Considerat pe bună dreptate a fi un film clasic, influențând filmografia multor regizori, dar în egală măsură și pe scriitorii de science-fiction, Blade Runner 2019 a părut mult timp un vârf de neegalat. Iată însă că anul 2017 aduce un sequel, sau folosind cuvinte normale o continuare a originalului, sub numele de Blade Runner 2049, ce egalează în calitate primul Blade Runner, entuziasmând fanii speriați de un posbil eșec.

Primul Blade Runner, să-i zicem Blade Runner 2019, este o interpretare în cheie new-noir science-fiction după romanul de succes a scriitorului american Phillip K. Dick Visează androizii oi electrice? (Do Androids Dream of Electric Sheep?). Filmul s-a abătut mult de la firul narativ al romanului, păstrând însă atmosfera, cadrul general și personajele principale. Despre realizarea regizorului Ridley Scott, Phillip K. Dick va scrie:

„This is not escapism; it is super realism, so gritty and detailed and authentic and goddam convincing that, well, after the segment I found my normal present-day „reality” pallid by comparison. What I am saying is that all of you collectively may have created a unique new form of graphic, artistic expression, never before seen. And, I think, BLADE RUNNER is going to revolutionize our conceptions of what science fiction is and, more, can be.”

Câteva detalii mi-au atras atenția în Blade Runner 2049 și le voi expune în acest articol. Așadar, dacă nu ați văzut filmul ar fi bine să închideți pagina, acum!

Din BR 2019 producătorii au recuperat atmosfera, autovehiculele zburătoare, ploaia nesfârșită și reclamele 3D omniprezente. Dar nu numai, detectivul Rick Deckard este cel mai vizibil, pe lângă el ne vom reîntâlni pentru scurt timp cu ofițerul Gaff și ale lui origami.

„LAPD 2019 Blaster” (LAPD – Los Angeles Police Department), arma detectivului Rick Deckard folosită pentru a retrage replicanții. Pentru a o recreea s-a folosit originalul, împrumutat dintr-o colecție particulară. Arma a mai purtat și numele de „The PKD” (Steyr Pflager Katsumata Series-D Blaster – o posibilă abreviere de la Philip K. Dick), „2019 Detective Special” sau „M2019 Blaster”. În BR 2049 se va utiliza modelul „LAPD 2049 Blaster”, atât de ofițerii din poliție cum e K, cât și de Luv.

Deckard din romanul lui Phillip K. Dick este un pasionat de animale. Nu doar pentru statul social ci și pentru plăcerea lui. În ambele filme animalele revin ca un laitmotiv, atât prin origami-urile făcute de Gaff, cât mai ales prin obsesia de sintetic-natural: șarpele, bufnița, din BR 2019; viermii, albinele, câinele din BR 2049. Câinele putând fi considerat recompensa finală pentru detectivul Deckard și o legătură puternică cu romanul. O altă trimitere la roman este și origami lăsat pe masă de Gaff: o oaie.

Ați remarcat cum mărci consacrate și-au introdus reclamele în film? Atari, producătorul de console video, are ditamai reclama pe un zgârie-mori. La fel și SONY. Mașinile LAPD sunt Peugeot (în BR 2019 mașina lui Deckard era un Alfa Romeo). Și clasicele Coca-Cola, Pan Am și Johnnie Walker.

Joi, prietena lui K, îi va da acestuia un nume noi Joe. Joe + K se poate pronunța Josef K, personajul principal din romanul Procesul de Franz Kafka.

Regizorul Denis Villeneuve l-a avut în vedere pe Ryan Gosling pentru rolul detectivului K încă de la început. Nu a existat alternativă.

Jared Leto face un rol excelent în pielea personajului malefic Niander Wallace. Pentru a da o mai mare veridicitate interpretării, Leto poartă lentile de contact opace.

O mare parte din filmări au avut loc în Budapesta.

Replicanți

Replicanții din filmul original era model Nexus-6, fabricați de corporația Tyrell. Modelul avea o perioadă de funcționare limitată (4 ani, pentru a se evita deprinderea unor abilități empatice), un nivel de agresivitate ridicat și puteau fi depistați doar în urma unui test „Voigt-Kampff”. Următorul model a fost Nexus-7, fabricați tot de Tyrell. Specific acestui model ar fi lipsa unor caracteristici ieșite din comun, fizice sau intelectuale, precum și viața lungă, nelimitată din proiectare (poate chiar nemuritor). Aceste modele au amintiri implantate, ceea ce măreșete iluzia umanității. Rachael era un astfel de model și există voci care-l dau și pe Deckard ca fiind un Nexus-7.

Doar două modele de Nexus-7 se cunosc (cu semnul întrebării la Deckard). Următorul model de replicanți, prezent și în BR 2049, este Nexus-8, construit tot de corporația Tyrell. Modelul are viață lungă, este puternic și rebel. Masivul fermier fost medic Sapper Morton este unul dintre ei. Ultimul model Nexus-9 a apărut după ce corporația Tyrell a dat faliment, fiind produs de corporația Wallace. Detectivul K și Luv sunt astfel de modele. O diferență majoră între modelul 9 și 7 constă în conștiința de sine. K știe că are amintirile implantate și nu suferă din acest motiv.

Tot legat de replicanți, în BR 2049 se sugerează că Tyrell lucra în secret la un model superior Nexus-7 și următoarele, capabile să conceapă în mod natural copii. Ambiguitatea intervine în momentul în care se sugerează că Deckard ar putea fi un replicant Nexus-7, ceea ce ridică întrebarea dacă nu cumva s-a creat o nouă specie de oameni. Secretul va fi dus în mormânt de către Dr. Eldon Tyrell.

În BR 2049, pe lângă replicanți, apar și inteligențele artificiale ce se manifestă prin holograme 3D. K se îndrăgostește de Joi, un produs software a corporației Wallace. Observați asemănarea cu intriga din filmul Her?

Replicanți și Aliens

Există oare o legătură între replicanții lui Wallace și arhitecții din Prometeus? Oficial nu, dar în sala-muzeu cu replicanți, din clădirea corporației Wallace, se poate vedea un arhitect din universul Aliens. Chiar dacă apare întâmplător, sau este o glumă, asemănarea este izbitoare și te pune pe gânduri.

După fiecare misiune K trebuie să urmeze o procedură în care pare că recită versuri. Chiar așa și este. Sunt versuri din romanul Pale Fire de Vladimir Nabokov. Romanul se va găsi și pe masă în apartamentul lui K.

„Cells interlinked within cells interlinked
Within one stem. And dreadfully distinct
Against the dark, a tall white fountain played.”

Scurt metraje de Denis Villeneuve

Regizorul canadian Denis Villeneuve a mai fost implicat în producerea a trei filme scurte din universul Blade Runner: Black Out 2022 (animație, apar Trixie și Iggy Cygnus, replicanți Nexus-8, se termină cu Blackholes, ce duce la falimentul corporației Tyrell și intrarea pe scenă a corporației Wallance), 2036: Nexus Dawn (film în care apare Jared Leto; Niander Wallace prezintă un nou model de replicant și își face cunoscută filosofia) și 2048: Nowhere to Run (în care este introdus Sapper Morton, replicant Nexus-8 produs de corporația Tyrell). Cele trei scurtmetraje sunt oferite de studioul Warner Bros Picture gratuit:

Black Out 2022

2036: Nexus Dawn

2048: Nowhere to Run