Astăzi s-a aniversat expoziția Cosmocentric a artistei timișorene Livia Mateiaș, prilej de a cunoaște modul ei de cunoaștere și viziunea sa artistică de reflectare a Universului. O cităm:
„Ne întrebăm deseori care e locul nostru în Univers, suntem situați la periferia unei galaxii și ne învârtim continuu împreună cu Pământul în jurul Soarelui.
O lungă perioadă de timp s-a crezut că Pământul este centrul Universului, apoi că Soarele este centrul univesului, iar apoi, la o privire mai de ansamblu, s-a observat că lucrurile sunt mult mai complexe de atât.
În teoria integrală definită de Ken Wilber etapa cosmocentrică este considerată ca fiind etapa superioară a evoluției în care întreaga lume este centrul, care include nu doar toți oamenii dar și toate ființele simțitoare, mai exact toată realitatea însăși. Conform acestuia, evoluția conștiinței urmează următoarea cale:
Identitatea egocentrică – cu accentul pe EU
Identitatea etnocentrică – cu accentul pe NOI
Identitatea mondocentrică – cu accentul pe NOI TOȚI
Identitatea cosmocentrică – prin care este sugerat faptul că identitatea tuturor ființelor simțitoare este una cu întregul – mai exact am putea observa aici accentul pe NOI UNUL.”
Livia Mateiaș vă invită la explorarea conceptului NOI, UNUL care vorbește despre unitate și infinit cosmic printr-o expoziție de pictură sub titlul Cosmocentric. Creațiile reimaginează cosmosul printr-o privire poetică, interioară.
Cosmocentric este despre lumină, despre energie, despre un punct de vedere unic al universului cosmotic pe care artista îl definește ca fiind universul interior.
Cuvânt de deschidere a aparținut artistei Andreea Foanene (teoretician al artei). Am fost acompaniați în călătoria cosmică de pianista Elena Popa care a interpretat la pian piesa ,,Three passions for our tortured planet” compusă de Brian Field. Sub energia acestor acorduri sala Casei de Cultură a municipiului Timișoara a devenit o navă spațială prin hublourile căreia am putut urmări un frumos și uimitor Univers.