Acum o saptămână am avut parte de o surpriză de proporții: s-a anunțat primul invitat de onoare la Euroconul de la Belfast: este vorba de binecunoscutul autor de Science Fiction, Fantasy și Horror, George R.R. Martin.

S-a născut în 1948 în New Jersey și a început să scrie proză scurtă în calitate de fan, în anii 1960. În 1968 a început să scrie cu intenția de a publica, ceea ce s-a întâmplat în 1971. În 1979 a publicat povestirea Nightflyers, care a fost ecranizată de două ori, ultima dată în 2018, sub forma unui serial care poate fi urmărit pe Netflix. A scris proză de-a lungul anilor 1970 și 1980, deși nu a reușit să vândă niciun roman.

Șansa i-a surâs cănd a fost cooptat de Harlan Elison în echipa serialului Twilight Zone, în mijlocul anilor 1980, ocazie cu care s-a mutat la Hollywood. Acolo a mai lucrat la drama de tip urban fantasy Beauty and the Beast. În 1991 s-a mutat de la Hollywood, după ce a scris mai multe scenarii care nu au fost produse.

În 1996 apare primul roman din seria care va deveni Game of Thrones, titlul de care este legat de obicei numele său. Seria a revoluționat modul în care se construiau lumi fantastice, aducând alături de poveste atmosfera de un realism pregnant, ceea ce creează mixul pentru care Martin este atât de apreciat. Ulterior, după ecranizarea seriei, autorul cunoaște faimă mondială.

Fotografie din 2009 de la prima întâlnire a lui Gedorge R. R. Martin cu fanii la Belfast. Foto: Adam Whitehead

Fotografie din 2009 de la prima întâlnire a lui George R. R. Martin cu fanii la Belfast. Foto: Adam Whitehead

Prezența lui George R.R. Martin la Eurocon nu este o surpriză, dacă stai să analizezi. Titancon, convenția care se ține în paralel cu Euroconul, este organizată de primul fan club Game of Thrones din lume, autorul seriei fiind prezent în 2009 la prima adunare a fanilor, care a precedat primul Titancon, ce a avut loc în 2011.

Vestea prezenței lui Martin va aduce, fără îndoială, o mulțime de fani la convenție, mai ales că Worldcon-ul este organizat cu o săptămână înainte. Sunt sigur că o seama de fani participanți la convenția mondială de SF își vor extinde vacanța pentru a-l vedea pe creatorul Game of Thrones în carne și oase.

Poți afla mai multe despre Euroconul de la Belfast din interviul pe care l-am avut cu Carolina Gomez Langelof, șefa echipei de organizare a convenției (click aici).

Ne vedem la Eurocon!

Sursa: titancon.com