Despre gazul din mediul intergalactic cunoaștem că alimentează formarea continuă a stelelor, când cade constant pe galaxii. Referitor la acest gaz, noi cercetări au arătat faptul că nu este amestecat în mod egal, iar stelele nu sunt nici ele egale în întreaga galaxie. Noul rezultat ne aduce în situația de a însemna faptul că sistemele solare nu sunt aceleași în Calea Lactee.

Din rezervorul de gaz pe care-l au galaxiile atunci când se nasc, ele vor folosi gazul la fabricarea stelelor, iar acest gaz este, potrivit cercetătorilor, curat, fabricat aproape în întregime din hidrogen și heliu și nu conține elemente mai grele, pe care astronomii le numesc „metale”. Dar, din afara galaxiei, gazul cade întotdeauna și oferă material proaspăt, acesta fiind un gaz la fel de curat.

„Galaxiile sunt alimentate de gazulcare cade din exterior, ceea ce le întinerește și permite formarea de noi stele”, a explicat Annalisa De Cia, profesor la Departamentul de Astronomie al Facultății de Științe UNIGE și primul autor al unui nou studiu, publicat recent în „Nature”, care examinează rolul pe care îl joacă noul gaz în formarea stelelor.

Compoziția rezervorului inițial de gaz este poluată de evoluția stelară, stelele fuzionând hidrogenul și heliul în elemente mai grele – metalele – cum ar fi oxigenul, carbonul, siliciul și multe altele, iar acestea, când mor, aruncă aceste metale în galaxia înconjurătoare, iar aceste metale se amestecă apoi liber.

„Inițial, când s-a format Calea Lactee, acum mai bine de 10 miliarde de ani, nu avea metale. Apoi, stelele au îmbogățit treptat mediul înconjurător cu metalele pe care le-au produs ”, a spus De Cia.

În teorie, se considera că fiecare sursă de gaz – rezervorul inițial, îmbogățirea contaminată cu metale din stele și gazul curat care se încadrează – toate se amestecă în mod egal.

Echipa De Cia a dezvoltat o nouă tehnică de măsurare a cantității totale de metale, inclusiv conținutul de metal al boabelor de praf, care este notoriu dificil de măsurat. Au folosit această tehnică pentru a studia în detaliu 25 de stele.Echipa cercetătoarei a descoperit că abundența metalelor variază în mod sălbatic în întreaga galaxie, unele regiuni având doar 10% din conținutul de metal al Soarelui, aceasta însemnând că, gazul din galaxia noastră, nu este amestecat uniform și că, printre alte consecințe, formarea planetelor nu este uniformă pe toată Calea Lactee.

„Această descoperire joacă un rol cheie în proiectarea modelelor teoretice privind formarea și evoluția galaxiilor. De acum înainte, va trebui să rafinăm simulările prin creșterea rezoluției, astfel încât să putem include aceste schimbări de metalicitate în diferite locații din Calea Lactee”, spune, potrivit universetoday.com, Jens-Kristian Krogager, cercetător la Departamentul de Astronomie al UNIGE.

 

Foto: universetoday.com