Aposimz – Ningyou no Kuni (Tara păpuşilor )Nihei Tsutomu

Apare la Shounen Sirius , 46 numere (24 ian 2021)

Stare – ongoing

Public – Science Fiction

6 volume TPB   (trade paperback) ( incluzând numărul 30) în limba engleză – aproximativ 800 de planşe ( până în octombrie 2020 ) la Kodansha . Volumul 7 anunţat să apară în 2021.

Nihei Tsutomu este un mangaka ce a terminat facultatea de arhitectură, şi acest lucru se reflectă în mod pregnant în desenele sale. A devenit cunoscut întâi cu BLAME! (1996 -2003) o manga deosebită de tot ce apăruse până atunci, cu acţiunea petrecându-se într-un oraş imens, de dimensiunea Sistemului Solar,  urmat de Noise (2000 -2001, un preambul la Blame! . Precum autorul scrie în sinopsis : Biblia are Geneza, Matrix are The Second Renaissance, iar Blame! are Noise. ). In 2004 lanseaza BIOMEGA (2004-2009, o poveste mult mai dinamică decât predecesoarea).

Recunoaşterea internaţională a venit odată cu Sidonia No Kishi ( Cavalerii Sidoniei , 2009- 2015, transpusă în anime, cu 2 sezoane, până în noiembrie 2020) în care oamenii luptă împotriva unor monştri gigantici ( un fel de mecha manga, o istorie mult mai complicată decât Gundam, Neon Genesis Evangelion sau Macross )

Aposimz este cel mai recent proiect al său .

Acţiunea se petrece pe o planetă gigant, de 200.000 de kilometri în diametru, la 5000 de ani după un război în urma căruia învinşii au fost nevoiţi să se retragă de pe suprafaţa planetei, în condiţii vitrege, asemănătoare cu cele de la polii Pământului. Unii dintre ei sunt contaminaţi cu o boală denumită Frame Disease, un fel de degenerare lentă a corpului. În acelaşi timp, din adâncuri ies în permanenţă automate (roboţi) care îi vânează asiduu.

Eo , Biko şi Etherow , care trăiesc în  orașul White Diamond Beam, sunt chiar în mijlocul unui antrenament de luptă, când apare o fată, Titania, urmărită de soldaţi şi de o navă a Imperiului Rebedoa. Fata le cere ajutorul pentru a păstra în siguranță un cod de transformare și șapte gloanțe speciale, misterioase. Această întâlnire marchează o schimbare majoră în soarta întregii planete… Etherow o aduce înapoi la castel pe fată, dar, pentru că ea a fost urmărită, sunt atacaţi  a doua zi de dimineaţă, cu consecinţe devastatoare, de către forţele rebedoane. Dintre toţi, doar el reuşeşte să supravieţuiască, grav rănit. Titania, un automat, îi spune că trebuie să devină un regular frame dacă vrea să trăiască şi îi dă codul de transformare. Forma ei obișnuită este o mică creatură cu patru picioare si coadă, ce se poate transforma temporar într-o formă umanoidă. Ea are misiunea de a opri Imperiul Rebedoa și, in cele din urmă, de a face echipă cu Etherow .

Mai departe totul se desfăşoară pe banda rulantă a unei acţiuni continue, cu scene de luptă între diversele regular frame ale Imperiului Rebedoa şi Etherow, care devine din ce în ce mai bun si mai puternic. La un moment dat, în urma unei lupte inegale, Etherow aproape că moare, dar îi este salvat creierul de către Titania şi Keisha, o fată regular frame şi ea, ajunsă în compania lor, în urma unei lupte cu un comando trimis de Rebedoa. Ele trebuie să se lupte cu diversi războinici, pentru a aduna placentă pentru Etehrow.

Regular frame este cineva, o persoană, care a folosit un cod pentru a-și transforma forțat corpul, înglobând elemente artificiale, de schimbare puternică a ADN-ului. Procesul este însoțit de o „lumină de transmutație”, un fascicul puternic care se întinde spre cer. De obicei când au loc aceste mutaţii lumina este vizibilă la sute de kilometri depărtare şi, de multe ori personajele sunt martore la acest lucru. Această formă este reversibilă deoarece regular frame își pot controla aspectul de fi un om sau a fi un frame. La prima transformare într-un regular frame, oamenii sunt inițial slabi, scheletici, fără putere. Prin utilizarea placentei, ei pot forma armuri și diverse arme. Dar pentru a obține acest lucru trebuie să se lupte împotriva unui alt regular frame, care de obicei este mult mai puternic. După ce au învins un alt regular, ei pot lua placenta acestuia și o pot folosi pentru a se întrema. Ca in cazul lui Etherow din care a ramas doar creierul, are nevoie de placentă pentru a-și reveni la foma umană.

Diferite regular frame au puteri specifice, în funcție de codul utilizat.  Regular frame nu îmbătrânește și nu poate muri decât dacă creierul lor este distrus.

APOSIMZ are câteva formule cyberpunk îmbinat un un s.f. hard şi elemente post apocaliptice, ridicate peste nivelul obisnuit de o imaginatie debordanta, specifica lui Tsutomu.

Desenele lui Nihei au o linie sinuoasă, de multe ori abia schiţată, cu personaje subţiri, schematizate. Un stil mult mai aerisit, dar şi mai simpluţ. Mult deosebit, comparativ cu Blame! Sau chiar Biomega. Începând cu Sidonia no Kishi, poate pentru a face față unui volum mai mare de lucru, detaliile au început să lipsească iar stilul său, atât de lăudat de la început, s-a cam pierdut pe parcurs. Designul lumilor a fost, întotdeauna, unul dintre cele mai puternice atuuri ale lui Nihei, ele au fost întotdeauna un fel de personaje secundare. Oarecum urmând calea din Sidonia, în Aposimz Nihei contrastează interioarele extrem de detaliate, uneori, aproape claustrofobice, cu exterioarele de nivel planetar, simple și dezolante.

O manga deosebită, ce merită citită, deasupra a multe alte opere similare, deși cea mai slabă a lui Nihei.