Jackson își închide costumul de piele mai strâns și își trage o blană peste picioare. „Înălțimea provoacă acest frig”, țipă el prin mască, să fie auzit. „Suntem ca niște alpiniști!”
Vreau să fug de frigul înțepător și să scap de vânt, care pare să-mi străpungă pielea și să-mi crape oasele. Dar nu vreau să ratez să văd Masa de Piatră cu ochii mei.
Ne aflăm pe o pasarelă care iese din cala dirijabilului și e conectată la elicele uriașe de pe ambele părți ale zonei corpului central. Elicele mari sunt încă active, deoarece căpitanul n-a găsit un curent de aer. Pentru a economisi combustibil, ne îndreptăm, ocazional, pe curenții de aer, ca o balenă purtată de curentul oceanic, și corectăm cursul atunci când motoarele din spatele mașinii mai ușoare decât aerul încep să se învârtă.
Sub picioarele noastre: o milă de aer. Și apoi, dedesubt, se află masa maro și ondulată a recifului.

#

A fost odată, când nu a existat reciful. Lumea arăta foarte diferit. Există imagini păstrate ale acestei epoci, extrase din muzee, înainte de a fi acoperite de recif. Dar mai mult decât ne putem aminti vreodată, ele vor rămâne prinse acolo unde au fost depozitate, în orașe mari de legendă, precum Paris, Londra sau Washington, unde oamenii mari au avut odată mari aventuri.
În ceea ce știm din istorie, legende și arheologie, e că a venit  ceva ce au despărțit cerurile. Și resturile care au plouat de sus nu au fost doar meteoriți. Altceva a lovit pământul și apa.
Era un recif. Ființe minuscule, care au depus mici schelete, care s-au lipit și osificat și întregul ecosistem s-a adaptat în jurul lor. Și mai multe organisme străine au înflorit în jurul recifului, toate ascunzându-se în și pe rămășițele stâncilor care au căzut și s-au construit. Flora extraterestră s-a răspândit pe sol și a lăsat oceanele în pace.
Reciful a mâncat orașele, pe măsură ce se răspândea pe solul întregii lumi, căutând metalul cu o foame pe care nimeni nu a putut-o stinge.
Strămoșii noștri s-au luptat. Luptătorii din acele timpuri, ale acelor vechi națiuni, cu acele tehnologii antice, au dezlănțuit toate armele asupra Recifului. Și uneori îl încetineau. Uneori chiar distrugeau  porțiuni ale lui.
Dar el a revenit mereu.
Era Reciful. Inexorabil și implacabil: a remodelat lumea terriană.

#

Jackson Smithik este un aventurier. Acele șuvițe de păr groase, ale sale, devin cenușii odată cu înaintarea în vârstă și fața este întunecată de la expunerea la soare. El a fost prima persoană, după colaps, care a navigat peste Atlantic și  înapoi pentru a explora coastele sufocate de recif din Africa, până la Capul Bunei Speranțe, apoi a navigat pentru a intra în contact cu Insulele din Oceanul Indian și apoi cu cele din Pacific.
Deoarece doar insulele mai mici au supraviețuit recifului, izolate de ocean și departe de fluxul continental al Recifului.
La șaptezeci de ani după căpitania și exploatările de pionierat, jamaicanii Clippers de la Smithik cutreieră oceanele lumii, conectând oamenii. Și acum, datorită avansului tehnic cu dirijabilele cu abur ale Imperiului Islandez, navele companiei Smithik Transport explorează cerul.

#

„Iată-l”, țipă Smithik.

Un perete gri se vedea în Recif, care acoperă ceea ce a fost odinioară America de Sud. Și deasupra mesei de piatră, se ridică Turnul.
Urmez grosul structurii. E prea mare. Este ca un munte care în depărtare urcă într-un ac care străpunge norii. Și continuă.
„Pentru asta a fost creat Reciful”, îmi strigă Smithik la ureche. Ochii îi strălucesc.

#

După niște cafele puternice în Blue Mountain, înapoi în interiorul locului unde era cald, Smithik îmi spune:

Oamenii de știință dinainte de recif au avut o teorie numită panspermie: credeau că viața de pe Pământ era cauzată de micile organisme de la bordul cometelor aruncate din coliziuni din alte sisteme solare, căzute să însămânțeze viața aici și poate în altă parte.
„Deci, o infecție de urmărit, nu este atât de greu de crezut, da?”
Am dat din cap și am ținut note. Am fost plătit să documentez prima sa călătorie, pentru a păși de fapt pe Stone Table, de când aventurierii lui Smithik au găsit-o și au raportat-o.

#

Aterizăm pe structura masivă de piatră artificială cultivată în recif și ancorăm dirijabilul. Grupul mixt de expediție japonez și hawaiian și oamenii de știință din Islanda care au ajuns deja acolo, ne întâmpină.
Fotografiile sunt făcute cu oamenii de știință entuziasmați și cu omul care finanțase prima expediție la Stone Table, descoperită când telescoapele din Caraibe au văzut turnul care se auto-asamblează lent în spațiu.
„Nu putem spune dacă Reciful este conceput pentru a crea turnul, programat de o anumită inteligență la distanță”, îi spun oamenii de știință lui Smithik în timp ce eu notez. „Ar putea fi doar modul în care Reef se reproduce, creând o modalitate de a arunca sporii înapoi în spațiu.”
„Dar Masa de piatră și canelurile din Turn, ne vor permite să urcăm cu o mașină în spațiu? Nu demonstrează asta că este făcut pentru inteligență? „ Întreabă Smithik.
„Uneori natura construiește ceva ce altceva sau altcineva o poate folosi. Poate că speră că vom răspândi sporii Reef pe măsură ce folosim acest lucru, pentru a ajunge în spațiu. 
„De parcă am fi albine, purtând polen”, dădu din cap Smithik.

#

Noaptea târziu stau cu Smithik la baza Turnului, privind în sus spre cerul nopții.
Oamenii dinainte de recif au mers odată pe Lună”, spuse el.
„Și crezi că ne vom mai întoarce, acolo?”
„Fie că facem parte dintr-un ecosistem galactic în care Reef este doar un spor, fie că este conceput de cineva, cu cât explorăm mai mult, cu atât vom înțelege mai bine ce s-a întâmplat aici.”

#

Marele aventurier avea să moară în noaptea aceea, înghețat. Dar spiritul său trăiește în Smithik Ascender, un plan al oamenilor de știință din toată lumea, de a construi un mecanism alpinist, cu aburi, care să urce pe Turn, în spațiu.
Ce vom găsi, nimeni nu știe.

 

Traducere de Adrian Bancu

Arta grafică: Adrian Chifu, Ted MX