Pe 11-12 iulie, 2020, a avut loc a 41-a ediție a Convenției Naționale de Science-Fiction din România. A fost o premieră absolută, desfășurându-se în întregime prin sistemul de video conferință cu ajutorul aplicației Zoom.
Lucrările au debutat sâmbătă, 11 iulie, la ora 17:00, printr-un cuvânt de salut și bun venit al Președintelui Asociației Române a cluburilor și Autorilor de Science Fiction (ARCAsf) Micea Opriță care, deși și-a exprimat regretul de a nu se putea vedea față-n față, pe viu, cu participanții, a recunoscut că prin acest sistem a fost facilitată participarea celor ce n-ar fi putut să se deplaseze din localitate, din țara în care își au reședința, unii chiar de pe alt continent.
La 17:30, punctual, Adrian Bancu, „host”-ul tehnic al acestei convenții, a făcut prezentările, cu un scurt istoric pentru invitații speciali: Beatrice Badea, Laura Ceica, Mircea Nanu Munteanu și pe invitatul de onoare, Costel Baboș.
La 18:00 fix, Laura Ceica, un poet valoros, o prozatoare rafinată și un artist plastic de excepție, și-a prezentat lucrările de artă vizuală, câteva apărute în câteva expoziții de anul trecut, cele mai multe în primă vizualizare. Prezentarea a avut două secțiuni. „Proiect Lemuria”, tehnică spray paint, cu o tematică SF (Space art) în care apar orașe din viitor, orașe plutitoare, nave extraterestre gigant, planete din alte sisteme solare și chiar alte galaxii. Nebuloase, furtuni pe exoplanete, furtuni solare, lumi roșii, lumi albastre, găuri negre și multe, multe altele, cu titluri sugestive, cu un simț cromatic deosebit și cu explicații destul de detaliate cu privire la tehnicile folosite de la spray paint, zgâriere caldă, ștergerea straturilor, etc.
A doua secțiune „Inserții gotice” realizată prin tehnici de aplicare de obiecte, de colorare specifică steampunk, a fost cel puțin la fel de incitantă și interesantă, prezentată cu aceeași generozitate de detalii. Mă refer la explicațiile supra tehnicii steampunk și chiar deconspirarea unor simboluri, forme și obiecte, materiale de execuție, unelte și suporturi folosite de artistă. De altfel, Laura Ceica aplică aceaste tehnici și în design interior. Tematica a fost concentrată pe fantasy, science-fiction, mistery dar și cu unele trimiteri la mistică. Tablouri, măști, bijuterii. Iar în final au fost prezentate câteva îmbinări între cele două stiluri, spray paint și steampunck, autoarea fiind foarte deschisă, așa cum ne-a destăinuit, în a explora, experimenta și valorifica idei noi și tehnici noi de exprimare artistică.
Reacțiile celor prezenți au început chiar din timpul expunerii, bombardând-o pe Laura Ceica cu întrebări pe fereastra chat sau pur și simplu felicitând-o. După părerile și impresiile împărtășite pe chat și la partea de comentarii și întrebări, prezentarea Laurei Ceica a ridicat brusc ștacheta, restul lucrărilor urmând să fie comparate și raportate la aceasta.
Următorul punct a avut o întârziere de aproape 15 minute datorate unor probleme tehnice legate de conectare, invitatul special, Beatrice Badea, membru al cenaclului Quasar din Iași, aflându-se la ”job” în acel moment, am aflat chiar de la ea, tocmai în Gura Humorului. Fiind antrenoare de sport, cum ne-a mărturisit, am reușit să vedem bazinul de înot din spatele ei și chiar câțiva sportivi.
Lucrarea Beatricei Badea a fost „Mistery Fiction” – o analiză comparativă privind abordarea genului la Dario Argento și Alfred Hitchcock. Dacă toți auzisem de Hichoock, unii se întrebau (cules din nou de pe fereastra chat) cine ar putea fi acest Dario Argento. Așa am aflat că Dario Argento este un critic dar și un producător de film, fiind socotit un maestru în genurile thrill și horror. E comparat chiar cu Hichcock iar unii l-au numit Hitchcock italian. Un material interesant prezentat cu lejeritate și un stil mai degrabă colocvial, ajutat din când în când și de fondul sonor muzical al bazei sportive.
După momentul Beatrice Badea a urmat o pauză iar, la reluare, ora 20:00, invitatul de onoare al Romconului 2020, Costel Baboș (chiar eu) a ținut o expunere a proiectului său muzical „22 de povestiri despre univers”, o interpretare muzicală a ceea ce a reușit ceva mai devreme, vizual, Laura Ceica. Au fost „explicate” partea întâi a proiectului, „Singularități”, cu trimitere la orizontul evenimentelor și la singularități fizice, adică găuri negre, găuri de vierme și universul în momentul nașterii sale, alături de câteva elemente de tehnică muzicală folosite la realizarea proiectului muzical Expunerea materialului a fost urmată de un microrecital de muzică electronică: partea întâi a proiectului, „Singularități”. Pentru cine e interesat iată și un link
Din partea a II-a a priectului (Obiecte cosmice) a fost prezentată piesa ”La marginea Andromedei” (o călătorie imaginară
Cu acest microrecital, dealtfel s-au și încheiat lucrările primei zile ale Romcon 2020.
A fost o prima zi, de fapt o după-amiază, încărcată și variată, în care au fost prezentate lucrări din domeniul artelor plastice, a cinematografiei și a muzicii, urmând ca a doua zi să continue cu un program cel puțin la fel de interesant și intens.
*
Duminică, lucrările Romcon ediția 41 au continuat începând de la orele 11:00 cu stabilirea propunerilor românești pentru Premiile Eurocon (Rijeka, 2-4 octombrie 2020) ce pot fi accesate aici . Dacă unele din propuneri n-au întâmpinat nicio piedică, câteva au stârnit discuții cu argumente pro și contra.
După propunerile pentru premiile Eurocon a urmat anunțarea câștigătorilor Premiilor Naționale de Science-Fiction pentru anul 2019, de asemenea postate pe https://romconsf.ro/ și aici. Cu acest prilej îi felicit atât pe participanți, cât și pe câștigătorii acestei ediții.
Următorul punct din program a fost susținut de Laura Ceica cu o conferință „Despre sori și năzbâtiile lor pe alte planete”, bine primită de participanți, despre lumi posibile locuite, cu mai mulți sori. Cu doi, cu trei, sau chiar cu șase, făcându-se trimiteri la filme, cărți și autori SF care au speculat aceste lumi cu sori multipli.
A fost și o pauză de cafea, la un moment dat, dar am pierdut cronologia orelor din cauza fusului orar între Alberta și România. Ora de începere a lucrărilor de duminică a corespuns cu două noaptea la mine, nu mi-a fost ușor să rămân treaz, mai ales că următorul punct din program n-a mai fost la nivelul celor de dinainte.
Mă refer la „DRACONES, film de scurt-metraj (reportaj) realizat de Dan și Marian Mirescu. Poate și pe fondul oboselii, pe mine nu m-a convins. Din nou, pentru cei interesați, voi lăsa un link
Ca o notă, pe lângă premiera de a fi primul Romcon ținut în totalitate prin sistem de video conferință, pentru mine au mai fost două premiere. Nu mai participasem la un Romcon din secolul și mileniul trecut și niciodată din perspectiva unui invitat de onoare. Le mulțumesc celor care s-au gândit la mine, îi felicit pe organizatori, pe ceilalți invitați și pe participanții care au sosit din toate colțurile țării. Într-un număr mai mic decât a permis aplicația Zoom, dar mai mare decât m-am așteptat eu, ținând cont că Zoom e un produs destul de nou pe piață, iar Romcon s-a suprapus cu perioada cea mai condensată a concediilor.