Scene „fierbinți” de lupte cu arme LASER sunt presărate prin filmele seriei Star Wars și Star Trek, dar și prin multe filme futuriste. Cu toate că știm că lumina se propagă cu aproape 300.000 km/secundă, ceea ce pentru percepția umană înseamnă ceva instantaneu pe Terra, regizorii ne serveau razele de lumină mergând cu viteze mai mici decît a glontelui, din motive numai de ei știute.

Prima arma laser din lume – una care poate distruge ținte terestre este pregătită să acționeze încă din 2014, când s-au efectuat primele teste cu succes. Laserul, cunoscut sub numele de Sistemul de armă cu laser (LaWS), îl vedem în filmul de mai jos la bordul navei USS Ponce, o navă de transport amfibie, într-o expediție de  testare în Golful Persic.

Recent a fost testată și pe rachetele din Marea Chinei, în apropierea coastelor Coreene, în condiții reale de situații de alarmă. Rezultatele nu au fost publicate explicit, dar știrile au relevat faptul că racheta a căzut „din motive necunoscute” în apele internaționale.

LaWS este complet silențioasă și invizibilă, poate lovi ținte  aeriene, maritime (chiar în apă) sau spațiale. Sistemul costă 41 milioane de dolari și necesită o echipă de trei persoane să o exploateze și un mic generator pentru alimentarea cu energie electrică. Potrivit marinei SUA costul unei ”lovituri” este de doar 1 dolar. Explozia corpului  încălzit de laser la mii de grade înseamnă chiar mai puține victime în luptă, a declarat Inez Kelly, consilier științific al Comandamentului Forțelor Navale din SUA, putându-se distruge doar motoarele sau armele care reprezintă amenințarea.

Germanii au testat și ei asemenea arme. În conformitate cu normele Convenției de la Geneva, forțelor armate nu li se permite să utilizeze arme cu laser direct împotriva oamenilor, conform Optics.org, un site care urmărește industria fotonică. SUA va respecta acest protocol, a declarat Matthew Klunder, șeful cercetării navale, în 2014, într-o conferință de presă de la Washington, DC

In domeniul medicinei se utilizează laseri cu puteri între 100-400mW pentru tăieri, cauterizări și perforări în operațiile chirurgicale. Cele cu puteri mai mici se utilizează pentru stimularea vindecării în centre de fizioterapie. România are o bază avansată de cercetare în domeniul LASER pe platforma de la Măgurele.

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-are-cel-mai-puternic-laser-din-europa-la-magurele-vom-putea-fabrica-acceleratoare-pentru-terapiile-anticancer.html

În domeniul laserelor portabile de divertisment (absolut legale) amintim pe cele mai puternice,  între 100-1000mW, cu care vă puteți face propriul spectacol acasă, cu familia și prietenii sau în săli de evenimente.

https://youtu.be/-LkbNiQZBj4

Surse: livescience.com, optics.org, youtube.com , electronika.ro ,  www.lasershow.name