Oamenii de știință au găsit similitudini în funcționarea a două sisteme complet diferite la scară micro și macrocosmică – rețeaua de celule neuronale din creierul uman și rețeaua cosmică de galaxii.
Comparația a fost subliniată de doi specialiști italieni în două domenii foarte diferite – astrofizicianul Franco Vazza de la Universitatea din Bologna și neurochirurgul Alberto Feletti de la Universitatea din Verona.
„Gradul de similitudine asemănător pe care îl expune analiza noastră pare să sugereze că autoorganizarea ambelor sisteme complexe este probabil modelată de principii similare ale dinamicii rețelei, în ciuda scalelor și proceselor radical diferite,” au scris oamenii de știință în studiul lor.
Similitudinile studiate:
-rețeaua neuronală a creierului ca la un univers în mic, conține aproximativ 69 de miliarde de neuroni, universul observabil are o rețea de cel puțin 100 de miliarde de galaxii
-Natura definită a rețelelor lor – neuroni și galaxii – care au noduri conectate prin filamente. Studiind numărul mediu de conexiuni în fiecare nod și gruparea conexiunilor în noduri, cercetătorii au concluzionat că există „niveluri de acord” definite în conectivitate, sugerând că cele două rețele au crescut ca urmare a unor principii fizice (formule) similare, potrivit lui Feletti.
-Aproximativ 77 la sută din creier este apă, în timp ce aproximativ 70 la sută din Univers este umplut cu energie întunecată, materie ce contribuie la formarea stelelor. Ambele materiale pasive care au roluri indirecte în structurile lor.
-Densitatea spectrală a ambelor sisteme. Distribuția fluctuației în rețeaua neuronală a cerebelului pe o scară de la 1 micrometru la 0,1 milimetri urmează aceeași progresie a distribuției materiei în rețeaua cosmică, dar, desigur, pe o scară mai mare, care merge de la 5 la milioane la 500 de milioane de ani lumină.
Hărți ale contrastului densității normalizate, δρ pentru exemple de felii ale cerebelului (rândul superior), ale cortexului cerebral (rândul mijlociu) și al distribuției materiei întunecate a rețelei cosmice (rândul inferior), pentru diferite niveluri de mărire. Analiza spectrală și de rețea prezentată în această lucrare se concentrează în principal pe eșantioane de 40 × ca în panourile de jos.
Mai multe informații în studiul originar, care arată că suntem creați după chipul și asemănarea Universului:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphy.2020.525731/full
Credit: natara / Adobe Stock, Futura Science.org, www.frontiersin.org