Sâmbătă, 9 noiembrie 2019 a fost o zi însorită de toamnă târzie. Căldura solară a fost pe aceeași lungime de undă cu căldura degajată de membrii cenaclului H.G. Wells, în această întâlnire aniversară semicentenară. „Ședința” festivă a fost programată la Uniunea Scriitorilor, filiala Timiș,  la exact 50 ani de la momentul creației, 9 noiembrie 1969, ora 11. Sala Orizont a fost neîncăpătoare pentru cei care s-au reunit în această zi de întoarcere în timp.

Cu acest prilej au fost editate două volume antologice aniversare, unul de proză scurtă aparținând membrilor cenaclului, și unul de critică și eseuri.

Cei  care au condus clubul de pe poziția de editor,  coordonator sau de președinte au luat cuvântul, rememorând episoade de referință, mai cu umor sau mai picante, asezonate cu fanzinele și revistele expuse pe masa  în jurul căreia se derulau amintirile, pe bandă rulantă.

Foștii și actualii membri  wellsiști au evocat nume care și-au pus amprenta asupra istoriei acestui longeviv club, dar și a destinelor lor: Marcel Luca, Ovidiu Șurianu, Mircea Șerbănescu, Sandu Florea,  Laurențiu Cerneț, Gheorghe Baltă, Val Antim, Constantin Cozmiuc,  Dușan Baiski. Alături de wellsiști au fost prezenți la aniversare și membri ai cluburilor Helion, Galaxia 42 și scriitori consacrați.

Au depănat istorisiri: Antuza Genescu, Doru Treta, Sergiu Nicola ,  Viorel Coifan, Silviu Genescu, Cornel Secu, Viorel Marineasa, Dorin Davideanu, Voicu David,  Györfi-Deák György, Darius Luca Hupov, Cristian Koncz, Cotizo Draia, Mihai-Corneliu Donici, Lucian Ionică, Lucian Vasile Szabo, Tudor Beșuan și alții.

Întrucât specificul cenaclului era legat de statutul membrilor săi față de instituția tutelară, Casa Studenților, s-a insistat la un moment dat pentru obligativitatea ca aceștia să fie studenți, fiind acceptați doar un număr foarte limitat de elevi (unul), absolvenți sau oameni ai muncii. Acesta a fost motivul pentru apariția unui alt cenaclu, care să nu facă nici o discriminare între ocupațiile membrilor săi. Acesta a fost Helion, înființat  în 1980, de către Cornel Secu la Casa Tineretului.  El a fost coordonator al clubului Wells la Casa Studenților până în 1976. Existau membri care citeau și conlucrau în proiecte pentru ambele cenacluri. Era o necesitate apariția unui club pentru nestudenți.  Mi-a rămas întipărită în memorie dedicația lui Viorel Marineasa pentru cenaclurile literare care funcționau sub instituția sa, satisfacția sa pentru reușitele în carieră și literare pentru fiecare membru format și rodat pe care îl sădea și îngrijea în mediul cultural universitar.

S-au rememorat coordonatele principale ale funcționării cenaclului, sezoanele aparițiilor fanzinului Paradox, evenimentele patronate de cenaclul H.G. Wells, Consfătuirea națională de la Timișoara, Eurocon 94, multe realizate în colaborare cu clubul Helion, premiile obținute la Consfătuirile de gen.

Faptul că cenaclul „H.G. Wells” a rezistat cu activitate neîntreruptă 50 ani este rezultatul eforturilor depuse de către toți membrii lui.

Aceste lucruri au fost apreciate de clubul Helion, omagiindu-le prin acordarea unei diplome aniversare la acest eveniment unic pentru fandomul românesc.