Numele de revoluție are două sensuri. Unul este cel al unei rotații a Pământului în jurul axei sale, ce definește ziua astronomică, iar celălalt este de răsturnare a unui regim politic, într-un mod radical, prin revoltă, dorind instituirea unei alte orânduiri sau reforme sociale.

Voi începe cu imnul Timișoarei, primul oraș liber din 20 Decembrie 1989, compus de Ilie Stepan și dat viață de grupul Pro Musica:

A fost semnalul la care Phoenix a înțeles că se poate reîntoarce acasă,

„Revoluții” este titlul albumului lansat în 1984 de Jean Michel Jarre. Un  manifest pentru o lume mai bună, pentru drepturile umane, pentru respectarea semenilor.

Din muzica de filme am selectat o piesă folosită în coloana sonoră a episodului The Matrix  Revolutions:

Un îndemn la dreptul de opinie și alegere vine și de la Depeche Mode. Urcă în trenul schimbărilor, revoluției.

Se poate spune că muzica grupului  Beatles a reprezentat o revoluție pentru anii 60-70 ai secolului trecut. Au influențat cea mai mare parte a creatorilor de muzică din ultimii 70 ani. Che Guevarra, contemporan lor, era preluat ca un simbol al luptei de eliberare socială din sistemele opresive, pentru democratizarea societății, de către mișcarea numită Flower Power.

Tracy Chapman are o interpretare caldă, indie, a aceleiași piese:

 

Am ales o animație de jocuri video FINAL FANTASY XIV, cu tema muzicală „Revoluții”, compusă de Nobuo Uematsu, ca exemplificatoare pentru preferințele niponilor în domeniu.

O voce sensibilă pusă în evidență în această piesă, Unsecret, Revolution:

T.Rex, un grup în vogă al anilor 70 ne-a dat  această variantă rock a Copiilor revoluției:

Rockul  death metall melodic are un „început de  revoluție” de la Arch Enemy:

Rock and roll cu Green Day: 99 Revolutions

În hard rock Guns and Roses realizează albumul „Apetite for destruction”, specific revoluțiilor. A fost un grup revoluționar în muzică, într-adevăr.

Scorpions nu puteau lipsi de la revoluție, reinterpretând celebra „Children of the Revolution”:

Simbolul revoluțiilor din 1989, care au schimbat soarta Europei divizate, a fost Wind of Change, fără îndoială:

In ritmurile dance găsim o revoluție Diplo:

In electrodance o colaborare cu rezultat în zona manieristă a acestei muzici, cu R3hab, NERVO & Ummet Ozcan:

 

În zona sunetului și formulelor experimentale putem să-i amintim pe The Youg Gods, cu Moon Revolutions, din albumul de referință „Only Heaven”.

Tavi ne propune o piesă de Alexander Popov reluată de yutubări în mai multe prezentări, stil trance,  la care am ales această variantă video:

Vom încheia cu o melodie ce poate fi considerat un imn al organizației Unicef, realizată cu mai mulți cântăreți din jurul lumii. Ne-am dori să devină un imn al ONU sau al globului, dacă lumea ar putea fi mai unită,  mai pașnică.