Artistul plastic Alec Bartos din Cluj, invitatul nostru special la MOONIVERSE, este designerul minunatei serii de timbre și efecte poștale filatelice, la aniversarea de 50 ani de la misiunea Apollo 11, serie lansată chiar astăzi, 11 iulie, de Romfilatelia.
Visul omului a fost întotdeauna acela de a ajunge pe Lună și de a descoperi misterele satelitului Pământului, scriitorul de lucrări științifico-fantastice Jules Verne fiind primul care a imaginat acest scenariu cu o deosebită acuratețe, în lucrarea „De la Pământ la Lună”. Vedem două emisiuni filatelice care amintesc de această lucrare:
Cei care au făcut ca visul să devină realitate au fost cei din echipajul american, participanți ai programului Apollo, desfășurat între anii 1961 și 1972, echipele de tehnicieni, astronomi, matematicieni, informaticieni, ingineri care au proiectat toate elementele acestui program.
Programul Apollo a debutat cu testele rachetelor purtătoare din seria Saturn, ajungând la zboruri spațiale pilotate de echipaj uman în jurul Lunii, desfășurându-se pe o perioadă de 8 ani. Apollo 11 a reprezentat al cincilea zbor cu echipaj uman și a fost a treia călătorie spre Lună.
O rachetă Saturn V a lansat nava Apollo 11, având la bord echipajul format din Neil A. Armstrong, Michael Collins și Edwin E. „Buzz” Aldrin Jr., de la Centrul Spațial Kennedy, pe 16 iulie 1969. Modulul de comandă a purtat numele „Columbia”, iar cel lunar „Eagle”, vulturul fiind simbolul Statelor Unite ale Americii.
Data de 20 iulie reprezintă o zi istorică pentru omenire, Neil Armstrong fiind primul om ce a pășit pe Lună, moment în care a spus: „Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. La câteva minute a fost urmat de către colegul de misiune, Edwin E. „Buzz”Aldrin Jr.
După acest zbor cosmic, alți 10 oameni au pășit pe Lună până la sfârșitul programului Apollo, ultima misiune fiind Apollo 17.
Emisiunea de mărci poștale aniversează împlinirea a 50 de ani de la succesul misiunii Apollo 11 și este alcătuită din două timbre și o coliță nedantelată, ce înfățișează momentul istoric în care prima misiune cu echipaj uman a aselenizat, la data de 20 iulie 1969.
Cele două timbre ilustrează aspecte memorabile ale misiunii. Primul timbru cu valoarea nominală de 5 lei, înfățișează momentul în care racheta purtătoare a programului Apollo 11, Saturn V, se ridică de la sol, cu astronauții Neil A. Armstrong, Michael Collins și Edwin E. „Buzz” Aldrin Jr. la bord, la data de 16 iulie 1969 în Complexul de lansare a Centrului Spațial Kennedy 39A și o poză cu modulul lunar în care echipajul se afla, cu imaginea Terrei reflectată pe fundal.
Al doilea timbru cu valoarea nominală de 8,50 lei, îl are în prim plan pe Neil Armstrong pe Lună, aceasta fiind singura imagine în care acesta este surprins, el fiind singurul membru al echipajului care a avut o cameră foto asupra lui. În partea dreaptă a timbrului, este comemorat unul dintre părinții fondatori ai astronauticii, Hermann Oberth, alături de Wernher von Braun, un pionier vizionar al dezvoltării tehnologiei și al zborurilor rachetelor.
Colița nedantelată cu valoarea nominală de 28,50 lei îl înfățișea pe Edwin E „Buzz” Aldrin Jr. pe Lună, fotografiat de Neil Armstrong, ipostază în care se poate observa modulul de aselenizare „Eagle”, iar în hublou se poate remarca reflexia celor trei membrii ai echipajului, în acest fel fiind imortalizați împreună pe Lună.
Cărțile poștale maxime au ca fundal două lucrări de artă abstractă simbolizând Luna.
Designer: Alec Bartos
Număr de listă 2247 (serie de 2 valorti) și 2247a – colița
Documentare furnizată de Comisia de Astrofilatelie a Federației Române de Filatelie. (romfilatelia.ro)
Asociația Filatelică Timișoara împreună cu Universitatea de Vest Timișoara au editat acest plic filatelic:
În republica Moldova:
iar Spacers lansează cele trei plicuri aniversare:
O ștampilă aniversară de 50 ani va fi aplicată pe plicurile care vor tranzita poșta din Timișoara din 16 aprilie, marți, fiind ziua în care s-a lansat acum 50 ani misiunea Apollo 11. În aceeași zi cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu va conferenția la Universitatea de Vest Timișoara, de la ora 18 pentru această aniversare.