Oamenii de știință australieni au reușit, pentru prima dată în istorie, să stocheze informaţii pe bază de lumină ca unde sonore. Informațiile au fost stocate pe un microcip computerizat. Conversia este necesară pentru tranziţionarea de la computerele electronice la cele pe bază de lumină. Prin intermediul computerelor pe bază de lumină informaţia poate fi transferată cu viteze aproapiate de viteza luminii. Aceste calculatoare fotonice pot funcţiona de zeci de ori mai rapid decât calculatoarelor convenţionale, având în plus lipsa căldurii produsă ca urmare a încălzirii circuitelor electrice.

În teorie, computerele viitorului vor putea procesa informaţiile sub forma fotonilor (şi nu a electronilor, așa cum este în prezent). Asftel, oamenii de știință din cadrul Universităţii din Sydney au reuşit să realizeze un microcip, care poate transforma fotonii în sunet.

Echipa cercetătorilor australieni vor face în curând ca toate computerele să beneficieze de o viteză de transmitere a informațiilor asemănătoare cu viteza luminii, dar fără căldura produsă de rezistenţele pieselor electronice. În plus, computerele viitorului apropiat vor putea încetini viteza informaţiilor, le vor depozita și apoi le vor accesa, astfel ca astfel procesoarele computerelor să le poată procesa în mod corect.

Sursa: sciencealert.com