Cea de-a treia ediție a manifestării culturale și literare AntaresFest 2019, desfășurată între 4 și 6 octombrie 2019, la Brașov, la Biblioteca Județeană ”George Barițiu”, a grupat o sumă de scriitori, editori, critici, artiști plastici și, desiguri, fani ai fenomenului science-fiction și fantasy. Organizată de Clubul Antares, cu un program consistent, manifestarea a fost pusă sub egida ”Încotro, Homo Cosmicus?”, o întrebare sub umbrela căreia au încăput multe idei despre cum ar trebui să abordăm ceea ce am putea numi următoarea etapă în drumul spre cetățenia galactică a pământenilor.


Au fost prezente standuri ale editurilor Pavcon și Tritonic unde s-au putut găsi cărți ale autorilor prezenți. Sintetic, am putea aminti lansarea volumelor ”Glycon” de Florin Giurcă și ”Pe șapse iulnie în Australiea” de Ovidiu Vitan, ambele la Editura Pavcon. În același timp au fost prezentați autorii Editurii Pavcon care au participat la eveniment și cărțile lor: Anamaria Borlan, Boris Velimirovici, Ovidiu Vitan, Florin Giurcă, Alex Trușcă, Daniel Botgros. Cât depre Tritonic, volumele acestei edituri au fost prezentate de scriitorii Catalina Fometic, Teodora Matei, Dănuț Ungureanu și Daniel Timariu. Au mai fost prezenți autori precum Viorel Pârligras, Marian Truță, Michael Hăulică, scriitor, editor, exeget al fenomenului SF și antologator, Darius Hupov, Alexandru Lamba, Robert Gion și alții.

A avut loc lansarea unui nou număr al Colectiei Stiintifico-Fantastice nr. 5, editata de Pavcon.
Premiile acordate pe baza votului electronic (un sistem prin care participanții au achiziționat online tichete digitale, în baza cărora au putut vota autorii preferați) au mers către:
Cel mai bun volum SFF 2018: „Singurătatea singularității” (Editura Herg Benet, 2018), de Alexandru Lamba.
Cea mai bună povestire: „Să plutești pe-o apă liniștită”, de Anamaria Borlan.
Premiul pentru debut 2018: ”Colivia Sufletelor” de Borislav Velimirovici, Editura Pavcon (el a fost premiat pentru debut și la Romcon 2019, Timișoara).


S-au mai acordat și două premii speciale. Unul editorului și scriitorului Constantin Pavel, directorul Editurii Pavcon din București, pentru promovarea continuă a sf-ului autohton și unul artistului plastic Adrian Barbu, prezent la manifestare.

AntaresFest a fost presărat cu momente interesante, cum ar fi Baletul Micilor Fantome, parada cosplay dar a coagulat și o serie de discuții referitoare la dorita prezență a scriitorilor români pe piața americană, în principal, avatarurile traducerii operelor lor pentru a putea pătrunde în lumea bună a SF-ului mondial dar și viitorul Romcon – convenția națională de science-fiction și fantesy. În esență, participanții au opinat că astfel de manifestări trebuie să fie moderne, libere, pe baza unor taxe de participare, iar eventualii bani obținuți din sponsorizări să meargă spre tipărituri sau alte tipuri de conținut.

Participanții au avut și momente de distracție cu un astronaut „pierdut în spațiu”. Boris Velimirovici a găsit potrivit să îi monteze antene la cască.

Programele susținute de cei mai mici fani brașoveni au atras și publicul adult.