De-a lungul anilor, oamenii de știință au văzut planeta Marte ca pe una lipsită de viață. Imaginile ulterioară de pe orbita și suprafața planetei le-au risipit speculațiile anterioare despre canale, apă și o civilizație marțiană. Mai târziu, după anii 60, 70, studiile aveau să arate că activitatea geologică care a dus la crearea regiunilor Tharsis Mons (în special Olympus Mons) și Valles Marineris a încetat cu mult timp în urmă.

Explorările  din ultimele decenii ale planetei Marte au scos la iveală suficiente dovezi care arată că „Planeta Roșie” este  încă activă. O mărturie recentă în acest sens fiind adusă de nava spațială a N.A.S.A., Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), care a arătat alunecări de teren relativ proaspete într-un crater lângă Nili Fossae. Această zonă face parte din regiunea Syrtis Major și este situată chiar la nord de craterul Jezero (unde roverul „Perseverance” va ateriza după 15 februarie 2021).

Alunecarea de teren a fost capturată ca parte a unei imagini mai mari, în 21 septembrie 2018. Imaginea acoperă o zonă care măsoară aproape 5 km și a fost realizată în timp ce M.R.O. era la 284 km deasupra suprafeței.

Craterul capturat în imagine se află la nord-vest de craterul Jezero, care este locul de aterizare al rover-ului „Perseverance”. Pe Terra, aceste caracteristici se formează în prezența apei în mișcare care depun încet materialul sedimentar în timp.

La fel ca multe caracteristici din craterul Gale, pe care rover-ul „Curiosity” le studiază de când a aterizat acolo în 2012, cele descoperite aduc dovada că Marte avea apă curgătoare pe suprafața sa cu miliarde de ani în urmă – sub formă de râuri, lacuri și chiar un ocean mare care acoperea zonele joase de nord. Dacă viața pe Marte a apărut în această perioadă, atunci unul dintre cele mai probabile locuri în care ar rămâne rămășițele fosilizate ar fi acest loc.

 

Indiferent dacă viața a existat, sau nu, odată, pe Marte (sau încă există!), prin această descoperire se arată că planeta este încă vie. Trăsăturile sale geologice sunt o dovadă atât a forțelor trecute, cât și a celor prezente care o modelează activ. Înțelegerea acestor forțe și efectul pe care îl au asupra peisajului sunt o parte esențială în eforturile oamenilor de știință de a caracteriza mediul marțian și, poate, în viitor, chiar colonizarea planetei Marte cu locuitori de pe Terra.

 

Cornel Seracin

Sursa: www.universetoday.com

Foto: www.universetoday.com

 

 

Misiuni robotice nu suna romaneste, poate gasesti altceva)