Cercetătorii americani din cadrul Universității California, Log Angeles, SUA, au reușit să creeze o nouă moleculă, una care poate ajuta omenirea în multe aspecte,  arătând modul în care reacţiile chimice pot fi studiate microscopic. Noua moleculă încălcă o regulă de bază a chimiei, respectiv regula octetului. Aceasta spune că fiecare atom din molecula produsă în urma unei reacţii chimice are opt electroni pe stratul extern.

Spre exemplu, molecula creată de echipa condusă de omul de știință Eric Hudson, una de bariu, oxigen şi calciu (BaOCa+), este prima moleculă observată de cercetători, moleculă compusă dintr-un atom de oxigen legat de doi atomi diferiţi de metal. În mod normal, un metal poate reacţiona cu oxigenul pentru a produce o moleculă stabilă, dar molecula cu princina reprezintă o excepţie de la această regulă a octetului.

Chiar dacă există şi alte molecule ce încalcă regula, oamenii de știință americani sunt primii care au creat o astfel de moleculă, utilizând instrumente din domeniul fizicii, în special laserul. Prin intermediul laserului, savanții americani au răcit atomii şi moleculele la o temperatură de 0,001 ° K, adică aproape de 0 absolut. Moleculele au fost ţinute în vid şi în imponderabilitate, într-o cameră de dimensiunile unui fir de păr. Astfel, cercetătorii pot observa și consemna proprietăţi în mod nomrla nedetectabile ale atomilor şi moleculelor.

Sursa: sciencedaily.com

Livian Leonte