In 1993 Convenția Europeană de SF a fost invadată de români: delegația noastră cuprindea aproape 50 de persoane, aduse cu un autocar arhiplin. Printre aceștia mă număram și eu. A fost una dintre cele mai interesante experiențe din domeniul fandomului, pe care am trăit-o.

În 1994, Euroconul a avut loc la Timișoara. Mai în glumă, mai în serios, atunci participarea românilor a fost… cea mai numeroasă.

De atunci, an de an, prezența românească la cel mai important eveniment european de SF a fost, să zicem, firavă. Niciodată, după informațiile pe care le dețin (chiar vă rog să lăsați un comentariu care să corijeze o eventuală eroare din partea mea), nu am mai egalat participarea din 1993, la St. Helier, Jersey. Mai mult, nu cred că am atins nici măcar numărul de persoane din delegațiile trimise la convențiile europene, ținute în perioada de dinainte de 1989.

Dacă e să ne uităm la ultimii ani, situația nu s-a îmbunătățit notabil. În 2017, la Dortmund, delegația română trimisă de ARCA SF număra trei persoane (Mircea Naidin, Mircea Boboc și Laurian Cnobloch, ultimul dintre ei fiind și corespondent special al Podcastului ”Galaxia imaginarului”). Desigur, au fost și alți români. Cu toate acestea, Romania nu este specificată, pe site-ul Concatenation, cu exemplificare numerică, decât la „alte participări din următoarele țări…”, fără a spune numărul .

În 2018, la Eurocon-ul de la Amiens, situația este similară. Până în acest moment, pe lista înscrișilor, n-am reușit să identific alt nume de participant din România, decât al meu. Când te uiți la harta oferită de organizatori, vezi ca sunt doar câteva țări care nu au reprezentanți, majoritatea concentrate în sud-estul Europei.

Participarea la Eurocon-ul de la Amiens

Participarea la Eurocon-ul de la Amiens

Sunt conștient: efortul financiar de a participa la un asemenea eveniment, mai ales dacă se desfășoară la celălalt capăt al Europei, este mare. Acesta este, probabil, cel mai important motiv al numărului redus de români care ajung la asemenea manifestări. Și totuși, există un „totuși”: nu-mi explic cum reușeam să avem delegații numeroase cu zeci de ani înainte.

Dacă nu participăm la aceste manifestări, europene sau mondiale ( măcar atunci când cele mondiale se desfășoară în proximitatea continentului nostru), aproape că nu existăm, la nivel de fandom. Și e păcat.

Sunt sigur că există modalități de a organiza o deplasare în comun, de a găsi sponsorizări pentru transport, cazare și chiar taxa de participare. Trebuie doar să ne dăm silința, la nivel personal, de grup (cenaclier/de club) sau de organizație de profil.

Dacă n-o vom face, „merge și așa”, cum spune românul. În acest caz, să nu ne supere faptul că suntem priviți, la nivel de fandom SF și la nivel de putere organizatorică, ca o entitate națională de neglijat.

P.S. sunt sigur că vor mai fi și alți participanți români la Eurocon-ul de la Amiens. Vă rog să lăsați un comentariu la acest articol, cei care „se știu”.