La finalul acestei săptămâni, pe 1-2 aprilie, are loc a 6-a ediție Final Frontier, singurul târg de carte SF&F. Fără glumă, extratereștri, elfi și alte creaturi nepământene vă așteaptă Centrul Cultural Casa Artelor (B-dul Mircea Vodă nr. 5, Sector 3, București) între orele 11:00 și 19:00. Ca de obicei, și anul acesta veți fi întâmpinați cu o mulțime de cărți care abia așteaptă să ajungă în bibliotecile voastre. Pe lângă titlurile cunoscute, la standurile editurilor participante veți putea descoperi și o serie de noutăți, dintre care unele se vor lansa în cadrul târgului:
UPDATE: unele titluri au fost lansate anterior, fie în cadrul unor librării sau biblioteci, fie în timpul altor evenimente, prin urmare nu vor fi noutăți pentru toți fanii genului.
Armada de Ernest Cline – editura Nemira
Evadarea e necesară, își tot spune Zack Lightman, care a visat dintotdeauna cu ochii deschiși ca să alunge monotonia din viața reala. Și nu e periculoasă, crede el, pentru că gamerii adolescenți nu trebuie să salveze universul… Dar într-o zi eroul nostru dă cu ochii de o farfurie zburătoare… Mai mult: ciudata apariție e din jocul video pe care-l joacă în fiecare seară, apărând Pământul de invadatori extratereștri. Si nu, Zack n-a luat-o razna.
Armada subminează convențiile din SF, surprinzând la fiecare pagină cu o poveste despre maturizare și invazie extraterestră așa cum nu ați mai citit.
Omul din castelul înalt de Phillip K. Dick – editura Nemira
Roman ecranizat în serialul omonim produs de Amazon Studios, urmărit de milioane de spectatori din toată lumea.
Ce mai este real în aceasta lume în care forțele Axei au câștigat cel de-Al Doilea Război Mondial? Poate doar romanul unui obscur autor de science fiction care, pierdut într-o margine de Americă pacificată de japonezi, imaginează o istorie paralelă, în care aliații au învins. Oracolul I Ching pare să confirme fantezia sa și concluzia, uluitoare, se impune de la sine: întreaga lume este o nălucire populată de fantome! Dar nimic nu este atât de simplu pe cat pare…
Dr. Bloodmoney de Phillip K. Dick – editura Nemira
Când lumea se stinge, viitorul rămâne o necunoscută ce aprinde imaginația și vinovatul se amestecă printre supraviețuitori… Printre supraviețuitorii dintr-o lume care suferă consecințele anihilării nucleare, o lume în care mutanții fac norma, se află Dr. Bloodmoney. Și el e vinovat pentru tot în această comedie neagră, animată de o întreagă galerie de personaje bizare. Un mutant cu puteri telekinetice, un DJ într-un satelit ce circulă neobosit, un fizician megaloman, care a contribuit semnificativ la distrugere acționează într-o lume dominată de rău. Și totuși, în sclipitorul roman al lui Philip K. Dick se simte speranța în specia umana…
Cercul de piatră de Diana Gabaldon (vol 1 & 2) – editura Nemira
Jamie Fraser a supraviețuit în chip miraculos. Când descoperă minunea, Claire Randall vrea să i se alăture. Trebuie să atingă iar pietrele de pe Craigh na Dun pentru a ajunge la Edinburgh, în anul 1766. Cei doi nu-și doresc decât să trăiască o viață liniștită. Dar nepotul lui Jamie e răpit de pirați, ceea ce declanșează o urmărire în care pericolele se țin lanț.
Diana Gabaldon își poartă protagoniștii prin mai multe epoci istorice și prin spații pitorești, care invită la reverie. În a treia parte din seria de succes Outlander, și iubirea se arată într-o altă lumină, iar incursiunea în trecut dezvăluie zone neștiute.
Soarele umbrit de N. K. Jemsin – editura Nemira
Protectoratul Kisua e la putere și Gujaareh nu are parte de o viață liniștită. Orașul viselor, în care pe vremuri domnea pacea, se confruntă cu violențe și coșmaruri: o boală misterioasă face ravagii în cetate, osândindu-i pe suferinzi să țipe în somn. Prizonieri ai viselor întunecate și ai unor personaje malefice, abia așteaptă să se răzvrătească. Își pun speranța în doi proscriși: prima femeie primită în rândul zeițelor viselor și un prinț exilat, care-și cere dreptul dobândit prin naștere. Împreună, trebuie să țină piept ocupației kisuatiene și să dezvăluie sursa viselor ucigașe pentru ca orașul Gujaareh să supraviețuiască.
Câinii diavolului de Cătălina Fometici – editura Tritonic
Miniseria Câinii Diavolului cuprinde trei nuvele: Chipul întunecat al visului, Roșie ca sângele este Furia și Câinii Diavolului. Veți pătrunde, împreună cu ducele Julien de Roanne și căpitanul du Jammel, în Pădurea Șoaptelor, pe urmele unei creaturi sângeroase, și veți vedea cum vânătorul devine vânat. Veți păși pe coridoarele castelului Beyssac în compania frumoasei prințese Odille de Montmorency. Veți alerga pe străzile Parisului, alături de patru cavaleri curajoși, hotărâți să răzbune o crimă monstruoasă.
Tenebre. Cazul Laura de Daniel Timariu – editura Tritonic
Alexandru Anghel este un detectiv din spița lui Phillip Marlowe și Sam Spade, adică suntem în plin roman hardboiled, numai că locul acțiunii este Timișoara, dar nu orașul locuitorilor și al turiștilor de azi, ci o Timișoară împărțită între Lumea Tenebrelor și Lumea Oamenilor. Cazul Laura îl aduce pe Alex, detectivul celor două lumi, printre vârcolaci, vampiri, nimfe urbane, vrăjitoare, goblini și strigoi. Și este doar începutul…
În cadrul târgului de carte se va putea cumpăra și volumul Fete în roșu și alte povestiri polițiste de Daniel Timariu.
Frontiera (vol. 1 și 2) de Lucian-Dragoș Bogdan – editura Tritonic
Frontiera este povestea unei porți către multivers, spre alte lumi – unele ca a noastră, dar bazate pe alte legi ale fizicii, altele având mai multe sau mai puține dimensiuni. Lumi aflate într-un echilibru fragil, a cărui distrugere poate avea consecințe inimaginabile. Dar este, în același timp, povestea unei prietenii care rezistă trecerii timpului.
Din universul frontierei mai face parte și romanul Vraciul de pe norul interior.
Cine doarme și visează de Cezarina Anghilac – editura Tritonic
Șase ipostaze ale fantasticului întunecat, prezentate în diferite nuanțe de negru, de la realism magic la horror, de la ficțiune istorică la fantasy.
„Cezarina Anghilac face parte din tagma scriitorilor care ar putea scrie orice, pe orice temă, în orice gen, pentru că fiecare imagine, fiecare idee, fiecare cuvânt scris se preface în literatură de bună calitate.” – Michael Haulică
„Ce m-a încântat la textele Cezarinei Anghilac este frumuseţea stilistică aparte. Indiferent despre ce scrie, poveştile sale prind cititorul în mrejele unor obsesii cărora cu greu le poate rezista.” – Lucian-Dragoș Bogdan
- Galaxia sudică. Începuturi de Aurel Cărășel – editura Tritonic
- Gheorghe, un om special de Dan Doboș – editura Tritonic
- Argos 3, proză science-fiction și fantasy, antologie editată de Michael Haulică – editura Tritonic
- Iubita de la miezul nopții de Lucian-Vasile Szabo – editura Tritonic
Arhitecții speranței de Alexandru Lamba – editura Tritonic
Arhitecții speranței este al doilea roman al scriitorului brașovean Alexandru Lamba.
„Iată cum a încolţit în mintea mea ideea Agenţiei.
Adevărul despre eşecul lamentabil al experimentelor mele îl cunoşteau, în afară de defunctul Morell, care-l luase cu el în mormânt, doar cei câţiva asistenţi ai mei, primii Maeştri Arhitecţi, și cu mine însumi, Supremul Arhitect.
Ideea călătoriei în timp a căpătat o nouă dimensiune, o nouă menire.
Omenirea dorea să creadă în ea cu atâta ardoare, încât era dispusă să nu observe erorile. Foarte bine, să nu le observe. Am să-i dau în schimbul naivității ei mai mult decât o descoperire științifică.
Am să-i dau un viitor.”, spune autorul într-o descriere a noului său roman.
Eucronoza și alte nuvele de Sebastian A. Corn – editura Millennium
Unul dintre cei mai importanți autori ai așa-numitei „generații JSF” și cel dintâi care a trecut pragul publicării, încă din 1996, cu un roman extrem de bine primit atât de fani cât și de critică (2484, QUIRINAL AVE, ce i-a adus și premiul pentru debut la Eurocon), Sebastian A. Corn este, pentru cititorul de fantasy și science fiction al prezentului, autor de romane. Cu toate acestea, „doctorul” s-a făcut remarcat în paginile Jurnalului SF și ale altor publicații ale vremii prin proza sa scurtă, prin lucrări care, în câteva pagini (sau câteva zeci), reușeau să îl transpună pe cititorul amețit de avalanșa imaginației sale prodigioase în viitoruri pe cât de stranii, pe atât de ingenios extrapolate.
EUCRONOZA ȘI ALTE NUVELE este primul volum al unui proiect editorial menit să aducă în fața cititorului contemporan proza scurtă a lui Sebastian A. Corn, risipită în mai toate periodicele de gen, de la Jurnalul SF la CPSF Anticipația, de la Nautilus la diversele pagini SF din presa cotidiană a ultimului deceniu al veacului XX.
Inima Dragonului de Mircea M. Țara – Crux Publishing
Nisal, Cetatea Zăpezilor, paradis al artiștilor și al magicienilor, este zguduit din temelii în urma unui complot sinistru. Prinși la mijloc, Lied, un bard cu talente ce depășesc cu mult o ureche muzicală, alături de banda lui de hoți de buzunare, au de înfruntat demoni străvechi, armata Umbrelor și magia neagră abil mânuită de Magiștrii regatului.
Dar dușmanul lor cel mai mare este timpul. Astfel că oameni, liandrini, zollany și dragoni legendari treziți din negura amintirilor trebuie să lupte împreună pentru a împiedica distrugerea iminentă a Nisalului. Miza? Inima Dragonului, un artefact ce îi oferă posesorului ei putere nelimitată și capacitatea de a distruge sau de a reface lumea.
Amendamentul Dawson de Ciprian Mitoceanu – Crux Publishing
Peste tot în America se vorbește numai despre Amendamentul Dawson, dar John Barton nu are prea mult timp să stea la discuții. Zi și noapte vânat ca un animal pentru fi transformat, fără voia sa, în donator de organe, el este hotărât să nu cedeze fără luptă. În spatele cortinei, congresmanul Dawson controlează întreg jocul, dar surprizele nu îl ocolesc nici pe el…
În obișnuitul ritm alert care l-a consacrat, în romanul Amendamentul Dawson Ciprian Mitoceanu ne dezvăluie ororile unei lumi noi, deloc departe de zilele noastre, în care politica se dovedește a fi mai periculoasă decât oricând.
Nemuritoarea Starling de Angela Corbett – editura Leda Edge
Evie Starling a dus o viață relativ obișnuită, ieșind cu prietenele, vorbind despre băieți și conducându-și Mustangul din 1966. Toate acestea se schimbă atunci când se mută în Gunnison, Colorado, pentru a începe colegiul, și când cunoaște doi bărbați misterioși.
De secole, Alex Night și Emil Stone au dorit-o pe Evie, dar fiecare a avut propriile lui motive pentru a vrea să fie cu ea. Când amândoi susțin că sunt sufletul ei pereche și îi povestesc despre un trecut incredibil, Evie află că este cu totul altă persoană decât credea. Curând, Evie se trezește în mijlocul unui război vechi de când lumea între Societatea Amaranthine, protectorii sufletului, și Rezistența Daevos, distrugătorii sufletului.
Cu un trecut pe care nu îl înțelege și un viitor plin de pericole, Evie trebuie să decidă în cine să aibă încredere. Dar Alex și Emil nu sunt singurii care o vor pe Evie, iar sufletul ei urmează să devină miza într-o confruntare pe viață și pe moarte.
Trei coroane întunecate de Kendare Blake – editura Leda Edge
În fiecare generație de pe insula Fennbirn se naște un set de triplete: trei regine, toate moștenitoare cu drepturi egale la coroană și fiecare posedând puteri magice mult râvnite.
Mirabella stăpânește cele patru elemente, e capabilă să stârnească vâlvătăi lacome de foc sau furtuni violente doar pocnind din degete. Katharina este o otrăvitoare și poate înghiți cele mai ucigătoare veninuri fără să simtă aproape nimic. Arsinoe domină natura și despre ea se spune că ar avea harul de a face să înflorească cel mai roșu trandafir și să îmblânzească cel mai aprig dintre lei. Dar pentru a deveni Regina Încoronată nu e nevoie doar de originea regală. Fiecare soră trebuie să lupte pentru asta. Și nu e doar un joc în care cineva câștigă sau pierde…e o luptă pe viață și pe moarte. În noaptea în care surorile împlinesc șaisprezece ani, bătălia începe.
Ultima regină rămasă în viață primește coroana.
Osișor își caută un prieten de Pawel Pawlak – editura Corint Junior
„Mi-am pierdut dințișorul. Ai putea crede că e ceva neînsemnat, dar, în cazul meu, să-ți pierzi un dinte nu e tocmai de joacă.”
Așa începe povestea lui Osișor, un schelet mic și singuratic, care nu are niciun prieten.
Dar într-o zi, când Osișor vede o fetiță cum își îngroapă în grădină dintele de lapte, acesta are o idee…
Veți îndrăgi cu siguranță personajele din această carte minunată despre prietenie, care nu ține cont de diferențe, ci de valorile pe care le avem în comun.
Războiul lumilor de H.G. Wells – editura Corint
Editura Corint Books propune cititorilor săi, în colecția Clasici ai literaturii universale, unul dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite romane SF ale lui H.G. Wells: Războiul lumilor (The War of the Worlds), publicat în 1898. Cartea reprezintă una dintre primele narațiuni în care este imaginată o luptă între omenire și o civilizație extraterestră invadatoare, care avea să devină una dintre cele mai prolifice teme ale literaturii de anticipație.
Succesul romanului este atât de mare, încât în 1898, în Statele Unite, el va fi piratat de două ori, în foileton, în două reviste diferite, New York Evening Journal și Boston Post. Pentru cititorii epocii, romanul se încadra în specia distopiilor despre posibile invazii ale Angliei, așa-numita invasion literature, specie din care fuseseră publicate nu mai puțin de 60 de titluri între 1871 și 1914.
Fata de la nord de ziuă de Alexandru Voicescu – editura Herg Benet
După moartea tragică a soției sale, Gérard – un profesor francez de istorie a artei – decide să se retragă o perioadă în nordul îndepărtat al Europei.
Liniștea pe care o caută în meditație printre fiordurile Norvegiei este întreruptă de întâlnirea accidentală cu o tânără ce urmează cursurile unei stranii școli locale de fotomodele, a cărei deviză este „Sine Anima”.
Crime sofisticate de George Arion – Crime Scene Press
București. Un șir de crime, al căror mobil este imposibil de explicat, produce panică în orașul de pe malurile Dâmboviței. Singura legătură între victime – prezența lor în emisiunea tv Steaua norocului, realizată de către frumoasa Alma Soran. Vor reuși anchetatorii, conduși de către criminalistul Luca Pinte, să pună mâna pe ucigaș? Și cum se va termina scandalul de la Loto, unde acumularea unui pot uriaș, în urma multor săptămâni fără câștigători ai marelui premiu, creează suspiciuni? Situația aceasta are vreo legătură cu asasinatele?
Barintown. Un oraș din SUA. Mai mulți prieteni se strâng, seară de seară, într-o crâșmă ospitalieră. Beau, joacă table, darts, biliard și compun povestiri pe care le imaginează pornind de la scrierile marelui fizician Stephen W. Hawking. Dar bucuria de a trăi o experiență uimitoare le e de scurtă durată. La un moment dat, neliniștea se insinuează în spațiul pe care îl socotesc protector. Experiența pe care o cunosc din clipa aceea e devastatatoare. Însă Răul care i-a cuprins în mrejele lui își are originea în București.
Însoțitorul lui Iisus de George Arion – Crime Scene Press
O bombă explodează pe terasa unui restaurant din Barintown. Un nou atac terorist asupra SUA? Un atentat al unui nebun? Poliția își începe imediat investigațiile. Dar, nu peste multă vreme, orașul trece printr-o nouă experiență traumatizantă: pe un câmp de la periferie un copil descoperă cadavrul unei femei. Cercetările care se desfășoară cu febrilitate ajung la o concluzie năucitoare: peste douăzeci de trupuri neînsuflețite au fost îngropate acolo în cel mai mare secret.
În același timp, o carte veche, găsită în biblioteca bisericii catolice, îl pune pe jar pe parohul sfântului lăcaș. Paginile acesteia istorisesc, cu o precizie ca de document, primii ani din viața lui Iisus. Care-i misterul acestei scrieri incendiare? Evenimentele se succed cu o viteză amețitoare în urbea cu oameni care se tem să nu-și piardă viața ori de câte ori ies din casă. Și, chiar dacă la început nimeni nu vede vreo legătură între enigmatica scriere uitată veacuri de-a rândul în rafturile din subsolul bisericii și morții cu identitate necunoscută, există totuși o relație tulburătoare între acestea, iar cititorul devine martorul unui deznodământ șocant.
Un adevărat page-turner care, în plus, ascunde un mesaj profund, dincolo de vâltoarea acțiunii.
Ucide-l pe Tată de Sandrone Dazieri – Crime Scene Press
Când în Pratoni de Vivaro, o localitate din apropiere de Roma, o mamă dispare împreună cu fiul ei, inspectorul-șef adjunct al Unității Mobile din capitala Italiei își cheamă în ajutor asistenta cea mai de încredere, pe Colomba Caselli. Împreună cu neobișnuitul Dante Torre, Colomba Caselli pornește fără voie o anchetă care le pune amândurora viața în primejdie. Ce încredere poate avea cu adevărat în ciudatul ei aliat? Ce legătură există între răpirea unui copil în urmă cu peste treizeci de ani, un atentat cu bombă la Paris și dispariția din Pratoni? Vor putea Dante și Colomba să-și depășească cele mai negre temeri? Și cine este Tatăl?
Lady of the Lake de Andrzej Sapkowski – adus în România de Books Express
Ciri a scăpat ca prin minune din ghearele morții aflându-se acum într-o lume complet diferită: lumea elfilor.
Este prinsă fără scăpare. Timpul nu există. Nu există granițe sau portaluri prin care se poate întoarce în lumea în care s-a născut.
Dar ea este Ciri, copila din profeții și nu va fi învinsă. Trebuie să scape pentru a-l reîntâlni pe vrăjitorul Geralt de Rivia și camarazii lui și de asemenea de a învinge cel mai teribil coșmar.
Leo Bonhart, omul care a hăituit-o și a torturat-o este încă pe urmele ei.
Iar lumea este încă în război.
New York 2140 de Kim Stanley Robinson – adus în România de Books Express
În carte veți descoperi o nouă viziune asupra viitorului. Orașele se schimbă și noi, oamenii, ne schimbăm odată cu ele.
Apa a crescut, inundând New York-ul. Fiecare stradă a devenit un canal, fiecare zgârie-nor o insulă. Dar oamenii s-au adaptat, orașul a rămas metropola agitată și strălucitoare dintotdeauna.
Jucătorul la bursă vede oportunități unde ceilalți văd probleme. Munca de detectiv nu dispare niciodată, la fel și cea de avocat. Veți întâlni în carte și o vedetă a internetului, pe managerul de clădiri, foarte respectat pentru atenția sa la detalii.
Mai apar doi băieți care nu au unde să plece. Aceștia sunt mai importanți pentru viitorul orașului decât și-ar putea cineva imagina.
Programatorii locuiesc la mansardă, iar dispariția lor duce la o serie de evenimente ce amenință existența tuturor.
Galveston de Nic Pizzolatto – editura Paladin
Nic Pizzolato, creatorul și producătorului serialului HBO True Detective, ne prezintă o poveste întunecată și violentă, dar de o frumusețe impresionantă, care se petrece în orășelul american Galveston de pe coasta Atlanticului. Un roman despre puterea de a-ți accepta trecutul și de a merge mai departe.
SPUR AWARD pentru cel mai bun roman de debut 2011
Prix Du Premier Roman Étranger 2011
Vrij Nederland Thriller Award 2016
„În viață, există experiențe cărora nu le poți supraviețui și în urma cărora, chiar dacă n-ai murit, nu mai ești viu cu-adevărat.”
Pachet Robert A. Heinlein de Robert A. Heinlein – editura Paladin
Robert A. HEINLEIN (1907 – 1988) este considerat, alături de Isaac Asimov și Arthur C. Clarke, unul dintre „Cei trei mari” ai literaturii SF.
Este primul scriitor desemnat Grand Master de către asociația Science Fiction and Fantasy Writers of America și primul scriitor care a obținut patru premii Hugo la categoria cel mai bun roman.
Seria de autor Robert A. Heinlein conține următoarele titluri:
- Infanteria stelară – Premiul Hugo pentru cel mai bun roman 1960
- Luna e o doamnă rea
- Substituirea
- Străin într-o lume străină