Planetele cresc din semințe minuscule de rocă și gheață. În stadiile inițiale ale formării planetare, astronomii cred că semințele pur și simplu se îmbină și se lipesc împreună prin nenumărate interacțiuni mici. Dar trebuie să se întâmple ceva diferit pentru a ajunge la dimensiunile enorme ale planetelor gigantice precum Jupiter și Saturn din propriul nostru sistem solar.

Un nou studiu a arătat că, pentru a crește mai mult de o planetă gigantică în același sistem solar, planetele trebuie să treacă printr-un „dans complicat” pentru a preveni ca una să o distrugă pe cealaltă. Asta pentru că, pe măsură ce steaua din centrul unui sistem planetar în creștere începe să se trezească, poate trimite explozii de radiații de înaltă energie și vânturi puternice de particule care pot elimina tot materialul de care planetele au nevoie pentru a se construi. Așadar, formarea planetei trebuie să aibă loc relativ repede.

Astronomii cred că această fază de creștere rapidă are loc prin instabilități care se dezvoltă în discul de gaz și praf care înconjoară stelele tinere. După ce este atins un anumit punct critic, planetele mari pot pur și simplu aspira cantități uriașe de material înainte de a fi aruncat în aer.

Subiectul cercetării unui nou articol care a apărut într-o revistă de specialitate, aduce în atenție cu o împiedică o planetă pe cealaltă să absoarbă toate gazele, astronomii din spatele studiului efectuând simulări ale sistemelor planetare în creștere cu cel puțin doi giganți gazoși pentru a vedea ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca ambele planete să fie cât mai mari posibil.

Ei au descoperit că, pentru a obține cel puțin două planete gigantice în același sistem, trebuie să mențină un program strict de hrănire. Dacă se întâmplă că planetele își încep faza de acumulare rapidă în același timp, ele tind să ajungă cu mase similare. Și chiar dacă o planetă este întârziată puțin după cealaltă în faza de creștere, ea o poate ajunge din urmă pe cealaltă în mai puțin de 100.000 de ani.

Dar diversitatea planetelor gigantice pe care le vedem în propriul nostru sistem solar și în exoplanetele din jurul galaxiei dezvăluie disparități uriașe în masele lor. De exemplu, în propriul nostru sistem solar, Jupiter este de trei ori mai masiv decât Saturn.

Pentru a obține aceste diferențe mari de mase, aprovizionarea cu alimente trebuie întreruptă relativ curând. Astronomii din spatele studiului estimează că, odată ce două planete gigantice încep să crească, dacă gazul este aruncat în aer în mai puțin de jumătate de milion de ani, atunci planeta mai mică nu are suficient timp pentru a ajunge din urmă în masă pe cea mai mare și dimensiunile rămân blocate.

Această cercetare oferă un pas important în înțelegerea istoriei complexe și bogate nu numai a propriului nostru sistem solar, ci și a sistemelor din întreaga galaxie.

 

Foto: www.universetoday.com