Centrul Internațional de Cartofi (CIP) din Lima, Peru, a fost fondat în 1971 pentru cercetarea în vederea dezvoltării soiurilor ai căror tuberculi trebuie să furnizeze soluții durabile la problemele presante ale lumii în privința foamei, sărăciei și schimbărilor climatice. CIP este cu adevărat un centru global, cu birouri în 20 de țări în curs de dezvoltare din Asia, Africa și America Latină. Lucrând îndeaproape cu partenerii lui, CIP urmărește să obțină o securitate alimentară prin cultivarea acestei plante.
CIP a lansat o serie de experimente pentru a descoperi dacă cartofii se pot dezvolta în condițiile atmosferice de pe Marte și, prin urmare, să determine dacă pot să crească într-un climat extrem pe Pământ. S-a urmărit creșterea cartofilor în condiții simulate de atmosferă marțiană, cu puțin oxigen, sol sărac în apă, cel mai asemănător sol fiind găsit în în zona deșertică din sudul statului Peru, plasat în dispozitivul ermetic numit CubeSat. S-a luat un soi de cartof aclimatizat din Bangladesh pentru cultivare în zonele de coastă, cu salinitate ridicată a solului. Experimentul a început acum un an, pe 14 februarie 2016, atunci când primul tubercul a fost plantat într-un mediu ermetic, în condiții de izolare construit de inginerii de la Universitatea de Inginerie și Tehnologie (UTEC) din Lima, pe baza desenelor, modelelor și consilierii oferite de către Administrația Națională de Aeronautică și Spațială din Ames Research Center (NASA ARC).
Rezultatele preliminare sunt pozitive. „Cultivarea culturii în condițiile simulate de pe Marte este o fază importantă a acestui experiment”, spune Julio Valdivia-Silva, cercetator asociat cu Institutul SETI, care a lucrat la NASA Ames Research Center (NASA ARC), iar acum lucrează la UTEC în Lima. „În cazul în care culturile pot tolera condițiile extreme pe care le le expunem în CubeSat, ele au o șansă mare să crească pe Marte. Vom face mai multe runde de experimente pentru a afla care soiuri de cartofi se pretează cel mai bine. „Vrem să știm ce condițiile minime are nevoie un cartof pentru a crește și supraviețui”, a spus el.
O altă parte a acestui experiment s-a desfășurat pe Stația Spațială Internațională, unde se testează soluții pentru asigurarea alimentării cu cartofi pentru o călătorie spațială îndelungată (Deep space exploration).
Surse: cipotato.org, space.com, nasa.tumblr.com.