Jean-Michel Jarre experimentează o nouă formă de concert virtual live, sub patronajul Ministerului Culturii Francez, cu ocazia evenimentului Fête de la Musique, în data de 21 iunie ora 9,15 PM ora Europei de Vest.
Jean-Michel Jarre va oferi din studioul său un concert unic „Alone Together”, în care avatarul său va cânta într-un loc imaginar, special conceput pentru această ocazie. O premieră mondială, produsă de startup-ul francez VRrOOm, accesibil tuturor online, fie 3D, fie 2D.
„Alone Together” este un set muzical live în realitatea virtuală socială, care va fi transmis simultan în direct pe toate platformele digitale. Toată lumea poate împărtăși experiența online prin PC, tablete, smartphone-uri și poate participa, de asemenea, la concertul virtual, în imersiune totală, prin avatarul personal, cu o cască VR interactivă. Până în prezent, toate concertele „live” din mediul virtuale au fost, de fapt, înregistrate în prealabil și au loc în universuri de jocuri video preexistente.
În cadrul Fête de la Musique, o imagine „silențioasă” va fi difuzată pe marele ecran al concertului virtual în curtea palatului  Palais Royal din Paris, va fi oferită simultan unei selecții de studenți de la școli de formare a sunetului și sunetului. Ei vor auzi sunetele virtual,  vor trebui doar să vină cu Smartphone-urile și căștile lor.
La sfârșitul spectacolului muzical, studenții vor putea discuta în direct cu avatarul lui Jean-Michel Jarre. Apoi, avatarul va deschide o ușă virtuală din spatele căreia muzicianul îi va întâmpina în studioul său, împărtășind secretele serii, estompând și mai mult limitele dintre lumea fizică și cea virtuală.
TOATE INFORMAȚIILE ȘI CUM NE CONECTĂM AICI

„După ce am concertat în locuri extraordinare, realitatea virtuală îmi va permite acum să cânt în spații de neimaginat în timp ce stau pe o scenă fizică. Realitățile virtuale sau amplificate pot fi pentru spectacolul live ceea ce a făcut cinematografia pentru teatru, un mod suplimentar de exprimare, făcut posibil prin noile tehnici ale momentului.
Fête de la Musique este oportunitatea perfectă de a promova noi utilizări. Trebuie să schimbăm paradigma. O planetă limitată fără muzică ar fi fost un deșert de disperare totală. În spatele fiecărui album, al fiecărui cântec, al fiecărui proiect muzical, există echipe, energie, investiții și inovație. Trebuie să încetăm să considerăm muzica ca fiind liberă, precum aerul pe care îl respirăm. Această recunoaștere este vitală pentru milioane de creatori. Este vital pentru fiecare dintre noi care nu ar putea supraviețui fără muzică. „
Jean Michel Jarre

Livestream youtube va începe pe youtube aici:

https://legacyfrance.lnk.to/5st7d

 


După concert am găsit potrivit să aștern câteva date și aprecieri.

Evenimentul, care începe în jurul orei 25:40 în videoclip, încorporat mai sus, a fost difuzat în VR, împreună cu transmisia în direct pe Youtube și pe alte canale de socializare. Avatarul VR al lui Jarre face un concert  în stil DJ, într-un loc virtual, pregătit într-un studio, care virtual arată ca în jocul video  Half-Live: Inside The Minds Eye .

Spectacolul se concentrează pe muzica sa mai recent produsă.

La final, la momentul aproximativ 1:14:30 în videoclip, Jean-Michel Jarre explică în câteva minute configurația acestui eveniment al său și al  echipei tehnice franceze. În timp ce pe versiunea VR a platformei sale vedem   panouri translucide, futuriste, platforma sa de instrumente din lumea reală include:  sintetizatoare Roland, Akai APC 40, percuție electronică Roland Handsonic HPD, Moog Memorymoog, mai multe iPads, un Ableton, probabil, printre ele,  și un controler pe panou din sticlă care pare să fie un Smithson Martin Emulator.

Părțile care nu au prea mers: transmisia a pornit mai târziu, au fost clar niște probleme tehnice pe care nu le-au putut prevede, probabil și din serverele  care au trebuit să suporte peste 10,000 de vizitatori din toată lumea, autentificați, care trollau și spămuiau de zor cu mesaje inodore, incolore și inutile, desigur, care parcă vroiau să pună probleme serverului. Transmisia interactivă trebuia să fie un punct de atracție publică, dar a creat unele pauze și întreruperi de transmisie, evident. Senzațiile de zbor prin tuneluri cu neoane digitale a fost realizată mulțumitor. S-a lucrat pentru multe medii virtuale, asta trebuie apreciat. Avatarul lui Jean Michel Jarre era foarte schematic, fără trăsături, în majoritatea filmării, mai clar la final, dar i-am recunoscut mișcările pe care le face în concertele sale. Pe mâini avea atașați niște senzori, pentru virtualizare.

Grafica nu a excelat, a fost în genul celor de la începutul realității virtuale. De atunci au cam trecut anii, dar francezii se pare că nu au progresat.

Cei care nu au avut ochelarii VR nu au putut controla locul unde se mișcau efectele și personajele.

In final nu am auzit aplauzele publicului, nu s-a făcut transmisia din locul unde cei care au participat în  curtea palatului  Palais Royal din Paris nu i-am văzut, nu am avut feedbackul publicului.

A fost un experiment inedit, poate ne-am fi așteptat la mai mult, dar dificultățile tehnice și-au spus cuvântul. Am savurat, ca întotdeauna, lucrările muzicale, spectacolul Jarre, cu interes și satisfacție interioară.

Credit image: https://jeanmicheljarre.com/, youtube