Ajuns la a 7-a ediție, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara se va desfășura în perioada 23 – 27 octombrie la Palatul Baroc din Piața Unirii, Timișoara.

Tema aceste ediții este: „Țară. Țară de adopție”

În contextul semantic deschis de Centenar, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara le propune iubitorilor de literatură din Banat o ediție tematică.

Ce mai înseamnă, astăzi, ideea de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele și un cadru în care mixul identitar naște, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură.

„Țară. Țară de adopție” – tema ediției din 2018 a FILTM, în Timișoara, un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare capitală europeană a culturii în România anului 2021.

Robert Șerban, președintele festivalului, a scris în ziarul local Banatul Azi:

Între 23 și 27 octombrie, cu scriitori de primă mână, cu moderatori carismatici și deștepți, cu un program de cinci zile, ca să aducem împreună toate genurile, cu dialoguri și discuții vii, săftoase și cu haz, cu autografe de la scriitori pe cărțile lor, ba chiar și selfiuri cu ei, de-o să le țină minte Facebook-ul!

E a șaptea oară când ne încrâncenăm și când facem Festivalul Internațional de Literatură la Timișoara. Asta și fiindcă Timișoara va fi acuși, peste trei ani, Capitală Europeană a Culturii, dar și ca să arătăm că deznădejdea, tristețea și lehamitea nu sunt din filmul nostru, al ăstora care credem din toată inima că lumea literaturii e cea care va salva Lumea!

Festivalul are 17 invitați, de pe 3 continente. Aceștia sunt:

Despre Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara:

Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. Membri fondatori: Robert Șerban, Oana Boca Stănescu și Ioana Gruenwald. Din 2014, echipa lereunește și pe Oana Doboși-Potcoavă și Rașuca Selejan.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, susținut de Consiliul Județean Timiș.

Organizatori: Fundația Politehnica Timișoara și Headsome Communication.

Parteneri strategici: Asociația Timișoara 2021, Muzeul de Artă din Timișoara, Galeria Calpe, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică Timișoara, Ambasada Columbiei, Ambasada Spaniei, Pro Helvetia, Traduki, La Două Bufnițe.

Sponsori: Continental Automotive Products SRL, ZOPPAS INDUSTRIES ROMANIA SRL, Dosetimpex, Enoteca de Savoya, Grafoprint, 888 Functional Monkeys.