Eva Vancsó

Eva Vancsó

Am stat de vorba cu Eva Vancsó, doctorand în SF la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, despre SF-ul maghiar. Adaptarea traducerii interviului a fost făcută de Cătălina Fometici.

(Darius Hupov) Vă rugăm să vă prezentați cititorilor noștri

(Eva Vancsó) Numele meu este Eva Vancsó, sunt doctorand la studii despre cultura populară și science fiction în cadrul Universității Eötvös Loránd. În afară de munca mea academică de cercetare, sunt secretara Departamentului de Science Fiction și Fantasy a Asociației Scriitorilor Maghiari și organizăm evenimente lunare. În calitate de traducător freelancer, lucrez la mai multe edituri, în principal traducând literatură fantastică din engleză în maghiară.

Încercați să faceți o scurtă introducere în istoria SF din Ungaria.

În literatura maghiară, SF-ul are o lungă istorie care a început la mijlocul anilor 1830. Autorii maghiari au fost inspirați de a doua revoluție industrială, ceea ce a dus la viziuni optimiste asupra viitorului; la utopiile SF, unde toate problemele socio-economice sunt rezolvate datorită dezvoltării tehnologice. Putem observa influența lui Jules Verne în mai multe romane care tratează călătorii pe lună sau în spațiu. Unul dintre cei mai importanți autori de SF ai perioadei a fost Mór Jókai, care de asemenea este un autor romantic semnificativ al literaturii maghiare. Demersul optimist a dispărut după primul război mondial, iar SF-ul a devenit marginalizat în anii 20-30-40. Au apărut doar câteva texte; revistele de pulp care definesc SF-ul american au lipsit în Ungaria.

După 1945, circumstanțele sociopolitice nu au favorizat literatura SF. Genul a fost tolerat, dar niciodată susținut, iar cenzura a făcut imposibilă publicarea unor scriitori anglo-saxoni. În spatele cortinei de fier, SF-ul maghiar s-a dezvoltat într-un mod tipic est-european: folosește ușa din spate, învață să citești printre linii, ascultă opinia oficială a criticii literare (SF este literatură YA, nu literatură serioasă), genul nu a fost încurajat.

Revista Galaktika a fost fondată în 1972 și a început să publice povestiri în paginile sale și, ulterior, în cărți. Multe dintre povești se concentrează pe teme precum călătoria în timp, responsabilitatea individului și schimbarea istoriei. Revista Galactika și gusturile în materie de SF ale editorului Péter Kuczka, au dominat SF-ul maghiar mai bine de două decade și a dus la impulsionarea apariției unor fanzine realizate de tineri, legate de cluburile de SF. Cei mai importanți autori ai acestei perioade sunt Péter Zsoldos (după care este numit premiul maghiar de Science Fiction), István Nemere (cel mai productiv scriitor maghiar de SF) și György Mandics, a cărui trilogie SF, intitulată Heraclides, este un fel de simbol al vremii. După tranziția din 1989, granițele s-au desființat. Piața maghiară de carte s-a îmbogățit cu traduceri din autori români, americani și englezi, iar în câțiva ani au fost înființate și falimentate zeci de edituri noi, printre care și Galaktika. Au fost momente turbulente când scrierile clasice americane au fost publicate (adesea într-o traducere proastă, de exemplu Neuromancer), în afară de continuările neautorizate și spin-off-urile pentru Terminator, Star Wars, Alien etc.

Anii 2000 au însemnat o reînnoire; întemeierea revistei Átjáró a oferit o oportunitate scriitorilor maghiari și a publicat scurte povestiri americane timp de trei ani, iar în 2004 a fost reînființată Galaktika. Acum, puține edituri publică SF & F în mod regulat, dar există o generație de scriitori talentați, care și-au început cariera după tranziție.

Care sunt cele mai populare reviste SF și fanzine (tipărite și online) în Ungaria?

Galaktika continuă tradiția publicării de literatură SF, iar jumătate din texte sunt scrise de scriitorii maghiari. SF Galaxy este publicat de Asociația Avana la fiecare șase luni; antologia conține o selecție de lucrări scrise de autori debutanți. Nu există alte reviste tipărite SF & F.

În lumea online, Black Aether este o revistă digitală notabilă, dar se concentrează mai mult pe horror și wierd decât pe SF clasic.

Există câteva site-uri axate în principal pe SF și Fantasy: SF Portal, SF Mag și Spekulatív Zóna, care oferă știri, recenzii, interviuri.

Care sunt Cluburile SF & F care au întâlniri regulate?

Departamentul de Fizică Științifică al Asociației Scriitorilor Maghiari are întâlniri lunare începând cu anul 2008, care sunt organizate în jurul unui subiect, cu participarea savanților și a traducătorilor, axându-se în principal pe aspecte literare. Președintele departamentului este Sándor Szélesi.

VITA (abrevieri pentru întâlnirile diferitelor lumi) este un eveniment organizat o dată la șase luni, care îi invită pe elevi, editori, fani și scriitori să discute despre problemele SF & F contemporane.

MOLY (o platformă online pentru recenzii de carte, asemănătoare cu Goodreads în limba maghiară) are o comunitate de fani SF & F care organizează discuții lunare la o bere, la fel și Asociația AVANA. SF Portál organizează discuții la bere o dată la fiecare trei luni. Aceste evenimente sunt informale, dar regulate și oferă ocazia de a vorbi despre SF și Fantasy împreună cu scriitorii, editorii, criticii și fanii genului.

Fan cluburile (de ex.: Clubul StarTrek, clubul Tolkien) au și întâlniri regulate, iar în ultimii ani, evenimentele anuale care se concentrează pe benzi desenate și romane grafice au devenit din ce în ce mai populare.

În legătură cu genul Fantasy, fenomenul cosplay este încă destul de popular, cu comunități și întâlniri regulate.

Care sunt cele mai importante asociații SF & F locale și naționale?

Catedra de Fizică a Asociației Scriitorilor din Ungaria are o tradiție îndelungată, iar scopul său este acela de a aduce viziunea științifică maghiară nu numai în rândul fanilor genului, ci și publicului larg și lumii academice.

Asociația AVANA a fost înființată în 1997 de către fani, iar acum organizația administrează o pagină web, publică SF Galaxy și acordă Premiul Zsoldos Péter pentru cel mai bun roman SF și cea mai bună povestire a anului.

Nu există asociații oficiale, însă sunt organizate câteva comunități formale în jurul revistelor și forumurilor online web menționate mai sus (SF Mag, SF Portal, MOLY și o organizație filială F.I.O.K., pentru iubitorii de SF & F).

Clubul maghiar Tolkien este probabil cel mai important forum al fanilor Fantasy maghiari, cu cel puțin un eveniment mai mare în ianuarie (în jurul zilei de naștere a lui J.R.R. Tolkien).

În Budapesta, ELTE și Universitatea Catolică Pázmány Péter au, de asemenea, un Grup de Cercetare pentru literatura populară, incluzând cercetători și doctoranzi care publică în mod regulat SF. Grupurile de cercetare organizează, în mod regulat, prelegeri, prezentări, mese rotunde și încearcă să acționeze ca un punct de legătură între cititori și lumea academică.

Fenomenul cosplay este strâns legat de SF și Fantasy. Legiunea 501 este cel mai important club cosplay din Ungaria, ai cărui membri participă la principalele evenimente SF, dar în cadrul acestor evenimente se regăsesc și cosplayerii Star Trek și Stargate.

Care sunt editurile care publică în principal SF și Fantasy?

Editurile ungare nu se concentrează doar pe SF & F, dar sunt unii editori care au secțiuni uriașe dedicate acestor genuri.

Editura Gabo publică regulat literatură SF și Fantasy anglo-american, iar în 2018 a editat o antologie de autori maghiari.

Editura Fumax a sosit din câmpul de benzi desenate și publică în principal Space Opera și serii Fantasy de succes (inclusiv seria The Expanse, romanele lui Mark Lawrence și Anthony Ryan).

Editura Agave a început prin a-i publica pe Laurel K. Hamilton și Philip K. Dick; acum publică cincizeci de cărți pe an, dar doar un sfert din ele aparțin genului SF&F. Ei publică și autori maghiari, de ex. Brandon Hackett și Attila Veres.

În urma relansării, Galaktika Metropolis Media Ltd. publică romane, în prezent, cu ajutorul programului Creative Europe; favorizează SF&F european, în cea mai mare parte est-european, dar are și o secțiune rezervată autorilor maghiari.

Főnix Könyvműhely este o mică editură care publică în special literatură pentru copii, SF&F pentru adolescenți, uneori lucrări SF contemporane reușite. Printre multe altele, a publicat și Unkindness of Ghosts, de River Solomon. Cea de-a treia ediție a cărților publicate de Főnix este scrisă de autori maghiari și realizează anual o selecție de povestiri SF maghiare.

Editura Tuan se concentrează pe publicarea de cărți legate de jocuri precum Warhammer și Halo și publică singura serie de opere maghiare, Universul misterios, creat de Tibor Fonyódi și Sándor Szélesi. Seria include acum 23 de romane și 4 antologii, unică în Ungaria și în Europa de Est.

Editura Delta Vision se ocupă în principal jocuri și cosplay, dar după ce a cumpărat cea mai reușită serie Fantasy maghiară (Magus) și o editură (seria Cherubion cu seria Kaosz), a început să publice regulat romane Fantasy și antologii scrise de autorii maghiari.

Editura Könymolyképző se concentrează asupra copiilor și a literaturii YA; își datorează succesul seriei Twilight, de Stephenie Meyer, și continuă să publice Fantasy de succes, inclusiv, de exemplu, romanele lui Jo Abercombie. Könyvmolyképző publică în mod regulat și autorii maghiari și deține, de asemenea, o academie de creație pentru a instrui noua generație de scriitori.

Ziarele Szukits publică toate cărțile legate de Star Wars.

Ocazional, sunt și alte edituri care publică literatură Fantasy, dar acestea sunt etichetate drept literatură contemporană, în loc să fie introduse în genul SF & F.

Care sunt cele mai populare convenții SF & F din Ungaria? Care sunt atracțiile lor principale?

HungaroCon este un eveniment anual organizat în 1981 de către Asociația AVANA. A devenit foarte popular în anii 80 și începutul anilor 90, având în jur de 800-1000 de participanți. În prezent, evenimentul durează o zi și este dedicat cursurilor de literatură, cinematografiei și științei. De asemenea, include concursul cosplay și apariția unui actor internațional (la ultima ediție, John de Lancie și Dominic Keating din seria Star Trek), ceea ce sporește interesul pentru eveniment. Atracția principală este prezentarea premiului Zsoldos Péter, menționat mai sus, la cel mai bun roman și cea mai bună povestire a anului.

MondoCon este o convenție foarte populară mai ales pentru cosplayeri și fanii de benzi desenate, manga și anime; pe scena mare se organizează mese rotunde și concursuri cosplay.

HungaroComix și Festivalul de benzi desenate sunt dedicate benzilor desenate și romanelor grafice. La aceste evenimente, pe lângă lansări de carte și sesiuni de autografe, au loc și prelegeri și prezentări, ceea ce atrage un public relativ mare.

Care sunt principalele nume de autor în SF & F din Ungaria de astăzi?

Unele nume mari din 1990 sunt încă publicate, de ex. István Nemere, István Nemes.

În anii 2000, a apărut o nouă generație, cu noi voci, incluzându-i pe Botond Markovics, cunoscut sub numele de Brandon Hackett, Zoltán László și Sándor Szélesi, care încă sunt productivi în clipa de față.

Brandon Hackett este un autor de SF foarte productiv în ultimul deceniu; romanele sale tratează post-umanismul și călătoriile în timp. Hackett scrie, în principal, romane hard SF conectate la mainstream. Pentru ultima dintre lucrările sale, Xeno, a primit al doilea premiu Zsoldos Péter în 2018.

Zoltán László a publicat cinci romane SF (și o poveste reluată); introduce adesea personaje și scene tipice maghiare în romanele sale, iar schimbările de mediu joacă un rol-cheie în cadrul povestirilor. A câștigat premiul Zsoldos Péter în 2008.

Sándor Szélesi, cunoscut sub pseudonimul Anthony Sheenard, este unul dintre cei mai productivi și versatili autori. A publicat – printre multe altele – Fantasy, SF, Space Opera, realism magic și deseori se rătăcește bine pe domeniul romanului istoric. El este tatăl Universului misterios și a scris șapte romane în serie. A primit șapte premii Zsoldos Péter și, de asemenea, premiul ESFS pentru cel mai bun autor de SF din Europa în 2007.

Tibor Fonyódi, cunoscut sub pseudonimul Harrison Fawcett, este cel mai de succes autor maghiar în sub-genul Space Opera, co-creator al lumii Universului misterios; romanele sale sunt pline de umor și atmosferă mistică și tratează evenimente din istoria maghiară.

György Dragomán este membru a literaturii mainstream maghiare, care s-a îndrăgostit de SF. Scrie proză scurtă în mod regulat și face SF-ul accesibil publicului larg.

Bea Varga este redactorul lui Könyvmolyképző Kiadó și autorul mai multor romane SF și YA SF, care sunt incredibil de populare printre publicul tânăr. A scris și o carte despre cum se scriu romanele de gen.

Júlia Goldman (Jane Goldenlane) a scris zece romane în ultimul deceniu și jumătate, romane pline de umor feminin, și reprezintă o voce unică.

Péter Holló-Vaskó ​​este autor de romane YA SF, iar în calitate de traducător și editor este responsabil și pentru cărțile de succes ale editurii Fumax.

Romanele autoarei Anita Moskát au o atmosferă unică, ancorate în mare parte pe teritoriul Fantasy, aducând noi teme și idei în genul respectiv.

Vivien Holloway scrie romane steampunk și proză scurtă, în special pentru publicul tânăr.

Există mulți autori care au publicat romane și / sau proză scurtă, antologii, care merită amintiți: Attila Veres, Benedek Totth, Csilla Kleinheincz, Benedek F. Tóth, Szabolcs Waldmann, Judit Lőrinczy.

Dați-ne niște nume de artiști grafici maghiari SF & F.

Zoltán Boros și Gábor Szikszai sunt cei mai respectați ilustratori și artiști grafici. Au început să picteze coperte în timpul studiilor universitare, iar apoi au creat coperta și ilustrațiile pentru romane ca Tiger! Tiger!, de Alfred Bester, și pentru sute de alte romane SF & F și jocuri cu care au crescut generații întregi. Acum trăiesc în SUA. (http://boros-szikszai.com/)

Attila Fazekas este un artist de benzi desenate și ilustrator, care a creat benzi desenate Star Wars.

Tibor Szendrei a creat coperte și ilustrații pentru romanele SF & F din anii ’90. (http://szendreiart.com/)

Ce face SF-ul maghiar original?

Literatura SF & F maghiară are un stil specific est-european care se amestecă cu efectul incontestabil puternic al mainstream-ului anglo-american. Autorii consideră că este dificil să se echilibreze așteptările publicului (care sunt obișnuiți cu temele și ideile occidentale) cu nevoia de a rămâne pe teritoriul maghiar. Unii autori încearcă să urmeze curentul principal pentru a fi actualizați; Tibor Fonyódi și mulți autori de Fantasy încearcă să „maghiarizeze” genul pentru ca acesta să rămână maghiar; unii se mențin în canoanele narațiunilor clasice, în timp ce caracteristici postmoderne ajung în SF, iar SF-ul influențează literatura main stream. Teritoriul SF din Ungaria este foarte fragmentat, abordări diferite trăiesc alături, dar rareori interacționează. Rezultatul este un caleidoscop: colorat, dar greu de rezumat.