Nu mai aparțin distopiilor avertizările de poluare extremă, de distrugere a climei, a microclimatelor, a ecosistemelor naturale, a pădurilor virgine. Ele sunt deja realitate. Lăcomia omului amenință nu doar existența speciilor, sute dintre ele dispărând în fiecare an, ci și propria sa existență, într-un viitor din ce în ce mai apropiat.

O inițiativă internațională a mai multor asociații și mișcări ecologice au declanșat un protest de anvergură globală. Se cer măsuri urgente pentru a salva ultimele zone de pădure naturală din Europa, care mai sunt doar în România.

În peste 150 de țări oamenii fac eforturi pentru a sprijini tinerii care au inițiat cea mai mare grevă globală împotriva schimbărilor climatice !

Avertizarea pentru adaptarea unor măsuri la schimbărilor climatice este susținută în Timișoara de organizația Agent Green și de Partidul Verde.

O adunare de protest s-a desfășurat în 29 noiembrie aici, în Piața Sfântu-Gheorghe, cu acceptul  și concursul Primăriei și instituțiilor locale de pază și ordine publică.

Demonstranții s-au deplasat până în fața Prefecturii Timiș și înapoi, vrând să atragă atenția autorităților responsabile de degradarea situației pădurilor, a crimelor și agresiunilor la care sunt supuși oamenii legii care încearcă să apere aceste bunuri comune, ale noastre, și a carențelor legislative care le lasă foarte mult spațiu de desfășurare răufăcătorilor și complicilor lor.

„Nu există  un al doilea Pământ!” spune un slogan în limba engleză.

„Respectă-ți mama (natură)”!

„Protejăm natura împreună!” Dar trebuie ca legea și magistrații să fie de partea noastră!

Deșeuri de radon radioactiv stau abandonate la marginea Pădurii Verzi de ani de zile, afectând atât solul cât și apa freatică. A trecut un an de la semnalarea acestui caz grav de mediu poluat iar Primăria Timișoara, pe terenul căreia se află deșeurile, nu a dat nici măcar un răspuns unei reclamații scrise depuse la registratură.

Imaginile următoare sunt de la protestul din 3 noiembrie 2019 organizat de grupul local al Partidului Verde, în Piața Libertății din Timișoara.

Nepăsarea și incompetența ucid.

Pentru devastările asupra pădurii au de suferit direct, imediat, toate speciile de animale care trăiau în acest mediu, dar indirect se vor răsfrânge și asupra oamenilor. Dealurile se vor surpa din cauza ploilor, drumurile și casele vor fi distruse, climatul se va deșertifica. Vânturile vor duce praful de pe câmpuri în localități, iar  lipsa de oxigen și umezeala, care păstrează apa în apropierea suprafeței solului, va afecta toată vegetația și sănătatea noastră, deopotrivă.

Ce va lăsa generația actuală moștenire nepoților?

Doar fotografii cu păduri și animale sălbatice vor cunoaște nepoții noștri?

Și un loc de trai mai greu, cu climat neprielnic?

Peste 70 de pădurari, un om politic din Caraș Severin, au fost uciși în apărarea pădurilor, peste 150 maltratați, dar nici un condamnat pentru aceste fărădelegi! În ce țară trăim?

Familie din Liebling a unui lucrător silvic care a fost agresat de hoți, necesitând spitalizare multe săptămâni. Nici în acest caz, nici un făptaș nu a fost pedepsit.

Nu mai putem sta deoparte, lucrurile trebuiesc îndreptate acum!

 

O știre de ultimă oră afirmă că Parlamentul UE a declarat în mod simbolic stare de „URGENȚĂ CLIMATICĂ” !
Rezoluţia de urgenţă climatică a fost propusă de grupul VERZILOR din Parlamentul European.
Nu  întâmplător, cu o zi înaintea GREVEI GLOBALE împotriva schimbărilor climatice, Plenul Parlamentului European a adoptat rezoluţia de urgenţă climatică şi de mediu, cu 429 de voturi „pentru”, 225 „împotrivă” şi 19 abţineri.

Pactul ecologic european va include următoarele obiective:

  • Un act de protecție climatică, la nivelul Uniunii. Țările UE ar trebui să își dubleze contribuțiile la Fondul Verde pentru climă,
  • Reducerea emisiilor de CO2 cu 65 % până în 2030,
  • Neutralitate climatică până în 2040,
  • Un sfârșit al investițiilor dăunătoare climei, prevăzute în bugetul UE,
  • Se solicită de urgență tuturor statelor membre să se elimine subvențiile directe și indirecte pentru combustibilii fosili până în 2020,
  • Mai mult sprijin financiar pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, vor fi alocați 500 milioane Euro pentru aceste acțiuni.