Mulțumesc pentru acest excelent reportaj, Joan. Sunt sigură că Jack și Jackie își vor găsi, finalmente,  casa visurilor lor.

Janet, care privea spre stânga, ca și cum ar vorbi cu cineva din afara cadrului se roti elegant spre dreapta și, punând picior peste picior, expuse camerei o pulpă apetisantă bine strânsă într-un ciorap de mătase albă cu irizări perlate, în timp ce titlul de pe bara inferioară „Furry Friends Forevers e estompează fiind înlocuit de BREAKING NEWS: Crisis on Titan”.

− Acum avem o actualizare cu privire la situația de pe Titan, iar pentru asta l-am invitat pe corespondentului nostru științific, Shavonne Robinson, aflat acum în locația din Australia. Shavonne?

Bine te-am regăsit, Janet. Sunt tot aici,aproape de vârful muntelui Kosciuszko din masivul Snowy Mountains, statul New South Wales, Australia, de unde am transmis și primul reportajcu tragedia care se desfășoară pe luna lui Saturn, Titan. În câteva minute, pozițiile orbitale vor permite ca satelitul Titan să poată fi văzut de pe Pământ pentru prima dată de la dezastrul care a început la instalația minieră Chemical Quality Corporation și care, de atunci a răpit viața a o sută șaptezeci de oameni.

− Bilanțul se ridică la două sute treizeci și cinci…

Îmi pare rău, poți să repeți?

− Două sute treizeci și cinci de oameni. Se pare că cifrele originale nu includeau membrii familiilor care locuiau cu minerii.

Pe banda inferioară se afișează:„În dezastru de pe Titan numărul morților se apropie de 3.000”.

Oh. Asta…

− Ești sigură că vom putea să-l vedem, Shavonne? Oricum cât de departe este Jupiter?

Ei bine, Saturn este… în momentul de față, la aproximativ opt sute treizeci și șapte milioane de mile de Pământ. Dar, da, după toate calculele, va fi vizibil cu ochiul liber.

− Și nu a ars complet, așa cum au prezis unii?

Nu. Titan abia începe să se aprindă.

Titan încă ardeafișează și regia.

Aveți informații despre cauza dezastrului?

− Incendiul trebuie să fi început într-unul din domurile de locuințe și apoi s-a  răspândit prin rețeaua de conducte care furnizează aer cu o compoziție asemănătoare cu cea a Pământului. În atmosfera lui Titan nu există suficient oxigen pentru a susține combustia pe scară largă. Însă uzina care extrage, prin electroliză, oxigenul din gheața lui Titan se pare că a rămas operațională suficient de mult pentru ca focul să se răspândească spre suprafața lui Titan, care este acoperită cu lacuri de metan lichid. Metanul este un gaz inflamabil în prezența oxigenului. De aceea noi îl folosim pe post de combustibil.

Cât timp va mai trece până se va stinge?

− Ei bine, nu există nicio garanție că o va face. Odată ce unele dintre aceste lacuri de metan ard, metanul gazos se va lega de azotul abundent din atmosferă, producând nitrometan, un exploziv extrem de puternic. Mai departe, doar chimie … Nitrometanul este un monopropelant, ceea ce înseamnă că poate arde în absența oxigenului, deoarece îl conține deja în structura sa moleculară. Există un prag dincolo de care în atmosferă există suficient nitrometan pentru ca reacția chimică să se automențină ciclul repetându-se la nesfârșit.Din informațiile pe care le avem până acum se pare că acest prag a fost deja depășit. Ceea ce se întâmplă pe Titan nu este atât un foc, cât o explozie continuă, autopropulsivă.

Titan încă explodează

Dar au fost supraviețuitori.

− Doar ceva mai mult detreizeci de TESA din pavilionul central care, cu ambarcațiuni private, au reușit să iasă la timp. Până acum nu am auzit de nici un miner supraviețuitor. Sau membri ai familiilor.

200 de oameni supraviețuiesc în mod miraculos dezastrului de pe Titan

Îmi pare că văd activitate în spatele tău, Shavonne. Se întâmplă ceva acolo?

− Cred că este aproape timpul, Janet. Stați! OK, pe măsură ce pământul se rotește în jurul axei sale, Titan ar trebui să devină vizibil în aceasta zonăa cerului marcată cu un dreptunghi. Doar stele acum, așa cum puteți vedea… O noapte senină, fără lună, deci … Oh!

Oh!?

− Nu știu dacă poți vedea asta, Janet, dar este…

Da, Shavonne. Acum apare și pe monitoarele noastre.

− Este incandescent. Foarte mic, doar un pinprick, dar foarte luminos. Portocaliu sau galben-portocaliu. Și se află la patru cincimi dintr-un miliard de mile distanță rotindu-se în jurul lui Saturn…

Acesta este cel cu inele, nu?

Shavonne? Am pierdut-o?

− Sunt aici.

Acesta este… ?

− Da… acesta este cel cu inele.

Saturn cel cu inelele

Este atunci posibil ca incendiul să se extindă?

− Da, asta este o îngrijorare reală. Ne așteptăm la o cantitate mare de materie ejectată. Desigur particule ionizate dar, probabil, și bucăți de materie mai mari. Titan are aproximativ a șaptea parte din gravitația Pământului, și aproximativ un sfert din viteza lui. Modelele variază de la o perturbare temporară a inelelor până la fragmentarea totală.

Și astfel am ajuns la repercusiunile financiare.

− Da?

La ce te-ai putea aștepta? Curățarea a ceva de genul și amploarea asta ar trebui să coste, nu?

− Asta doar dacă Chemical Q. Corporation ar fi făcută responsabilă…

Dar am văzut companii făcute responsabile în astfel de cazuri. Nu a existat acea deversare de uraniu, pe… Uranus, nu-i așa?

− Pe Io, de fapt, dar …

Și acea intoxicație cu mercur care încă mai sperie … Vroiam să spun Mercur?!

Aia a fost pe Europa. 

Și atunci, frackingul lui Olympus Mons? S-a tot vorbit despre cine va curăța mizeria.

− S-a vorbit, da. Persoane rău intenționate ar spune că asta-i tot cu ce am rămas.

Și Big Red Dot, pe Saturn?

− După experimentele care au dus la întreruperea Marii Pete Roșii, CQ a inițiat o perturbare mult mai mică, în atmosfera lui Jupiter, dar …”

Micul punct alb. Adorabil! vocea lui Janet era mai mult decât sarcastică.

− Oricum, mulți ar numi asta a public relations. Iar acea furtună a durat doar câteva luni înainte de a se disipa.

Oh, nu! Regia mă anunță că timpul este pe sfârșite. Urmează reclame în aproximativ douăzeci de secunde, Shavonne. Mai trebuie să știm ceva?

− În douăzeci de secunde?

Mai degrabă cincisprezece…

− Nu am vorbit deloc despre echipa celor de la Căutarea Vieții Extraterestre care efectuau cercetări pe Titan.

Ce s-a întâmplat cu ei?

− Au fost incinerați, sunt sigur. Dar …

Șapte secunde, Shavonne.

Criză pe Titan … Rămâneți pe recepție pentru actualizări suplimentare

− Unele dintre eșantioanele pe care le raportau în jurnale …

Foarte repede, te rog!

− Credem că erau pe cale să dovedească  viața pe Titan. Primele forme de viață din afara Pământului …”

Și nu mai avem timp. Rămâneți pe recepție, după pauză vom vorbi cu guru-ul dietetician Ian Stevenson, care spune că pierderea de densitate osoasă din acele zboruri interplanetare lungi ar putea fi cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată cu trupul tău.

Se estompează, „Criză pe Titan” fiind înlocuită cu  „ Dietă lazero-G


(În original: „Crisis on Titan” de Powers Smith , Daily Science Fiction 2013)

Traducere: Mihail Toma, cu acceptul autorului.

Credit image:  AlexRuiz.art