În noaptea în care Bucătăresele Vesele din Nottingham l-ar fi călărit pe respectabilul şi venerabilul don Pasqualedo, vulcanii noroioşi din TaklaMakan au bolborosit pentru întâia oară după o tăcere de peste două mii de ani în timp ce eu mă pregăteam pentru Marele Concurs Anual al Recenziilor Literare din  TaklaMakan.

Don Pasqualedo scria o lucrare filozofică de mari proporții pe care avea de gând s-o lanseze la târgul de carte din Bulbona, pe la sfârșitul verii, dacă nu greșesc. Tema? Se pare că era ceva despre univers. Don Pasqualedo nu era convins ca ne-am născut dintr-un big bang și se străduia în lucrarea lui să demonstreze acest lucru. Așa cum eu începeam să mă gândesc să scriu despre o carte interesantă semnată de Allex Trușcă la editura Pavcon.  Nebunul alb! Fantasy Fanatic?

Un albatros din Cretona mi-a zis că Bucătăresele Vesele din Nottingham i-ar fi furat manuscrisul venerabilului Don Pasqualedo dar nu e nimic sigur. M-am gândit că ar putea să-mi fure și mie recenzia să nu mai pot participa la Marele Concurs Anual al Recenziilor Literare din  TaklaMakan. Soarele portocaliu din vest se va mai ridica pe cerul lăptos încă vreo mie de ani până să aflăm adevărul.

Legiunile gamedorului din Gavania, pornite în căutarea vestitelor femei din Nottingham, s-au înecat în noroi iar pe la sfârşitul primăverii verusiace, când apele râului Beeka s-au întrupat în zburători, vulcanii au transmis primul lor mesaj cifrat către constelaţiile vecine anunţându-le că sunt pe cale de a se anima şi a deveni fiinţe fabuloase.

În 1969, Di Giorgio, vestitul poet torinez, a scris Freneziile Erotice, inspirat de bulele de gaz care ţâşneau vesele din craterele virgine, fapt pentru care lesbienele din Adamville l-au ridicat la rangul de fermecător şi l-au invitat la una din petrecerile lor.

Citind despre ea și citind cartea lui AllexTrușcă, m-am gândit că aș putea găsi tot felul de similitudini care să mă diferențieze la marea competiție.

Un secol mai târziu, urmărind picăturile de ploaie prelingându-se pe buza craterelor, Abu Kadâr a compus Minunata Sonată care a făcut înconjurul lumii fascinând-o în cele din urmă pe Ambalaia, prinţesa din Borobudur.

Acordurile sonatei au aruncat-o în braţele unui pelerin din Quatar care a violat-o preţ de o mie de zile spre încântarea şi pizma femeilor din Bel Cantor, patria feministelor, povesteşte egulabul de Mitombe în cele trei cărţi ale sale despre sex.

Giagiam, giagiam! i-a strigat cu multă vreme în urmă beltonianul Arbuzov vicontelui Blimberi, întâlnindu-se aceştia doi pe buza unui crater ce semăna de minune cu muntele lui Venus pe care-l ascundea sub văluri grele ruşinoasa şi sfioasa armelină din comitatul Exxom.

Beltonianul avea o bărbuţă roşie, roşie şi-şi tot păcănea aripile de staniol în timp ce vicontele Blimberi, morocănosul, șfichiuia văzduhul cu tentaculele sale lipicioase şi urzicătoare, vai ce dizgrațios…

Eu mi-am văzut însă de treabă văzând că don Pasqualedo nu are de gând să-și găsească manuscrisul. Căutarea lui ar putea fi o luptă dintre Bine și Rău așa cum și cartea lui AllexTrușcă e o ficțiune insurgentă despre lupta dintre Bine și Rău. Mă ține cu sufletul la gură, mă face să trăiesc povestea, mă trage înăuntrul ficțiunii, se ocupă special de mine, cuvintele lui sunt ca niște războinici porniți să salveze lumea. Cuvintele lui AllexTrușcă se agață unele de altele, se cheamă, te văluresc. Stau pe malul oceanului și citesc această carte, pasionat. Egulabul de Mitombe, trecând aseară prin dreptul plajei cu corabia lui argintie m-a întrebat curios ce citesc. I-am spus. Adică vrei să zici că recenzia asta are așa o față să participi la Marele Concurs Anual al Recenziilor Literare din  TaklaMakan? De ce nu, i-am zis eu încercând să-l fac invidios. O să caut și eu cartea asta când voi ajunge pe planeta Pământ să văd despre ce e vorba. Dar îți spun eu, e vorba despre un tânăr chemat să salveze lumea. Și crezi că AllexTrușcă are răspunsul la această spinoasă chestiune, dragul meu? Păi el propune un răspuns. Cuvintele lui sunt un răspuns! Ce vrei să spui? AllexTrușcă face din cuvinte personaje! Aha, înțeleg! Nu înțelegi dar ai un chef nebun să-mi furi ideile despre cartea asta și să te duci la Marele Concurs Anual al Recenziilor Literare din  TaklaMakan! Oh, nu! Ba da, te cunosc eu! Stai liniștit, te întrebam așa pentru că gamedorul din Gavania vrea să salveze lumea. Are el o idee fixă. Atunci să-i dăm cartea lui AllexTrușcă s-o citească.

Cum stăm așa, la vorbe, pe plajă iată că apare don Pasqualedo care ne ține și el de vorbă pe aceeași temă. E soare. E cald. Cad niște îngeri. Se aud surle și tobe.

 

Arta fotografică: Adrian Chifu