Începem incursiunea în lumea microscopică cu Blondie – Atomic, o piesă pe care generații întregi o recunosc de la primele acorduri. În ce măsură chimia microscopică între cele două sexe ne afectează sentimentele și cursul vieții este ideea care a generat poate cea mai mare parte a literaturii, artei și muzicii omenești.

Noisia -”Split the atom” propune un ritm electronic actual, abordând vizual problematica secolului tehnologiei explozive:

Massive Attack – Splitting The Atom ne duce vizual într-o lume a microcosmosului artificial. Ne vom refugia în microcosmos atunci când Terra nu va mai fi propice vieții?

https://youtu.be/zH9HA9AI_RI

Ott – Splitting An Atom aduce un aer indian, pentru orice Budha bar.

Să ne scufundăm în „Kontinuum” cu Klaus Schulze.  Așa cum ne-a obișnuit, Klaus ne ”tranceferă”  în microuniversul sunetelor pure, unde încercăm să ne regăsim. O muzică predispunându-ne spre introspecție, meditație și echilibrare energetică.

DigiCult – Microcosmos, din albumul  din 2012 „The Lucid Nation”  ne duce pe vibrații Dark Industrial în cosmosul guvernat de legile imuabile ale dualității materie-energie: Imaginile asociate relevă legătura dintre macrocosmos și microcosmos.

Official – Durs – ne duce în alt ”Microcosmos” pe ritmuri tehno electronice.

Artistul YAKURO ne propune un „Microcosmos” mai cald, în care redescoperim frumusețile vieții. Fie ca aceste imagini să ne sădească optimismul. Avem încă ce aprecia în viața pe Terra, unde un creator a plasat frumuseți miraculoase, care există pentru ele însele, chiar dacă nu e de față nici un om care să le reflecte în ochii și mintea sa. Frumusețea este redundantă.