Schimbările climatice pot afecta producția de alimente de bază (porumb și grâu) încă din 2030, într-un scenariu de păstrare a ritmului cu emisii mari de gaze cu efect de seră, potrivit unui nou studiu NASA publicat în revista Nature Food . Se estimează că recoltele de porumb vor scădea în 10 ani cu 24%, în timp ce grâul ar putea înregistra o creștere de aproximativ 17%, pentru a compensa o parte din această pierdere.
Folosind modele climatice și agricole avansate, oamenii de știință au descoperit că schimbarea randamentelor se datorează creșterilor prognozate ale temperaturii, modificărilor tiparelor de precipitații și concentrațiilor crescute de dioxid de carbon de suprafață din emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om. Aceste schimbări ar face mai dificilă cultivarea porumbului la tropice, dar ar putea extinde aria de cultivare a grâului în zonă.
„Nu ne așteptam să vedem o schimbare atât de fundamentală, în comparație cu proiecțiile privind randamentul culturilor din generația anterioară de modele de climă și culturi realizate în 2014”, a declarat autorul principal Jonas Jägermeyr, modelator de culturi și cercetător climatic la Institutul Goddard pentru Spațiu al NASA. Studies (GISS) și Institutul Pământului de la Universitatea Columbia din New York City.
Porumbul sau porumbul este cultivat în toată lumea, iar cantități mari sunt produse în țările mai apropiate de ecuator. America de Nord și Centrală, Africa de Vest, Asia Centrală, Brazilia și China își vor putea vedea producția de porumb în scădere în următorii ani și mai departe, pe măsură ce temperaturile medii cresc în aceste regiuni de coș de pâine, punând mai mult stres asupra plantelor.
Grâul, care crește cel mai bine în zonele cu climă temperată, poate vedea o zonă mai largă în care poate fi cultivat pe măsură ce temperaturile cresc, inclusiv nordul Statelor Unite și Canada, câmpiile Chinei de Nord, Asia Centrală, Australia de Sud și Africa de Est, dar aceste câștiguri se pot nivela. de la mijlocul secolului.
Temperatura nu este singurul factor pe care modelele le iau în considerare atunci când simulează randamentele viitoare ale culturilor. Nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon din atmosferă au un efect pozitiv asupra fotosintezei și reținerii apei, crescând randamentul culturilor, deși adesea cu un cost pentru nutriție. Acest efect se întâmplă mai mult pentru grâu decât pentru porumb, care este surprins mai precis în generația actuală de modele. Creșterea temperaturilor globale este, de asemenea, legată de modificarea tiparelor de precipitații, precum și de frecvența și durata valurilor de căldură și secetelor, care pot afecta sănătatea și productivitatea culturilor. Temperaturile mai ridicate afectează, de asemenea, durata sezoanelor de vegetație și accelerează maturitatea culturilor.
„Puteți crede că plantele colectează lumina soarelui pe parcursul sezonului de creștere”, a spus Ruane. „Ele colectează acea energie și apoi o pun în plantă și în semințele de cereale. Deci, dacă grăbiți etapele de creștere, până la sfârșitul sezonului, pur și simplu nu se adună atât de multă energie.” Ca urmare, planta produce mai puține cereale totale decât ar produce într-o perioadă mai lungă de creștere. „Crescând mai repede, randamentul său scade efectiv.” spune cercetătoarea Alex Rouane, co-director al GISS Climate Impacts Group și coautor al studiului.
Foto Adrian Bancu
După un articol al NASA.