Lumile extraterestre au fascinat omenirea de sute de ani și, mai ales, viața de pe aceste lumi. Căutarea vieții în spațiul cosmic, pe alte planete, a însemnat, de cele mai multe ori, căutarea apei, pentru că, ar fi fost clar, dacă se găsea apă, atunci ar fi șanse mari să existe și viață. Când NASA a selectat locul de aterizare pentru Perseverance pe planeta Marte, a decis instalarea rover-ului pe craterul Jezero, iar imaginile primite de la orbitatoare au dezvăluit faptul că acest crater pare să fi fost umplut cu apă în trecut, dar, sigur, pentru a dovedi asta au fost necesare investigații suplimentare.

Perseverance, rover-ul de dimensiunea unei mașini, a sosit pe Marte pe 18 februarie 2021 și a purtat cu el inovatorul elicopter Ingenuity, primul avion propulsat de pe altă lume, având obiectivul principal să identifice mediile antice marțiane capabile să susțină viața și, dacă este posibil, să găsească dovezi ale vieții microbiene antice prin colectarea de probe de rocă și sol. De la sosirea sa, rover-ul a călătorit în jurul craterului de 50 km lățime, studiind geologia și atmosfera pe măsură ce merge.

O lucrare publicată recent în revista „Science Advances” arată că acest crater a fost umplut cu apă în trecutul său geologic.

Între mai și decembrie 2022, Perseverance a condus de pe fundul craterului pe vechea deltă a râului, o regiune despre care se crede că are 3 miliarde de ani, călătorie în timpul căreia a folosit RIMFAX (Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment) pentru a trage semnale radar în pământ la fiecare 10 cm, astfel că pulsurile s-au reflectat de la adâncimi de aproximativ 20 de metri de sub suprafață, arătând că baza sedimentului se afla aici, localizând vârful craterului îngropat.

Aceste explorări au arătat sedimente din două perioade distincte mărginite de perioade de eroziune, deoarece factorii de mediu au afectat sedimentele, echipa de cercetare raportând că podeaua craterului original nu era complet plată și că eroziunea trebuie să fi avut loc înainte de depunerea sedimentelor în lac.

Descoperirea sedimentelor nu a făcut ca echipa să identifice rămășițele fosilizate sau viața primitivă, dar călătoria se află la început.