică decât Mercur, ceea ce face din TOI-2257 b cea mai excentrică planetă descoperită vreodată.

În sistemul nostru solar, orbita lui Mercur este cea mai excentrică sau cea mai puțin circulară dintre orbitele celor opt planete din sistem. Excentricitatea orbitală a lui Mercur valorează 0,205, fiind astfel de 15 ori mai mare decât a Terrei. Dacă orbita lui Mercur ar fi trasată pe un plan bidimensional, o dimensiune ar fi cu 20% mai lungă decât cealaltă.

 

Foto: universetoday.com

Surse: universetoday.com, www.star.uliege.be