Incepând cu acest număr din Helion Online, voi realiza o serie de recenzie dedicată filmelor scurte S.F. (un film scurt are o durata sub o oră, de cele mai multe ori sub 30 de minute). Este o nișă interesantă din genul filmelor de science fiction, care produce, de multe ori, adevărate capodopere.

Filmele scurte (denumite în engleză „Short films” sau prescurtat „Shorts”) necesită un model de exprimare cinematografică special, determinat de încorsetarea temporală a peliculei. În durata redusă a acestora, trebuie să spui povestea și să faci spectatorul să înțeleagă despre ce e vorba, lucru destul de greu, mai ales dacă e vorba de o ipoteză știițifică. Mai mult, nu ai timp să conturezi prea bine personajele, trebuie să le definești rapid prin limbaj, gestică și implicare în acțiune.

The Brain Hack

The Brain Hack

The Brain Hack – afișul filmului

Este un titlu extrem de dificil de tradus în limba română, pentru că folosește cuvântul „Hack” de la care derivă „Hacker”. El a intrat în limba română ca neologism cu semantică generoasă. Încercând să definească ce înseamnă, un articol din Wikipedia spune:

Un hacker este un expert în informatică, care se ocupă cu studiul în profunzime al programelor informatice (sisteme de operare, aplicații), adesea folosind tehnici de inginerie inversă (demontare), cu scopul de a obține cunoștințe care nu sunt accesibile publicului larg.

Hacker-ul se ocupă cu computere și, dacă e să extrapolăm înțelesul, ”brain hack” înseamnă să pătrunzi în profunzimile complexității creierului uman pentru a decodifica procesele care au loc, cu scopul de a produce modificări de funcționalitate. Cam despre asta e vorba în filmul propus pentru astăzi.

Povestea pune împreună un specialist în computere, pasionat de teologie (interesantă combinație!) și un viitor realizator de filme, ambii studenți în aceiași facultate. Scopul lor este de a produce, cu ajutorul unor imagini generate pe computer, o stare alterată a psihicului uman, care să-l pună pe subiectul uman în contact cu Dumnezeu… indiferent ce înseamnă asta. Cei doi pornesc într-o aventură frenetică, în care cercetarea științifică la granița imposibilului se amestecă intens cu o poveste cu tente horror, care duce relația lor „profesional” spre locuri nebănuite și chiar nedorite.

Din punct de vedere cinematografic, filmul este extrem de bine realizat. Limbajul vizual este bine subliniat de cadre în care lumina conturează cromatic un univers specific pasionaților de computere și cibernetică, a căror realitate este focalizată aproape exclusiv pe tehnologie computerizată. Prin tehnici de montaj și alterare a imaginii și sunetului, se creează o percepție distorsionată a realității, care induce tensiune. Efectele speciale nu lipsesc, dar ele sunt ținute în frâu, fiind folosite doar pentru a defini percepțiile extrasenzoriale ale personajelor, atunci când e nevoie.

Montajul e alert, specific producțiilor de film scurt, iar acțiunea te cuprinde pe parcurs, cu o intensificare spre final.

Filmul produce o experiență intensă, bine condusă de scenarist, având un final pe care l-aș denumi apoteotic, fără urmă de ironie din partea mea. Per ansamblu este o mică bijuterie a artei cinematografice, fapt subliniat și de multiplele participări și premii la festivalurile de specialitate.

Filmul este prezent pe youtube.com. Pentru o bună receptare, îți recomand un televizor full HD și sistem de amplificare de calitate cât mai bună.

Titlu: The Brain Hack (Decriptarea creierului)
Producție: Marea Britanie, 2015
Regia și scenariul: Joseph White
Distribuția: Edward Franklin, Alexander Owen
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=txuSG5G6XCg
Filmul: https://www.youtube.com/watch?v=_qLD02PTHko
Site-ul filmului: http://www.thebrainhack.com/
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt3704676/?ref_=fn_al_tt_1