Luna mai a fost una interesantă pentru noi toți. Indiferent de preferințele politice, a trebuit să ne asumăm responsabilitățile de cetățeni și să votăm de nu mai puțin de trei ori. O dată pentru un parlament supra-național și de două ori pentru a-i lămuri pe aleși că dorim un mediu politic sănătos. Fragmente din Fundația lui Isaac Asimov mi-au venit în minte pe toată perioada acestei campanii, dar, nu mai puțin adevărat că și imagini din Planeta maimuțelor.

Acest al 96-lea număr al revistei Helion Online continuă seria povestirilor finlandeze. De data asta cu Frumușelul de Magdalena Hai, în traducerea lui Miloș Dumbraci. Și în acest fantasy natura se îmbină cu socialul, într-o poveste despre dragoste, suferință și moarte. „O mare parte din originalitatea finlandeză în SF provine din legătura cu natura. Pădurile și apa sunt părți importante ale vieții de zi cu zi a finlandezilor, și ele apar, de asemenea, în mare parte din ficțiunea SF finlandeză. Un alt aspect important este ciudățenia (așa numitul Weird). În multe opere SF finlandeze, ceva din viața noastră de zi cu zi este schimbat, alterat, oferind o atmosferă ciudată, deosebită.”, spune Marianna „Kisu” Leikomaa în interviul luat de Darius Hupov.

Tot despre dragoste ne vorbește și tânăra autoare Eliza Raluca Luchian în povestirea Galaxia Sopranei, distinsă cu mențiune specială la Concursul național de proză scurtă SF Helion 2018, dar și profesorul universitar Tudor Beșuan în mai lunga sa proză Ama vita quam vivis, vive vita quam amas. Iubește viața pe care o trăiești, trăiește viața pe care o iubești, publicată inițial în revista Helion tipărit nr. 1-2 / 2019 și care face parte dintr-un univers ficțional ce va fi prins într-un roman viitor.

După panoramicele moldovenesc, finlandez, estonian, rusesc, grecesc și israelian, Darius Hupov ne aduce în atenție fandomul din Ungaria într-un interviu-dialog cu Eva Vancsó, doctorand în SF la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, despre SF-ul maghiar. Am să adaug celor consemnate de Darius că pe data de 18 mai a avut loc la Oradea conferința SF Orașul și stelele 2019, cu prezentări în limba română și limba maghiară, eveniment la care au participat numeroși scriitori din Ungaria și la care suntem invitați cu toții, autori și fani deopotrivă.

Tot din zona fanilor avem o frumoasă prezentare a evenimentului East European Comic Con, București 2019 de Lucian-Dragoș Bogdan, la care am participat și eu, alături de Lucian și Teodora Matei, atât ca fan al filmelor, serialelor și benzilor desenate cât și din postura de artist-scriitor.

Dacă acum câteva numere înființam rubrica O falie în timp, păstorită de scriitorul Marian Truță, ajunsă între timp la al patrulea articol de rememorare a unora din cele mai bune numere a revistei Colecția Povestiri Științifico-Fantastice (rubrică realizată în colaborare cu Gazeta SF), iată că în acest număr debutează, ca autor de articole, scriitorul Miloș Dumbraci, binecunoscut prin superbele sale povestiri dark-fantasy și traducător din limba engleză, cu un material despre genul Military SF.

Revista cuprinde și alte articole interesante, pe care vă las plăcerea să le descoperiți. Am să mai atrag atenția doar asupra copertei, o realizare Adrian Chifu (grafică) – Cristi Vicol (concepție), colegi de club și talentați graficieni și scriitori.

Am să închei acest scurt editorial prin câteva cuvinte legate de evenimente externe fandomului nostru, dar atât de importante. Conform accepțiunii generale, dar și etimologiei cuvântului („demos” = popor și „kratos” = putere), democrația este o „formă de organizare și de conducere politică a societății, bazată pe principiul exercitării puterii de către popor”[1] Dar întrebarea este, ce înseamnă popor? Ce înseamnă putere? În ce măsură această exercitare se desfășoară corect și în ce măsură libertatea poporului este doar iluzie? Oare suntem cu adevărat capabili să facem niște alegeri fără manipulări sau exercitări exterioare? Oare mass-media este numai un „spectacol grotesc al politicii”[2] prin care formatorii de opinie îmbibă mințile „poporului liber” de informații care servesc până la urmă celor care candidează? Viitorul ne va arăta. Până atunci vă doresc lectură plăcută!

coperta-helion-online-numarul-96-2019

[1] https://dexonline.ro/definitie/democratie

[2] Claude Karnoouh, „Democrația maselor și presa de informare: gânduri incommode asupra unei imposture”, în Polis. Revistă de științe politice, vol. 5, nr. 3 (17), serie nouă, iunie-august 2017, p. 11.