Pentru cine crede că fenomene insolite se pot petrece doar pe alte meridiane, suntem în măsură să prezentăm un caz ieșit din comun care, probabil, va pune orașul nostru în centrul atenției opiniei publice mondiale.

Ne-a vizitat, de curând, la redacție domnul Ionel Ghidoveanu, domiciliat în Strada Popicăriei, numărul 11, scara A, apartamentul 7, de profesie tâmplar, căsătorit, tatăl a patru copii minori. Domnia sa ne-a relatat faptul că în primăvara anului trecut a devenit șomer, aproape simultan cu soția sa. Precaritatea mijloacelor bănești, scumpirea amețitoare a vieții, l-au împiedicat, la un moment dat, să achite o parte din cheltuielile de întreținere și în mod special cele determinate de consumul de energie electrică. În urma unor somații repetate, cu cinci luni în urmă, RE-NEL a dispus debranșarea apartamentului de la rețea.

Acesta este un moment ”cheie”. Împăcându-se cu situația, domnul Ghidoveanu trece la iluminatul cu lampa de petrol până când, brusc, cam după trei zile, constată că instalația din casă este sub tensiune! Nedumerit ”pe moment”, acceptă situația ca pe ceva firesc și revine la utilizarea lămpii lui Ilici. După mai puțin de o săptămână, probabil la sesizarea binevoitoare a unui vecin invidios, o delegație amenințătoare de funcționari și meșteri recunoscuți de la RE-NEL s-a prezentat pentru a cerceta situația!

Concluzia? Debranșarea era efectivă, proprietarul apartamentului nu făcuse nici un fel de legătură tehnică ilegală, dar avea curent electric din belșug…

În pofida acestor constatări, ca și a altora, ulterioare, RE-NEL l-a acționat în judecată pe domnul Ghidoveanu pentru daune-interese, motivându-și acțiunea prin faptul că, Regia fiind unicul furnizor cunoscut de energie electrică, pârâtul, prin metode încă nedeterminate, dar frauduloase, nu poate folosi decât această sursă.

Nelăsându-se intimidat și povățuit de un om de bine, Ionel Ghidoveanu înființează un S.R.L., care are ca obiect de activitate ”producerea prin metode neconvenționale de energie electrică și comercializarea acesteia”. Un prim efect? Întregul bloc cu două scări (30 apartamente) de pe Strada Popicăriei, numărul 11, s-a debranșat de RE-NEL și utilizează de aproape două luni serviciile proaspătului patron, care distribuie kilowatul cu jumătate din prețul practicat de marele său concurent!

Nu am explicații și nici nu le caut, ne spune domnul Ghidoveanu. Este un dar de la Dumnezeu! Am pățit și eu ca amărâtul ăla care, săpând un puț pentru apă, a dat peste petrol și-a devenit milionar…” Singurul inconvenient de care se plânge,oarecum, este reprezentat de faptul că nu-și poate folosi WC-ul de serviciu care este, se pare, nucleul unei zone sferice de nivel energetic mai ridicat, care provoacă oarece amețeli utilizatorului mai sedentar.

Prezența în redacție, ne mărturiseşte în continuare, are drept scop mediatizarea intenției sale de a se asocia cu oameni de afaceri serioși, care să contribuie la finanțarea unei infrastructuri obligatorii (personal, echipamente etc.), în vederea extinderii, pe etape, cu obiectivul generos de a furniza curent electric întregului oraș.

Evident că perspectivele ce se deschid mai ales întreprinderilor industriale ne fac să întrevedem un ”boom” economic de proporții. Vom reveni.*

  • (N.A.: De fapt, nu!)

Arta grafică de  Adrian Chifu