13 ianuarie

Povestirea The Freaks, de Florin Purluca, a apărut în antologia The Worlds of SF, F & H Volume IV (Worlds of series).

The Worlds of SF, F & H Volume IVAntologia este editată de Robert N Stephenson și poate fi cumpărată de pe Amazon.com.

Editorul Robert N Stephenson este un autor premiat, care crede că lumea poate fi mai bine servită prin aducerea la un loc a creațiilor noastre.

Veți găsi povești despre pirați, extratereștri care nu se înțeleg, un vampir cu probleme sociale și un oraș pierdut de promisiunile unei tehnologii pe care nimeni nu o înțelege. Doar aici veți vedea povestirile din Argentina și România împreună, unde Italia împărtășește scena cu Rusia și unde vocile dominante nu sunt cele ale SUA, ci Țările de Jos. Este totuși o mică lume. (sursa Amazon.com)

Florin Purluca (n. 1982) este licențiat în Psihologie și are un masterat în Psihologie Clinică. În prezent este asistent medical la Spitalul Județean de Urgență din Focșani. A publicat proză scurtă în revistele Argos, Ficțiuni.ro, Gazeta SF, Helion, Nautilus, Revista de suspans. Este prezent în antologiile Argos Doi (TexaRom&Media-Tech, 2015) și Exit (Eagle, 2016). În limba engleză a publicat în revistele Aphelion și The Singularity. Volume publicate: Iman and Other Fantastic Stories (America Star Books, 2015) Pentru povestirea ,,Observatorul” a fost nominalizat la premiile RomCon 2015 (categoria ,,Cea mai bună povestire”).

15 ianuarie

Povestirea The Small White de Marian Coman a fost publicată în numărul din ianuarie al revistei Apex Magazine. Povestirea este tradusă de Sebastian Simon și dedicată lui Michael Haulică.

apex-magazine-marian-coman

Apex Magazine, cunoscută anterior sub numele de Apex Digest, este o revistă online (webzine) americană de horror și science fiction. Apex Magazine conține proză scurtă, recenzii și interviuri. A fost nominalizat pentru mai multe premii, inclusiv Premiul Hugo. Printre autorii publicați în revistele Apex se pot enumera Neil Gaiman, Poppy Z. Brite, Cherie Priest, Eugie Foster, Ben Bova, William F. Nolan, Sara King, Brian Keene și alții. Printre autorii care au apărut în edițiile online Apex se află Steven Savile, Sara King, David Conyers sau Lavie Tidhar. (sursa Wikipedia.org)

Marian Coman (n. 21 mai 1977, Mangalia) este un prozator, jurnalist și scenarist de benzi desenate român. Este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele Nopți albe, zile negre, Testamentul de ciocolată, Teoria flegmei. Apel la mitocănie, Fingers and other fantastic stories, Haiganu. Fluviul Șoaptelor și Haiganu. Furia Oarbă, iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. A fost scenaristul revistelor de benzi desenate Harap Alb continuă (HAC!) și Tinerețe fără bătrânețe (TFB). A fost redactor-șef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei și al revistei Nautilus, publicație electronică de science-fiction, fantasy și horror a editurii Nemira. (sursa Wikipedia.org)

marian-coman

19 ianuarie – a apărut Gazeta SF, numărul 90 – ianuarie 2019.

Gazeta SF, numărul 90 – ianuarie 2019

Editorial:

Povestiri:

Interviu cu prozatorul Boris Velimirovici – Alexandru Lamba

22 ianuarie

Vernisaj expoziție – Benzi desenate de Valentin Tănase. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu.

expozitie-valentin-tanase-afisValentin Tănase (n. 6 septembrie 1954, Iași) este pictor, autor de benzi desenate și sculptor. A absolvit Universitatea Națională de Arte București în anul 1978. Este Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1981 și este directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei din anul 1997. Din 1977 a participat la majoritatea evenimentelor expoziționale de artă organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Romania.

A deschis peste 40 de expoziții personale de pictură și grafică în București, Brașov, Sibiu, Constanța, Paris, La Croix Valmer, Angouleme, Lille, Roma, Bruxelles, Viena, Praga, Kromeriz, Bratislava, Hurth-Koln, Veria și Beijing. A realizat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul C.E.C. și Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din București. A realizat o serie de ilustrații de carte (ex. “Povestiri Istorice”) și nenumărate pagini de bandă desenată (ex. revista Cutezătorii, Universul Copiilor). Valentin Tănase a deschis până în prezent 56 de expoziții.

Recenzii, topuri, cronici

Lansări, cărți noi science-fiction

  • Scriitorul Florin Pîtea a anunța pe blogul său Țesătorul, că „Pe 21 ianuarie 2019 am terminat de scris și am propus spre publicare a noua carte. Se intitulează „Motorul de căutare” și este al doilea volum din seria steampunk „Cartea cu scoarțe de argint, ferecate„. Deocamdată nu pot furniza prea multe detalii, însă probabil va avea o copertă nu frumoasă, nu superbă, ci de-a dreptul fabuloasă.”
  • La editura Celestium va apărea romanul Seria Vânătorii proscriși – Cartea I – Învierea de Florin Buharu
  • Editura Pavcon a lansat antologia Antologia CSF 2018, antologator fiind Constantin D. Pavel. „Cea dintâi Antologie Colecția Science-Fiction (CSF). Conține cele mai frumoase povestiri SF, F și H semnate de autorii care au publicat în cadrul CSF în 2018.”
  • A fost anunțată apariția volumului de povestiri Fantazio blues, de Florin Giurcă, la editura Pavcon

Blogosfera SF&F