(Darius Hupov) Marianna, te rog să te prezinți cititorilor noștri.

Marianna "Kisu" Leikomaa

Marianna „Kisu” Leikomaa

(Marianna „Kisu” Leikomaa) Numele meu este Marianna „Kisu” Leikomaa, și sunt activă în fandomul finlandez de la mijlocul anilor 90. În acel moment am făcut parte din mai multe comitete de organizare de evenimente SF, am făcut traduceri, am jurizat unele premii și am fondat un grup local pentru fanii Tolkien din regiunea mea. Acestea sunt doar câteva din activitățile mele din fandom. De asemenea am fost șeful departamentului de programare pentru Worldcon75 din 2017, care a avut loc în Finlanda.

Ce va urma este o descriere foarte scurtă și incompletă a fandomului finlandez și a istoriei SF-ului din Finlanda. Pentru mai multe detalii, vă recomand să citiți Progress Report-urile (în special numerele 2 și 3) realizate cu ocazia Worldcon-ului 75, care completează informațiile de mai jos cu mai multe detalii.

Care ar fi o scurtă prezentare a istoriei SF-ului finlandez?

Cea mai veche operă finlandeză ce poate fi încadrată în genul SF datează din secolul al XIX-lea, dar au existat și câteva piese destul de importante în secolul XX . Termenul de „science-fiction” a venit în Finlanda în anii 1950, fiind recent completat cu termenul „Finnish Weird”, care descrie bine tendințele actuale din ficțiunea speculativă finlandeză.

Finnish Weird a crescut în ultimii 10 ani și destul de mult mulți autori finlandezi au fost fie traduși în engleză (și în alte limbi) sau au început să scrie în limba engleză, de la început. Cele mai cunoscute nume ale autorilor contemporani de ficțiune speculativă din Finlanda ar putea fi Johanna Sinisalo (Not before Sundown, The Core of the Sun), Hannu Rajaniemi (The Thief Quantum – trilogie, Summerland), Emmi Itäranta (Memory of Water, The City of Woven Streets), Pasi Jääskeläinen(The Rabbit Back Literature Society, Secret Passages in a Hillside Town) și Maria Turtschaninoff (Red Abbey Chronicles). Puteți citi mai multe despre autorii finlandezi de SF în revista Finnish Weird.

Un aspect important al fandomului SF din Finlanda este reprezentat de premiile SF. Premiul Atorox este oferit celei mai bune povestiri publicate pe un anumit subiect, în anul precedent, așa cum a fost votat de fandom. Se acordă premiul Tähtivaeltajala pentru cel mai bun roman science fiction publicat în limbile finlandeză și engleză. Tähtifantasia acordă un premiu și pentru cel mai bun roman fantasy tradus în limba finlandeză. Premiul Juried Kuvastaja (Mirrormere) este, la rândul său, acordat celui mai bun roman fantasy finlandez.

Finlanda a avut doi finaliști pentru premiile Hugo: Ninni Aalto și Maya Hahto. În plus, cei mai cunoscuți artiști grafici (bandă desenată) sunt Petri Hiltunen (al cărui album Anabasis tocmai a aparut în limba engleză), JP Ahonen (Sing no Evil, Belzebubs) și Minna Sundberg (Stand Still, Stay Silent).

Există edituri specializate în SF & F?

Finlanda are multe edituri mici care se specializează în SF și fantasy. Cele mai importante sunt Osuuskumma co-operative (axată pe autori finlandezi și antologii), Kirjava (cu accent pe autori străini) și Vaskikirjat (se concentrează pe autori finlandezi și SF clasic). În plus, cele mai multe fanzine publica povestiri scurte, Finlanda având o producție generoasă a genului scurt. Editurile „tradiționale” publică întru-câtva science fiction și fantasy, în momentul de față în mare parte opere de tip young adult, mai ales de autori britanici și americani.

Care sunt cele mai populare reviste SF și fanzine (tipărite și online) în Finlanda?

Fandomul finalndez a început la sfârșitul anilor 1970 în Turku și a câștigat popularitate în anii ’80 și ’90. Cele mai cunoscute fanzine sunt Tähtivaeltaja (Societatea de Science Fiction din Helsinki) și Portti (Societatea de Science Fiction Tampere) și Spin (Societatea de Science Fiction Turku), precum și portalul on-line RisingShadow.fi. Multe societăți au propriile fanzine (Kosmoskynä, Marvin etc.), dar Tähtivaeltaja și Portti sunt cele mai mari.

Ce cluburi SF & F au întâlniri regulate? Aveți asociații SF & F locale sau naționale?

Societățile SF au fost, în mod tradițional, formate în universități, deci SF-ul s-a dezvoltat în orașele universitare. În Helsinki, Turku și Jyväskylä sunt cele mai mari, apoi mai sunt în Spektre și în Tampere. În plus, societatea finlandeză Tolkien Kontu (cu comunitatea sa online), iar Asociația Scriitorilor de Science Fiction și Fantasy din Finlanda este o societate națională importantă. Sunt multe asociații locale mai mici, dintre care unele sunt foarte active (Smial Morel de la Tampere, de exemplu).

Majoritatea cluburilor SF locale au întâlniri regulate, fiind cunoscute sub numele de „Mafia”. De exemplu, fanii SF din Helsinki se întâlnesc în mod regulat (Joi, tot la două săptămâni), iar majoritatea celorlalte cluburi au o întâlnire pe lună. O excepție notabilă ar putea fi cei de la Societatea Finlandeză Tolkien Kontu, care este o organizație națională și organizează 3-4 întâlniri lungi (sau mai multe) în week-end, în fiecare an.

Care sunt cele mai populare convenții SF & F din Finlanda? Care sunt atracțiile lor principale?

Cea mai importantă convenție SF din Finlanda este Finncon. Finncon este o convenție literară concentrată asupra SF-ului, care acoperă și altele subiecte precum mass-media și jocurile. Este organizată anual și responsabilitatea pentru organizarea ei se mută între Helsinki, Turku, Jyväskylä și Tampere. Finncon nu vinde bilete, accesul fiind gratuit pentru oricine. Ca urmare, aceasta convenție este, de obicei, destul de mare, cu participanți de ordinul miilor. Finncon are întotdeauna unul sau mai mulți oaspeți de onoare, non-finlandezi, în plus față de oaspeții de onoare din Finlanda. Mulți dintre autorii SF finlandezi au venit din interiorul fandomului și, de asemenea, participă la eveniment în cadrul programul sau ca simpli participanții. Următorul Finncon vaavea loc în Jyväskylä (5.-7 iulie 2019).

În plus față de Finncon, există o serie de evenimente SF mai mici și convenții precum Åcon, ​​Tähtivaeltajapäivä, Turconen, Locacon etc. Fandomul de tip Cosplay are principala sa convenție, Ropecon, anual (cea mai mare convenție nonprofit de roleplaying din Europa) iar convenția Tracon, care combină roleplaying cu anime, vinde peste 5000 de bilete in fiecare an. Fandomul anime organizează și alte convenții mari, în fiecare an.

Ce aduce original SF-ul finlandez?

O mare parte din originalitatea finlandeză în SF provine din legătura cu natura. Pădurile și apa sunt părți importante ale vieții de zi cu zi a finlandezilor, și ele apar, de asemenea, în mare parte din ficțiunea SF finlandeză. Un alt aspect important este ciudățenia (așa numitul Weird). În multe opere SF finlandeze, ceva din viața noastră de zi cu zi este schimbat, alterat, oferind o atmosferă ciudată, deosebită. În trecut, opera epică națională finlandeză Kalevala a fost folosită ca sursă de inspirație pentru SF, dar în zilele noastre majoritatea SF-ului din Finlanda se trage din surse mult mai originale. Asta nu înseamnă că nu există un fantasy scris în finlandeză, dar chiar și acesta are aspecte mai puțin tradiționale, clasice. În prezent, calitatea operelor de ficțiune finlandeze pare să fie mult mai mare și este mai variată decât operele similare traduse în limba finlandeză.

Ficțiunea speculativă finlandeză are, de asemenea, o puternică tendință feministă. Acest lucru vine foarte natural, deoarece mulți dintre autori sunt femei, iar subiectele care privesc genul, egalitatea și alteritatea sunt abordate de mulți autori de diferite sexe.

Oricine poate scrie pe Helion Online. Mult succes!