Ursula K. Le GuinUrsula Kroeber Le Guin s-a născut în anul 1929, în localitatea Berkeley, din Statele Unite ale Americii. A scris romane, poezii, cărți pentru copii, eseuri, nuvele și, în special, mai multe scrieri de fantezie și științifico-fantastice. Prima dată a publicat în anii ’60. Lucrările sale explorează teme taoiste, anarhiste, etnografice, feministe, psihologice și sociologice.

Ursula K. Le Guin a câștigat de 5 ori Premiul Nebula și de 5 ori Premiul Hugo. A câștigat o dată Gandalf Grand Master în 1979 și premiul Science Fiction and Fantasy Writers of America Grand Master Award în 2003. A primit optsprezece Premii Locus pentru operele sale fantastice, mai mult ca orice autor. Romanul The Farthest Shore a luat National Book Award for Children’s Books în 1973. (wikipedia.org)

Le Guin a dovedit în romanele sale o sensibilitate feministă ce s-a manifestat prin texte din genurile science-fiction și fantasy. Romanele Mâna stângă a întunericului (ciclul Hainish, alături de Deposedații) și seria Earthsea reprezintă un vârf al literaturii universale, SF și Fantasy.

Stilul Le Guin se manifestă și prin modul de aplanare a conflictelor. Eroii săi, fie bărbați, fie femei, sunt înclinați să rezolve diferendele prin discuții, conciliere, mai degrabă decât prin luptă deschisă. De altfel problematica principală din romanele sale o reprezintă conflictele de tip cultural, de unde și aplecarea spre căutarea unor soluții intelectuale, pașnice la probleme ce par insurmontabile. Le Guin a avut o pasiune pentru teme precum cele legate de taoism, anarhie, feminism, psihologie și sociologie.

Ursula K. Le Guin

Le Guin a murit la 22 ianuarie 2018, la casa ei din Portland, Oregon, SUA; fiul ei a declarat că în ultimele luni starea ei de sănătate s-a degradat tot mai mult, fără a specifica cauza.

În limba română au fost traduse povestiri și romane, dintre care am selectat următoarele:

Mana stanga a intunericuluiMâna stângă a întunericului (The Left Hand of Darkness), editura Nemira, traducere de Mihai-Dan Pavelescu, este considerat a fi o capodoperă a genului SF. A câștigat Premiul Nebula în 1969 și Premiul Hugo în 1970.

Romanul este al patrulea volum din ciclul Hainish, alături de: Lumea lui Rocannon, Planeta exilului, Orașul iluziilorDeposedații și Lumii îi spuneau pădure. 

Principiul de bază al romanului Mâna stângă a întunericului este unul pe care Ursula K. Le Guin l-a început cu primul său roman din 1966 și care se regăsește în mai multe dintre primele sale operele, și anume că expansiunea interplanetară a început cu prima rasă umană de pe planeta Hain și s-a extins în întreg universul, formând Liga Tuturor Lumilor (League of All World), care în cele din urmă s-a extins și la a optzeci și treia lume colectivă numit Ecumen. (wikipedia.org)

Orasul iluziilor de URSULA K. LE GUINLumea lui Rocannon (Rocannon’s World) publicat în 1966 este primul roman al scriitoarei. A fost publicat în limba română de revista Orion (1990) și apoi de editura Nemira (2006). Traducerea a fost făcută de Mihai-Dan Pavelescu.

Planeta exilului (Planet of Exile) publicat în 1966, este al treilea volum din ciclul Hainish. La noi a fost publicat de editura Nemira în traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu.

Orașul iluziilor (City of Illusions) publicat în 1967, al treilea roman din ciclul Hainish, a apărut la Nemira în 2015 în traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu.

Cele trei nuvele (sau romane de mică întindere, ele fiind publicate și separat), ce preced Mână stângă a întunericului, au fost strânse de editura Nemira, într-un singur volum, sub titlul Orașul Iluziilor.

Un vrăjitor din Pământșimare Ursula K. Le GuinUn vrăjitor din Pământșimare (A Wizard of Earthsea), 1968, publicată de editura Paladin, 2016, în traducerea lui Maria Ioniță, colecția YoungArt.

Volumul face parte din seria fantasy Earthsea.

Ged este cel mai mare vrăjitor din Pământșimare, dar în tinerețe a fost un băiat nechibzuit. Foamea pentru putere și cunoaștere l-a făcut să iscodească secrete străvechi și, din greșeală, a eliberat în lume o umbră malefică.

„În Pământșimare există o magie străveche, iar învățăturile de aici sunt pe atât de valabile, de pline de înțelepciune și de necesare pe cât poate visa cineva.“ – Neil Gaiman

Cronicile Ținuturilor din Apus (Annals of the Western Shore), 2004-2007, volumele Daruri, Voci și Puteri au apărut la editura Corint, 2010-2011. Traducerile au fost făcute de Mihai-Dan Pavelescu (Daruri și Puteri) și Laura Blebea (Voci).

Volumul al treilea, Puteri, a câștigat Premiul Nebula în 2008.

„Le Guin ii ajuta pe cititori sa inteleaga, impreuna cu Memer, ca exista alternative la violenta si ca puterea povestilor, fie ele scrise ori rostite, nu poate fi infranta.” – Kirkus Reviews

CRONICILE TINUTURILOR DIN APUS

La editura Alexandria au apărut patru volume din seria Earthsea. Un vrăjitor din Terramare (A Wizard of Earthsea), Mormintele din Atuan (Tombs of Atuan), Cel mai îndepărtat țărm (The Farthest Shore) și Tehanu, volum ce a primit premiile Nebula (1990) și Locus (1991). Primele trei volume au fost traduse de Raluca Pușcău și Diana Groza. Volumul Tehanu a fost tradus de Ștefan Ghidoveanu și Cristina Ghidoveanu.

ursula-le-guin-terramare

Squaring the Circle Gheorghe Săsărman, Ursula K. Le Guin În 2013, la Aqueduct Press, Seattle apare volumul  de povestiri Cuadratura Cercului, de Gheorghe Săsărman, în traducerea Ursulei K. Le Guin. Ttilul ales a fost: Squaring the Circle.

Cuadratura Cercului conține 24 de povestiri fantastice. A fost publicat de editura Dacia, Cluj 1975, reeditat necenzuta editura Dacia, Cluj 2001 și 2013 de editura Nemira.