Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, ora 10.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, Aleea Alexandru nr.38, sector 1, București vor avea loc evenimentele: Colocviul Național de Critică și Exegeză SRSFF „Ion Hobana” 2019, ediția a X-a și Premiile Naționale SRSFF Hobana 2019.
Colocviul este organizat de Societatea Română de Science Fiction și Fantasy (SRSFF) și va avea ca temă: Un singur Pământ, o singură Umanitate, un singur Viitor.
Despre Colocviul Ion Hobana
Colocviul SRSFF „Ion Hobana 2019″ și Premiile SRSFF „Ion Hobana” sunt evenimente organizate de Societatea Română de Science Fiction & Fantasy și Filiala București – Poezie a Uniunii Scriitorilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Institutului Cultural Român.
Evenimentul se desfășoară anual, începând din anul 2010.
În cazul în care doriți să participați, vă rugăm să ne confirmați și să ne expediați referatul până pe data de 1 noiembrie 2019.
Tema colocviului Ion Hobana 2019
Dacă am concentra întreaga existență a Terrei la un an calendaristic, specia umană ar exista de 23 de minute și ar fi utilizat deja 33% din toate resursele naturale în ultimele 0,2 secunde.
Resursele naturale ale PĂMÂNTULUI sunt esenţiale pentru supravieţuirea speciei umane. Unele dintre aceste resurse, precum mineralele, combustibilii, speciile şi habitatele, sunt finite – odată ce acestea au fost epuizate sau distruse, dispar pentru totdeauna.
Planeta trece printr-o perioadă de dramatice schimbări fundamentale.
Acestea nu sunt crize separate: o criză a mediului, o criză de dezvoltare, o criză energetică. Toate acestea reprezintă începutul sfârșitului.
Nu poți avea o creștere infinită pe o planetă finită.
Pământul se confruntă cu provocări incredibile ale epuizării resurselor naturale și distrugerii mediului: schimbările climatice, epuizarea apei dulci și a resurselor naturale în următoarele decenii, dispariția speciilor, defrișările, deșertificarea, degradarea solului, poluarea aerului, apei, pământului, lupta pentru hrănirea unei populații de aproape 8 miliarde.
Nu există alternative: nu există o Terra 2!
Putem trăi doar pe o singură planetă iar pentru a supraviețui specia umană trebuie să se adapteze fluxurilor biosferei.
Acesta este sensul vieții, în cazul în care căutați un sens.
La mijlocul secolului al XX-lea, am văzut prima dată planeta noastră din spațiu. Istoricii ar putea în cele din urmă să considere că această viziune a avut un impact mai mare decât l-a revoluția copernicană din secolul al XVI-lea, care a spulberat iluzoria și naiva credință că PĂMÂNTUL ar fi centrul universului.
Din spațiu vedem un bulgăre mic și fragil, dominat nu de activitatea umană ci de un model de nori și oceane și continente.
Incapacitatea speciei umane de a-și adapta existența la o planetă finită schimbă în mod fundamental echilibrul biosferei. Antropocenul este însoțit de pericole care pot duce la extincția vieții.
Aceasta este realitatea din care nu există nici o scăpare și care trebuie să fie recunoscută și gestionată de întreaga specie umană: trăim pe o singură planetă și avem un singur viitor sau niciunul!