Foto: universetoday.com

Prin programul Apollo, de pe Lună au fost aduse pe Terra mai multe probe pentru cercetare, printre ele fiind un total de 382 kilograme rocă. Unele dintre probe au fost imediat studiate, în timp ce altele au fost sigilate pentru cercetări viitoare în speranța că instrumentele viitoare vor fi mai performante.

Recent, o echipă de cercetare de la Naval Research Laboratory (Laboratorul de Cercetare Navală), dorind să înțeleagă înțeleagă sursa apei de pe Lună, în timp ce studia o parte din roca lunară a anunțat noi descoperiri. Echipa de cercetare a analizat boabele de minerale apatit și merrillite și a descoperit semne de intemperii „spațiale” din cauza vântului solar, vântul solar fiind un flux de particule încărcate care iese din Soare cu viteze de până la 1,6 milioane de km Ca parte a studiului, cercetătorii au utilizat microscopia electronică cu transmisie, pentru a explora proba lunară 79221, tehnică ce utilizează un fascicul de particule de electroni pentru a vizualiza specimenele și pentru a genera o imagine foarte mărită.pe oră.

Cercetătorii acestei echipe au găsit semnături de hidrogen în probele din vezicule – mici găuri lăsate în urmă, după ce lava se răcește. Descoperirea confirmă faptul că vântul solar este prins în cantități detectabile, dovedind un potențial rezervor care ar putea fi accesibil viitorilor exploratori.

Hidrogenul este o resursă extrem de utilă și, dacă poate fi extras din materialul de pe suprafața lunară, poate ajuta multe aspecte ale explorării, însă, adevărata forță din jurul descoperirii este dată de faptul că aceasta ar putea rezolva în sfârșit misterul despre originile apei lunare și că ar putea fi rezultatul interacțiunilor chimice dintre vântul solar și rocile lunare. Dacă cercetătorii, oamenii de știință vor înțelege originile apei lunare – iar de asta este posibil să fie destul de aproape – atunci ar putea fi siguri că o vor utiliza eficient pentru a ajunge mai departe în Sistemul Solar.