Oamenii de știință și inginerii de la Universitatea din Bristol și Autoritatea pentru Energie Atomică din Marea Britanie (UKAEA) au creat cu succes prima baterie de diamant alimentată nuclear, folosind carbon 14. Oamenii de știință spun că bateria folosește un izotop radioactiv încorporat într-un diamant și ar putea alimenta dispozitivele literalmente mii de ani.
Bateria de diamant cu carbon-14 funcționează utilizând descompunerea radioactivă a carbonului-14, care are un timp de înjumătățire de 5.700 de ani, pentru a genera niveluri scăzute de putere. Funcționează similar panourilor solare, care transformă lumina în electricitate, dar în loc să folosească particule de lumină (fotoni), captează electroni care se mișcă rapid din interiorul structurii diamantului. „Bateriile cu diamant oferă o modalitate sigură și durabilă de a furniza niveluri continue de putere în microwați. Sunt o tehnologie în curs de dezvoltare care folosește un diamant fabricat pentru a acoperi în siguranță cantități mici de carbon-14”, a declarat Sarah Clark, Directorul Ciclului Combustibilului Tritiu la UKAEA.
Noile baterii pot fi folosite în diverse domenii de activitate, atât pe Terra, cât și în spațiul cosmic; în dispozitive medicale, cum ar fi implanturi oculare, aparate auditive și stimulatoare cardiace, reducând la minimum nevoia de înlocuire și suferința pentru pacienți, ar putea alimenta etichetele active de radiofrecvență (RF) în cazul în care este nevoie de a identifica și urmări dispozitive fie pe pământ, fie în spațiu, cum ar fi nave spațiale sau încărcături utile, timp de zeci de ani, reducând astfel costurile și prelungind durata de viață operațională.
O echipă de oameni de știință și ingineri de la ambele organizații a lucrat împreună pentru a construi o platformă de depunere de plasmă, un aparat specializat folosit pentru cultivarea diamantului la Campusul Culham al UKAEA.
Această dezvoltare este rezultatul, parțial, al activității UKAEA privind energia de fuziune.
Expertiza dobândită în cercetarea fuziunii ajută la accelerarea inovației în tehnologiile conexe.